Hvem er "Tony på Esso"?
Mange var spente da det ble kjent at Surnadal Servicesenter skulle selges tidligere i år. Straks muligheten dukket opp, fikk Tony Aleksander Haugen (28) en snap fra en venn, noe som kjapt viste seg å bli en realitet.
Hardtarbeidende lærling
Tony bodde på Hovin de første årene, før han flyttet til Bratsberg hvor han bodde til året han ble 6 år. Han gikk på barneskolen på Glåmos i Røros kommune, hvor de var åtte elever i klassen fra 1.-7. trinn. Ungdomsskolen gikk han i Røros.
På videregående skole fortsatte han i Røros på linjen TIP. Andreåret valgte han Transport og logistikk for å bli lastebilsjåfør. Men planene endret seg, og han flyttet til Elverum hvor han gikk VG2 Lakk og karosseri.
Han må ha vist seg tidlig å være en arbeidskar med tak i, noe som ble lagt merke til, for etter en uke på utplassering gjennom skolen hos Westrum karosseri, fikk han utlovet lærlingeplass der.
Da han startet som lærling ble det lange dager, så alt etter 14 måneder kunne han gå opp til fagprøve. Det endte med karakteren «Bestått Meget Godt».
Ekstrajobb
Tony har tydeligvis alltid vært et arbeidsjern som ikke har nok med én jobb om gangen. Da han var rundt 20 år startet han såvidt på Bergstadens Hotel, men snart ble det masse jobb utenom lærlingeplassen; som bartender i mange avdelinger på Bergstadens Hotel, og som servitør og bartender i Skanckebua Bar & Restaurant.
–Det var hver helg, påske, nyttårsaften, ja, i alle ferier, smiler han.
Westrum karosseri ligger i Furnes, en halvtimes kjøring fra Elverum - og rundt 26 mil fra Røros.
–Klokken 15.10 var jeg ferdig på Westrum og startet 19.00 på Røros. Jeg rakk så vidt å ta en dusj hvis jeg var heldig, ler han.
Restaurantsjef
Man skulle trodd at en 28-åring ikke har tidligere erfaring med å være leder, men der tar man med denne mannen feil.
Tony jobbet på og sto på, og det gav resultater. Etter et år i fast stilling hos Bergstadens Hotel som servitør og bartender, fikk han tilbud om å bli restaurantsjef - som 21-åring. Ja-mennesket som han er, takket selvfølgelig ungdommen ja til det også.
Mens han var sjef, startet han ny jobb hvor han var med og la fiber i Haltdalen. Dette arbeidet var på dagtid før han startet på jobb som restaurantsjef i 17.00-tiden.
–Dette var hver ukedag. Som regel var det jobb i helgene også. Hadde jeg en kveld fri, hendte det seg jeg takket ja til å stå i publen, smiler Tony.
–Det meste jeg hadde fri sammenhengende på fire år var fire dager, og da reiste jeg til London - for jeg måtte jo finne på noe, ler han.
Ny jobb
Etter omkring 7-8 måneder etter han startet som restaurantsjef, fikk han snap fra en god kompis på Hamar.
–Der stod det: «Har du ikke lyst på jobb?»
Tony forklarer at han var på tur ut av jobben med fiberlegging da det ikke var jobb om vinteren, og at han følte han manglet kunnskap og syntes ikke han passet i jobben som restaurantsjef.
–Dette var en torsdag. Mandag var jeg i Hamar på Ottestad Autolakk som billakkerer.
Mange jern i ilden
Selv med de mange jobbene den unge mannen har hatt, har han aldri hatt problemer med å bruke masse tid til jobbsøking.
Tony fikk seg dame fra Surnadal, og flyttet hit til bygda i desember 2021.
–Den eneste jobben jeg har søkt på, er på Sollid Mek. (Sollid Mek. Verksted). Og der fikk jeg jobb på dagen. 2. januar 2022 startet jeg der, smiler han.
Smidde mens jernet var varmt
Før jul i fjor kjøpte han og samboeren hus, pusset opp og flyttet inn i februar i år, samme måned som det ble kjent at Surnadal Servicesenter skulle selges.
Tony forteller at det tok bare en halvtime etter det kom ut på Facebook, før det hele var i gang.
–Det startet med en kødd på snap. Jeg fikk en snap fra en som sendte meg en screenshoot hvor det stod "Kjøpe?". Dette var rett før lunchpausen på Sollid. Jeg tenkte at jeg kunne ta en telefon i alle fall.
Det viste seg å være en smart telefon å ta. Snart var handelen i boks, og han og samboeren tok over 13. mai.
Legger tilrette
Pr nå er det seks ansatte ved Surnadal Servicesenter inkludert Tony. Eneste som nå er igjen fra forrige stab, er Stine Sæther Kvithyll. Ellers er det nye ansatte, og Tony har drevet med opplæring av ansatte mens han ennå holdt på å sette seg inn i jobben selv.
Tony har lagt tilrette for at Stine får jobbe alle hverdager på dagtid, noe småbarnsmoren setter meget stor pris på da hun får mer tid sammen med familien.
–Stine er veldig dyktig. Hun er her i 100% stilling, og føler stort ansvar her, roser han henne.
Rett mann på rett sted
Noe som skinner lett igjennom er at Tony er en mann som er meget serviceinnstilt, behjelpende og er tilstede for kundene til så og si enhver tid. Om man kommer på dagtid eller kveld, hverdag eller helg, er det stort sett hjelp å få av Tony selv - og det med et stort smil om munnen. Han liker å hjelpe kundene når de trenger det.
Det blir mange timer på stasjonen. Selv om Tony har mange ansatte, tar han ofte kioskvakten selv på kveld og helg. Han er på verkstedet til dagvakta i kiosken er ferdig, så tar han over der og steker pizza og hjelper de som kommer innom med det han får til "mellom slagene" i kiosken. Han starter arbeidsdagen 9.00 og klokken blir som regel 22.30 før han er hjemme. Om helgene er det 8.00-22.00.
–Det hender seg jeg har 100 timer i uka. I dekksesongen starter jeg tidligere. Da er det kontinuerlig dekk. Da kan jeg møte opp for eksempel 7.30 og være hjemme klokken 3.00 på natta, sier Tony som alltid sier ja når kunden har det travelt med å få hjelp med noe.
Interesser
Med denne arbeidsmengden fra ungdomstiden av, skulle man ikke tro han hadde hatt anledning til å tenke på fritidsinteresser. Men det er tydelig fire ting som bemerker seg i løpet av intervjuet; ski, gaming, motorsykkel og reising.
–Det er ikke noe som heter fritid, men jeg kan komme på å spille klokken tre på natta når jeg har fri, ler han.
Hvordan er det, har du én motorsykkel eller flere, spør Trollheimsportens utsendte.
Tony ler:
–Vi har fem tilsammen da. I år ble det en snartur til Østersund, og da jeg var på kurs i Drammen kjørte jeg motorsykkel, smiler han og forteller at han håper å få god tid til å reise masse når han blir eldre.
Og på vinteren er det ski som er livet, og da er det ikke noe minus å bo ved Surnadal Alpinsenter. Mens Tony jobbet som lakkerer på Sollid Mek. Verksted, var han også på alpinsenteret i Sæterlia sist vinter. Der var han skipatrulje, heiskjører, og har vært med på snøproduksjon. Ennå er det fullt opp på Surnadal Servicesenter, men det er masse tid til skisesongen kommer, så han har et håp om å få tid til å jobbe i alpinsenteret i år også.
Med denne motivasjonen, energien og ståpåviljen i et arbeidsjern, blir det spennende å se hvordan Surnadal servicesenter utvikler seg etterhvert.
–Planen er å drifte dette godt - og mere til, sier han, og innrømmer at han har mange planer han ønsker å iverksette fremover.