Godt i gang med planleggingen av Øramartnad i august:
-Nå skal bitene på plass
Etter å ha avlyst fjorårets martnad, jobber komitèen i år med å arrangere Øramartnad i tradisjonell stil. Publikum vil kjenne igjen martnaden slik den bruker å være. Bare tidspunktet er endret.
-Vi regner med at mange er vaksinert til midten av august, sier leder for martandkomiteen, Martinus Grimsmo. Det er vanligvis ganske høy alderssammensetning blant både utstillere og besøkende.
I samråd med kommuneoverlege Bjørn Buan har de valgt å kjøre en tradisjonell martnad 14. og 15. august.
-Vi skal videreføre den tradisjonen som Halvor og Eldbjørg Flatekval har bygd opp gjennom lang tid, sier Grimsmo.
Komiteen er i år utvidet, slik at styret i Surnadalsøra Vel er en del av komiteen, som vil legge alt til rette for at lokale og nasjonale smitteregler blir overholdt. Det blir blant annet gjort ved å sette opp skilt ved hver bod med oppfordring om å sprite hendene. Ellers er det viktig med riktig avstand mellom kohortene. Likevel er de innstilt på å skrinlegge planene dersom smittesituasjonen endrer seg.
-Vi er bevisst på at vi må avlyse på kort varsel, dersom vi får pålegg om det. Det er noe vi hele tiden har i bakhodet, sier Gry Mikkelsen Tellesbø.
I skrivende stund jobber de med sponsormidler, og har vært i kontakt med aktuelle sponsorer fra lokalt næringsliv. I tillegg vil de søke om midler fra kommunen.
Mange påmeldte
Heller ikke i år er det problemer med å få utstillere. Øramartnaden er populær for de som har varer å selge. Trykket er omtrent like stor som tidligere år. En del har betalt for boder i fjor, de får selvfølgelig komme i år. Mange har vært med siden begynnelsen. Det er nesten fulltegnet, og det er førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder, forteller arrangørene. Til sammen er det plass til rundt 30 selgere, og det er fremdeles noen ledige plasser igjen. Fristen for påmelding er 1. juli.
Leien for en bod på 3 meter er 500 for helga, 600 med strøm. Det er også mulig å få en bod på 6 meter. Da er prisen 1000 kroner. De har valgt å legge seg på en lav bodleie. Det er viktig at lokale produsenter skal ha mulighet til å komme med varene sine.
-Det er utrolig mange påmeldte, ikke langt unna slik det bruker å være forholdene tatt i betraktning og selv om vi har skiftet dato, sier Gry Mikkelsen Tellesbø. Nå håper vi på godt vær, det bruker å være det på Øramartnaden.
Trenger frivillige
I tillegg til bodene byr martnaden også på andre opplevelser. Trond Larsen vil komme og spille i martnadsgata på lørdag, og det vil muligens bli annen musikalsk underholdning også. Ikke alt er avklart enda.
Å få kjøpe seg en kaffekopp er en viktig del av martnadslivet. De håper å få til kafètilbud også i år. Problemet er å skaffe nok frivillige. Særlig vanskelig er det å få med ungdommen på dugnad. De håper imidlertid å få til både kafèen og salg av den tradisjonelle fiskesuppa foran Billaget. OgHammerstuene vil også i år arrangere bryggedans.
På Surnadal Billag og Kunstsenter er en festival på gang, og det er planlagt en utstilling under martnaden. Ellers blir det utstilling om Øra i gamle dager i nederste etasje på bygget.
-Og så blir det et bra lotteri i år også, sier Mikkelsen Tellesbø. Gevinstene blir som vanlig en hagemøbelgruppe, i tillegg kan de friste med el-sykler og gavekort. Planen er å starte lotterisalget i forkant.
I flere år var det loppemarked i Trudvang. Dette har de nå gått bort fra. Trudvang er blitt et festlokale som leies ut. Men det vil bli salg av antikviteter i martnadsgata.
Ellers er det meste i rute, det er stort sett bare finpussen som står igjen.
-Brikkene er der, nå skal vi bare sette dem på plass, sier Gry Mikkelsen Tellesbø, som sammen med resten av komitèen ønsker velkommen til Surnadalsøra 14. og 15. august.