LESERINNLEGG:

Barnevelferd, bondevelferd og etableringslyst.
Jeg ser med bekymring på at nedleggelse av grendaskuler igjen er oppe på dagsorden, kommunen må spare penger og sentralisering og effektivisering av skolen er en av de foreslåtte tiltakene. Vi bor i en kommune med spredt bosetting og lang reisevei inn til sentrum fra utkantene. Hadde alle bodd i sentrum så hadde vi ikke hatt behov for «dyre» grendeskoler, men sånn er det ikke og jeg tror de fleste kan sette pris på at vi har kulturlandskap og bosetting i hele kommunen. Det er ikke sånn at alle kan bo i nærheten av en sentrumsskole, vi bønder har produksjonen vår knytta til jord, og den er det ikke så lett å flytte på. Med en nedleggelse av grendeskoler vil hverdagen bli verre for bønder og andre som bor i grendene våre og har barn. Vil bo og etableringslysten gå ned i disse områdene? Ja, utvilsomt og som bonde selv setter jeg pris på at det ikke er alt for langt til naboen.
Surnadal kommune ønsker å være en attraktiv plass å bo. For å tiltrekke seg arbeidskraft og innbyggere mener jeg at Surnadal ikke bør ta bort noe så vesentlig som nærhet til skole i deler av kommunen. I vår internettid så har mange jobber blitt mindre stedbundne, og flere ønsker seg bedre plass og mer landlige omgivelser, men jeg vil tro de færreste ønsker seg å etablere seg på et sted der ungene må sitte på buss i 2 timer hver dag fra de er 5 år.
Surnadal kommune må spare penger, det blir brukt for mye. Men jeg håper inderlig at vi ikke må gjøre en så drastisk og permanent endring som skolenedleggelse er. Spesielt ikke nå når barnetallene er ganske stabile. Så min oppfordring til politikere og kommuneadministrasjoner at man i det minste får ned overforbruk før man gjør permanente negative endringer for barnevelferd, bondevelferd og etableringslyst.
Eirik Fiske
Leder Surnadal Bondelag