Sibirkatter i Surnadal
6Midt i Grytåfeltet i Surnadal bor det en dame som driver med oppdrett av sibirkatter. Trollheimsporten har tatt en prat med Synnøve Settemsdal for å finne ut mer.
Sibirkatten kommer som man skjønner ut ifra navnet, fra Russland der den er nasjonalkatt. Den er tilpasset røft og hardt klima og kan minne om norsk skogkatt i utseendet. Den er utpreget sosial, ganske vokal og den følger deg gjerne i enhver aktivitet du gjør hjemme, nesten som en hund. Den kommer i forskjellige farger og mønstre og de veier normalt 5-7 kg for hannkatter og 3-5 kg for hunnkatter. En flott katt for familier og ofte går også sibirkatten godt sammen med andre dyr, men det kommer selvsagt an på den enkelte katten.
Synnøve Settemsdal kom inn i oppdrett av katter ved ren tilfeldighet. Hun begynte med en rasekatt som kalles Hellig Birma og da det viste seg at hun var allergisk ble hun introdusert til sibirkatten som er allergivennlig. Settemsdal fikk låne seg en sibirkatt av en oppdretter som driver oppdrett av denne rasen i Rindal, oppdrettet i Rindal heter (N) Siberikos. Veien var kort fra å være katteeier til å bli oppdretter og hun har nå holdt på med oppdrett siden 2006.
Oppdretteren fra Rindal var også den som fikk med Settemsdal på utstilling for sibirkatter og siden den gang har hun vært mye på utstilling med katter fra eget oppdrett. En av kattene i Settemsdals oppdrett er også avbildet på Royal Canins spesialfor tilpasset sibirkatten, som jo er litt av en kjendisstatus å ha!
Oppdrettet til Settemsdal heter Nordskjæret, som kommer fra en plass på Tustna der Settemsdal har feriert på somrene. Oppdrettet ble hetende Nordskjæret fordi det var en så vakker plass og det var også fint for kattene å ferdes der.
Sibirkatten er en ganske «ren» rase, som betyr at den ikke har mange typiske sykdommer eller genfeil som gjerne kommer ved for mye avl. Settemsdal og de seriøse oppdretterne selger sine katter med en lang og utfyllende stamtavle der dette kan spores, men det hender seg også at de har katter med ukjente forfedre. Kattene er testet for typiske feil før de blir solgt til ny eier. Å ha stamtavler og slike oversikter over helsen til kattene er med på å gjøre at rasen holder seg frisk og at det ikke blir innavl.
Man kaller sibirkatten allergivennlig fordi den ikke har det allergifremkallende proteinet FED-1 i spyttet. Er du allergisk mot katter er det dette proteinet du får i deg via støvpartikler i luften som gjør at du reagerer når du er i et miljø der det er katter.
Man må være oppmerksom på at man kan være allergisk mot sibirkatt fordi om dette proteinet ikke forekommer. Den beste måten å sjekke det på er å benytte seg av testhjem. Settemsdal har vanligvis testhjem hos seg og sine katter, men det er naturlig nok ikke mulig under koronapandemien.
Vanligvis er det muligheter for å kontakte Sibirkattens venners testhjemformidling og slik få testet om man er allergisk eller for å komme å hilse på kattene, enten om man vurderer å kjøpe seg sibirkatt eller om man lurer på om man kan være allergisk. Alle som driver seriøst med oppdrett av rasekatter er registrert hos Norske Rasekatteklubbers Riksforbund der det er strenge krav til hvordan man skal drive oppdrett. Det er for eksempel ikke lov til å ha mer enn tre kull på en avls-hunn på en periode på 24 måneder, dette for å forhindre rovdrift.
—Det er stort sett for kosen og den gode kontakten med miljøet som gjør at det er så gøy, sier Settemsdal.
Det virker som om sibirkattemiljøet er en sammensveiset gjeng som deler tips og råd og hjelper hverandre. De møtes ofte på utstillinger og har også kontakt utenfor miljøet. De samarbeider tett i miljøet og deler på «linjene» som de kaller det. Som betyr at de kan låne hanner av hverandre eller kjøpe katter fra de andre. Før koronaen har sibirkattens venner brukt å ha seminar på Gardermoen for både oppdrettere og de som eier sibirkatt som kosekatt. Har man interesse for denne katten fins det en mengde likesinnede.
Settemsdal selger katter til både oppdrettere og til personer som kun ønsker en kosekatt. For å kjøpe sibirkatt hvis du er oppdretter hos Settemsdal må du være registrert som godkjent oppdretter. Hun er også behjelpelig som mentor for de som ønsker å starte oppdrett, og det begynner å bli ganske populært med sibiroppdrett i Norge.
Om man er interessert i å lære mer om sibirkatten så er sibirkattens venner en bra plass å starte, det er en rasering-side der både de som driver oppdrett, har en kosekatt eller er interessert i sibirer kan finne informasjon og ressurser om sibirkatten.
Norske Rasekatteklubbers Riksforbund er også en god kilde til informasjon om man er interessert i rasekatter.