Kommunestyremøte i Rindal

Et kommunestyremøte.

Forslag til ny barnehagestruktur blir lagt ut på høring

Publisert Sist oppdatert

Torsdag denne uka hadde kommunestyret i Rindal møte. Dette var faktisk årets første møte for kommunestyret, i og med at møtet som var satt opp i februar ble avlyst på grunn av for få saker. 

Den viktigste saka på agendaen denne gangen handlet om kvalitet, innhold og organisering av barnehagene i kommunen, og hvilke(t) alternativ for framtida som skal legges ut på høring. Bygningene som huser Bolme barnehage og Øvre Rindal barnehage begynner å bli preget av tidens tann, og siden barnetallet i kommunen samtidig er synkene har kommunen  startet en utredning for å finne ut hvordan barnehagene i kommunen best kan organiseres i framtida. 

Grundig saksframlegg

Kommunen har jobbet med utredningen en stund allerede, og den ble først behandlet i driftutvalget i juni i fjor. Det har blant annet vært arrangert møter med foreldrene i alle barnehagene, og de ansatte har fått mulighet til å uttale seg. Kommunedirektøren har utarbeidet og lagt fram en grundig utredning. I dette omgang skal kommunestyret formulere et vedtak som skal legges ut på høring. Den endelige avgjørelsen om hvordan barnehagestukturen blir tas ikke før til høsten.

Driftsutvalget i Rindal behandlet saken om høring i sitt møte 26. mars. Kommunedirektøren anbefalte i sin innstilling til driftsutvalget et forslag om å organiserer hele barnehagevirksomheten i kommunen i én samlet enhet i Rindal sentrum, det vil si at kommunedirektøren anbefalte at dette forslaget legges ut på høring. 

I driftsutvalget kom Rindal Senterparti med et nytt forslag til høring med to alternative løsninger. De ville legge til et alternativ der Øvre Rindal barnehage skal bestå. Senterpartiets forslag ble vedtatt med 5 mot 4 stemmer i driftsutvalget, og driftsutvalgets innstilling til kommunestyret ble dermed slik:

1. Kommunestyret legger ut saken om kvalitet, innhold og organisering av barnehagene i Rindal på høring: 

alternativ 1 – en barnehage nybygg Rindal sentrum og
alternativ 2 - nybygg Rindal sentrum og videreføring av Øvre Rindal barnehage. 

2. Vedtak om barnehagestruktur og nødvendige investeringer fattes etter at økonomiske konsekvenser er innarbeidet i langtidsbudsjettet.

Et kommunestyremøte.
Fødselstallene i Rindal varierer fra år til år, men trenden er synkende.

Kommunedirektør Mons Otnes og oppveksttrådgiver Kåre Herrem la fram et grundig og detaljert saksframlegg, der de beskrev prosessen så langt, og viste grunnlaget kommunedirektøren har brukt for sin anbefaling. Det var delte meninger blant politikerne, så det ble debatt om saken. 

De ansattes mening veier tungt

Camilla Stokke (AP) ytret bekymring for at er nytt barnehagebygg på sentrum kan bli bygd for lite. Hun sa at de ansattes meninger veier fryktelig tungt for henne, at de vet best, og at hun tror at de ansatte også tenker på hva som er best for barna. Hun sa at det er få unger i bygda, og at det ikke er nok unger i øverbygda til å opprettholde en barnehage der. Hun håper på tilflytting, men påpekte at det skal mange unger til for å opprettholde ei barnehageavdeling. Det er heller ikke gitt at alle som sokner til Øvre Rindal barnehage ønsker å bruke den, for det er ikke slik i dag. Det betyr at barn fra sentrum og Bolme må være med og opprettholde Øvre Rindal barnehage, og må vente på å få sitt førsteønske. Da blir det først en tilvenning i en barnehage, og senere en ny tilvenning i den nye barnehagen, der de i utgangspunktet ønsket å være. Videre sa at hun at hun også er redd for at det blir en A- og en B- barnehage, og at veldig mange, både barn og ansatte, vil ønske seg til A-barnehagen. Så hun er redd for at det uansett vil vise seg, om noen år, at det ikke er rom for å opprettholde en barnehage i øverbygda. Derfor er det veldig viktig å bygge stort nok, når man først bygger en ny barnehage, sa hun.

Håper på mange høringsinnspill

Unn Inger Halgunset (SP) sa at dette er er viktig sak, som handler om hva som skal fungere best, både for foreldre og ansatte. Hun påpekte at for at barna skal ha det bra så må også foreldra har det bra. Det handler om hverdagen til folk, så det er veldig viktig at de får uttale seg. Hun sa at hun føler at konklusjonen har kommet litt før prosessen, og at hun håper på en god høringsrunde der mange kommer med innspill, og at man ikke har skrevet ned et svar før man har tenkt godt igjennom spørsmåla.

Anne Løseth (SP), som er leder i driftsutvalget, sa at Senterpartiet la fram et nytt forslag til innstilling i driftsutvalget, fordi de ønsker ei bredere høring enn kommunedirektøren har lagt opp til. Hun la til at de håper på mange innspill i høringsrunden.

Senterpartiets forslag med to alternativer fikk, som tidligere nevnt, flertall i driftsutvalget, og dermed er det dette som er innstillinga til kommunestyret.

Må ikke nødvendigvis rive

Ina Hamnes (SP) spurte om det er vurdert salg av dagens barnehagebygg, eller annen bruk av byggene, i stedet for å rive, i og med at det er store rivningskostnader som er langt inn i beregningene. 

Kommunedirektøren svarte at det kan være aktuelt med alternativ bruk av byggene, men for å få en driftmessig effektivisering så må arealene reduseres. Å selge eller gi bort et bygg og et område er billigere enn å rive, og det kan være en god mulighet i mange tilfeller, men kommunedirektøren påpekte også at en kommune må være bevisst på etterbruken et slikt bygg, slik at man er sikker på at det blir godt ivaretatt og vedlikeholdt.

Ingen har lyst til å sentralisere

Kirsti Barbo Landsem (SP) sa at hun er med i driftsutvalget, og støtter innstillingen derfra, men at hun egentlig hadde ønsket seg to like store barnehager. Hun sa at hun synes at øverbygda fortjener å ha en barnehage, det bor en del folk der også.

Line Flåtten (AP) understreket at denne saken ikke har kommet fordi oppvekstrådgiveren og kommunedirektøren har lyst til å sentralisere, men fordi det er for få unger i kommunen. Hun sa at hun gjerne også ville ha hatt to barnehager i bygda, hvis det hadde vært nok unger til det, men at man må være litt realistisk. Videre sa hun at det ikke alltid er så enkelt å ta de store langsiktige beslutningene som lokalpolitiker, særlig ikke når det berører barna og lokalmiljøet. Hun gjentok at dette er ikke et forslag som kommunedirektøren kommer med for å sentralisere. Forslaget kommer fordi man må tilpasse seg en virkelighet med færre barn, trangere økonomi, og et ønske om å sikre kvaliteten i barnehagen. Fødselstallene har vært synkende over tid, og det er ingen tegn til at det vil snu. Flåtten sa at hun skjønner at folk er bekymra for at dette fører til ytterligere befolkningsnedgang i den delen av bygda som mister sin barnehage, og for at dette vil svekke lokalmiljøet deres. Men å opprettholde tre eller to barnehager er kanskje ikke et ansvarlig valg, det heller, mente hun. For kommunen har lave barnetall, kommunen har presset økonomi, og det kan føre til uforutsigbar drift av dagens barnehager. Hun sa at det å opprettholde flere barnehager kan føre til et dårligere tilbud og en mer utrygg hverdag for de ansatte. Hun påpekte at de ansatte har vært tydelige på at de ønsker én samlet barnehage, og at det vil gi bedre fagmiljø, samarbeid og en større trygghet i hverdagen. Det må politikerne lytte til, mente hun. Hun viste også til at Statsforvalteren har påpekt at kommunen tar grep før det er absolutt nødvendig, før det oppstår en krise. Det gjør ofte at prosessen blir bedre, sa hun. Til syvende og sist så handler dette om å bygge et framtidsretta barnehagetilbud, ikke for i dag, men kanskje for 10 eller 20 år fram i tid, understreket hun. Hun avsluttet med å understreke at høringa er en mulighet for å komme med innspill, at politikerne vil lytte til innspillene, og at de ikke nødvendigvis har konkludert i saken enda.

Etterlyste informasjonsmøter

Magnar Dalsegg (H) spurte om det er planer om åpne informasjonsmøter for innbyggerne om denne saka framover.

Kommunedirektøren svarte at høringsmøter er anbefalt i slike sammenhenger, så det er man innstilt på å få til.

Mildrid Kattem Aune (SP) sa at hun synes at dette har vært en god prosess så langt, og slik skal det være i fortsettelsen også. Hun påpekte at det er forskjell på de beste og de dårligste prognosene på barnetall framover, og vanskelig å vite behovet for størrelse på et nytt barnehagebygg. Hun slo fast at det blir et godt barnehagetilbud, enten det blir en eller to barnehager.

– Les hele saka!

Inge Skjølsvold (AP) sa at når dette skal legges ut på høring så er det viktig å få med hva de ansatte i barnehagene mener er best for barna. Han oppfordra innbyggerne i Rindal om å lese hele saka, og ikke bare se på overskrifter og facebookinnlegg.

Ola T Heggem (SP) sa at han har fått tilbakemeldinger om rekkefølgen på investeringene i Rindal kommune. Han minnet om at det har vært jobba med helse- og omsorgsplanen i 15 år, men enda er det ikke tatt et spadetak. Og demografiprognosene er klare. Han sa at han er helt overbevist om at det over tid må dreies mer driftsmidler mot helse og omsorg igjen. Derfor er det viktig å være tydelig på rekkefølgen på investeringene framover. Han nevnte også nivået på investeringene, at marginene er små, og at man ikke vet hva som skjer med økonomien i små kommuner framover. Videre sa han at ut fra Bygdevekst-arbeidet, å bruke hele bygda, så er det helt avgjørende for ham å være med å opprettholde et tilbud på Øvre Rindal barnehage. Han sa at hvis man ser en prognose, og bruker den prognosen som bakgrunn for et vedtak, så er det sentralisering.  Det er i den retningen det går, sa han, men drivkraften for noen vil være å motbevise slike prognoser. Hvis man ser en utvikling som man ikke liker så må man bruke politisk kraft på å motarbeide det, slo han fast. Han la til at han anbefaler å skynde seg langsomt i denne saka.

Line Flåtten (AP) understreket at hun synes det er kjempetrist at folketallet i kommunen har gått ned. Med et barnetall på omtrent 15 pr årskull i framtida, så vil det bli omtrent 75 barn totalt. Å dele 75 barn på to barnehager høres ikke helt fornuftig ut, mente hun.

Flertall for to alternativer på høring

Rindal Arbeiderparti la fram kommunedirektørens opprinnelige innstilling som et nytt forslag i møtet. De ønsket altså at bare forslaget om å samle alle barnehagene i én enhet skulle legges ut på høring. Arbeiderpartiet forslag fikk bare 6 stemmer, mot 11 stemmer for driftsutvalgets innstilling. Dermed blir to alternativer til framtidig barnehagestruktur lagt ut på høring.

Ellers ble det holdt flere orienteringer i dette møtet, og kommunestyret fikk oppdateringer om drifta i kommunen, blant annet.

Se debatten om barnehagestuktur, og resten av torsdagens kommunestyremøte, på Kommune-TV:

-

Powered by Labrador CMS