Har solgt bøttefella til forsker

Bøtte med en klosse, boks og bamsemums. Væske i bøtta med mange mus.
Bøttefella.

Er dette enden på (muse-)visa?

Publisert Sist oppdatert

Linda Strand og familien kjøpte gården dattera hennes vokste opp på, og var klar for å restaurere bolighuset. Lite visste de om museproblemene som stod foran dem. De prøvde ulike metoder, men problemet eskalerte. Det var mus i alle skuffer og skap. Etter tre år satte Linda ut en bøttefelle med vann og frostvæske med en bamsemums som agn. Etter to-tre døgn var problemet historie... trodde hun...

Kjøp og salg

Linda bodde i et velstelt, trygt og godt hus sammen med hennes datter, sin mann og deres gutt da jenta fortalte at pappa skulle selge gården. Det vekte følelser i mamma Linda som mintes da jenta var lita og vokste opp der.

Nærbilde av dame.
Linda Strand.

Gården var alt solgt, så de måtte handle raskt om de skulle ha den. Linda minnes planene til kjøperne som ville rive trønderlåna og bygge opp et nytt hus istedet. De ville bevare det 400 år gamle huset, og tok gården på odel. De ordnet med hussalg for huset de bodde i og solgte under takst for å kunne gjennomføre kjøpet av gården raskt.

–Det er det eldste huset i Surnadal. Det var fattigkassa i bygda, smiler Linda, som så den historiske verdien og var forberedt på mye arbeid for å få det i bra stand.

De ville legge ned litt ekstra for å klare å bevare huset, og hun føler de gjorde det riktige.

Idyllen sprakk

De flyttet til gården i 2018. Da hadde det ikke bodd folk der på åtte år.

Huset hun hadde bodd i tidligere, og som hun gledet seg til å sette i stand og bo i, viste seg å være et eldorado for mus. Både i trønderlåna, stabburet og på låven var det fullt av mus.

–Det var mus i hver en skuffe på kjøkkenet, grøsser Linda. -Mus ødelegger hus og kan overføre smitte.

Prøvde mye

De prøvde mange ulike metoder for å bli kvitt musene. Men problemet bare eskalerte og eskalerte.

–Vi prøvde alt; gift oppå mørkloftet - mens det var lov å bruke gift, presiserer Linda før hun fortsetter: – vi kjøpte en katt til, satte opp musefeller i alle krinker og kroker, hadde lydsensorer i alle stikkontakter og tettet alle hull de trodde musene kunne komme seg inn gjennom.

–Jeg er livredd mus. Det var døde mus overalt, og kattene gav opp jakten på de levende musene, sukker hun.

Etter tre år midt i museparadis, satte Linda en vinterdag i -20°c ut en bøttefelle som hun hadde vann med frostvæske i for at vannet ikke skulle fryse. Til agn brukte hun en bamsemums. Det viste seg å være helklaff for å drepe mange mus på kort tid.

Bøtta ble satt opp på låven, og etter to-tre dager, var museproblemet over. Da hadde tresifret antall mus blitt fanget i bøtta og druknet.

–Jeg telte aldri, men vi snakker tresifret tall.

Livet på gården fikk en helt ny start, endelig kunne familien kose seg i og utenfor huset uten å se både levende og døde mus overalt.

Anmeldelsen

Senere så Linda et innlegg på Facebook, hvor noen spurte etter tips for å bli kvitt mus. Hun visste råd, og uten å vite at metoden hun hadde brukt var ulovlig delte hun erfaringen sin med den effektive musefellen. Det kostet dyrt...

Hun ble oppringt av politiet da dyrerettighetsorganisasjonen NOAH hadde sett bildet og anmeldt henne.

–Jeg skjønte ingenting da politiet ringte, og spurte "Er det sant?".

Kjendis over natten

Saken skapte stort engasjement, det har vært mange intervju og flere henvendelser på ulike vis.

Hun har vært på TV2 på både TV, avis og TicTok.

–Det var sønnen min som oppdaget at jeg var der, jeg er ikke på TicToc selv, ler Linda, før hun fortsetter: –De sakene der er mest lest på TV2.

Siste gang hun sjekket var det kommet opp i 900 kommentarer.

I tillegg har hun blitt intervjuet av både Driva, TK, Dagens næringsliv, Dagbladet og NRK før dette intervjuet i Trollheimsporten.

Fra støtte til trusler

At saken er noe som engasjerer mange, er det ingen tvil om.

Utover intervjuene, har det vært mange andre henvendelser. Mange har tatt kontakt gjennom støttende meldinger og telefoner, blant andre får hun støtte fra en dyrlege.

På den andre siden mener noen at hun ikke skulle gått fritt, og hun forteller at hun har fått en drapstrussel og andre ubehagelige meldinger.

Andre igjen takker for tips til å drepe mus. Linda tror mange bruker slike feller, men ikke sier noe om det.

Hun forklarer at folk i kommentarfeltene skriver at dette er en avlivningsmetode av mus som har vært helt vanlig på gardsbruk og har vært brukt i mange generasjoner, og at hun ble den uheldige som ble anmeldt for dette.

Noen har opprettet Spleis for henne to ganger, men det har blitt stoppet. En gang var det kommet opp i nesten 9.000 kroner. Disse pengene fikk hun ikke, men det viser at mange støtter henne.

–Det var ei som ringte for faren sin. Han ville støtte økonomisk, men hadde ikke Vipps. Han fikk kontonummer og sendte penger til henne.

Og noen kommer med tips til hva hun kan ta med seg for å slippe bot.

–Fra en eldre mann fikk jeg fullt av ark i posten før rettssaken. Jeg sendte blomster til han og takket. Bare det at han har satt seg ned og brukt tid på det, det er litt gromt, synes jeg.

Bedre alternativ?

Linda visste ikke at måten hun drepte musene på var ulovlig før hun ble anmeldt, men i ettertid her hun lært veldig mye om mus og avlivning av de.

Mange har meninger om hva hun kunne gjort annerledes. Noen mener hun burde brukt "levendefelle" - bøtte uten vann. Men Linda har lært at mus har territorium, så om hun har fanget levende mus og satt de fri en annen plass, hadde de blitt drept av andre mus.

Hun sier at i retten ble det sagt at det var en fordel at det var frostvæske i vannet da hun satte opp bøtte for å drukne musene, da frostvæsken legger seg på pelsen og gjør at musene synker og dermed dør raskere.

Hun forteller at vippefeller selges overalt, men nå står der "NB! Skal ikke fylles med vann". Men flere selger med bilde av vann på sider som ikke er norske .

Måten firma som driver med skadedyrbekjempelse dreper mus, er det mer humant, spør hun.

For en ukes tid siden ble Linda oppringt. Hun forklarer at vedkommende jobber i et firma som driver med skadedyrbekjempelse, og at denne mannen vil vitne for henne hvis det blir ny rettssak. Han skal ha forklart henne at måten de avliver musene på, gjør at de etter inntil tre døgn dør av indre blødninger eller blodpropp.

Historisk

Gunnar Gundersen er forsker på Oslomet. Han har lagt ut bok om musefeller. Han samler og forsker på musefeller og vitnet for henne i rettssaken.

Linda ble dømt til å betale 6.000 kroner i bot, men hun godtok ikke dommen.

-Det som felte meg var anbefalinger fra FHI. Jeg har ikke brutt loven. Det er første gang en slik sak har vært i rettssystemet, så det vil trolig føre til lovendring. Jeg står for det jeg har gjort. Jeg har aldri lagt skjul på det, og jeg føler jeg handlet i nødverge. Jeg gjorde det ikke for artighet og prøvde alt først.

Hvordan blir siste vers?

–Vi har ikke problemer med mus nå; vi har ikke en musefelle oppe.

Forsker Gunnar Gundersen spurte Linda om å få kjøpe fella. Den ble pakket ned og sendt til Oslo. Hva som skjer videre med den, vet vi ikke ennå.

Linda synes hun har en veldig god advokat, og roser Tor Kleppen Sættem fra Advokat Elden. Hun forklarer at det har blitt en prinsippsak for henne OG retten. Hun føler de vil dømme henne for å sette en standard.

–Men hvor går grensen? En i rettssaken sa at alt som har ryggmarg har følelser. Har ikke snegler følelser? Brunsnegler blir drept både ved å bli klipt i to og puttet i salt.

Og hun har ennå troen:

–Jeg gir meg ikke før jeg må. Nå jobber advokaten med å vurdere om det er grunnlag for å sende inn ny klage på vedtaket.

Powered by Labrador CMS