Musikkvideo med ØSIL-drakt, så klart. Øvert fra venstre Bjørn Moen, Kristian Nerland, Trond Ivar Pedersen Fiske, Nils Inge Aasgård og Gøran Bolme. Foran: Silje Beate Holten, Øyunn Aune og Jorund Talgø

Det brusa ti blodet oppi øverbøgdn

Det som startet som en spøk skulle bli blodig alvor med innspilling i studio og musikkvideo da revygjengen i Øvrebøggrevyen dro til med egen ØSIL-sang inspirert av SIL-sangen Blått blod.

Publisert Sist oppdatert

-SIL-sangen er bra den, altså, det må du få med, sier Øyunn Aune, tekstforfatter av den splitter nye sangen om Idrettslaget i Øvre Surnadal. Surndalingene slo på stortromma, leide inn profesjonell tekstforfatter og annonserte flere ganger på forhånd om at noe var i kjømda.

Gjengen i Øverbøggrevyen spøkte med at dette skulle de klare også, uten profesjonell hjelp. Det skulle bli minst like bra, ja kanskje enda bedre. Slik gikk den interne spøken i revygjengen, til de en dag befant seg i lydstudio hos Frank Botten og Ola Langli på Dreamfarm med penger fra Sparebankstiftelsen i lomma.

Gutta i Dreamfarm får godt skussmål for måten de tok imot en smånervøs bukett øverbøgg. Skulle de, amatører som de var, stille i et studio? Skulle de stå og synge en og en med øreklokker på hodet mens de andre hørte på? Hva var det de hadde gitt seg ut på? Men hos Dreamfarmgutta møtte de oppmuntring og støtte. De var aldri i tvil om at dette skulle bli bra. Med Rolf Paulsens orgeltoner ble innspillingen komplett.

Egen melodi

-Så bra! Sier Øyunn Aune entusiastisk da Trollheimsportens utsendte skribent forteller at hun har fått sangen på hjernen etter gjentagende research på Youtube i forkant av intervjuet.

-Det er akkurat det vi vil! Sangen skal være fengene og lett og huske!

Melodien er også egenprodusert. I utgangspunktet hadde de tenkt å bruke en melodi som allerede fantes, men når sangen skulle ut på nettet, måtte de lage eget tonefølge. Det koster å bruke musikk som andre har rettigheter til. De tok utgangspunktet i en melodi

De brukte en sang som utkast. Så ble sangen endret, slik at det ble en ny melodi av Sangen ble sendt fram og tilbake noen ganger før den endelige versjonen var klar. Å ha fått samarbeidet med Rune Dalager og de andre i Norfolk har vært en stor ressurs.

- De har vært helt supre å samarbeide med. Rune har laget en melodi som var ble akkurat så bra som vi hadde sett for oss. Vi skylder dem en stor takk, sier Øyunn.

Silje Beate Holten er vokalist, og Øyunn sier de er heldige som har henne. Det var ikke tvil som hvem som skulle synge hovedvokal. Silje Beate kan å synge, og var flink til å hjelp de andre sangerne underveis. Også under komponeringen var Silje Beate od å ha.

-Jeg kan ikke noter, så jeg tegnet piler og brukte egent system for å få tonen ned på papir. Silje kan noter, så hun måtte oversette, ler Øyunn.

Øyunn Aune bærer ØSIL-jakka med stolthet

Ulike bragder

At sangen, som tar for seg en noen av ØSILs bragder gjennom årene, er et fengende stykke musikk finnes det flere bevis på. Revyskuespiller Nils Inge Aasgård er en av dem som ble offer for de liflige tonene. Åsskard er angivelig kommet i den alderen der han må opp og late vannet om natten, og da er sangen med gjennom akten. Slik har det vært i to måneder. Tonene blir nok ekstra liflige med flytende akkompagnement, får en tro.

En annen som måtte late vatnet, var Olav Kåre Fiske, som benyttet anledningen til å tømme blæra i en rolig stund under en cupkamp mot Sunndal i 2000. Sunndalingene så sitt snitt til å score mens måler var åpent, og gikk dermed seirende ut av lokaloppgjøret. Tysk tv kom og filmet og scenen måtte rekonstrueres til glede for tyske seere.

-Er ikke det en bragd så vet ikke jeg, slå Øyunn fast. Alle bragder skal med.

Trollheimsporten børstet av episoden i 2011, det samme gjorde TV2.

Av idrettsbragder av mer tradisjonell art har de blant annet fått med Råg Rindal sin crosskarriere, vært på knøttekamp i Rindal, opptak av Olav Magne Dønnem, som nesten hoppa lengst i verden, samt en annen lokal hopphelt, Karstein Mauset, som ikke synes at han la opp for 20 år siden er noen hindring. Barn i Løypa fikk også et besøk. På sistnevnte renn ble de strengt tilsnakket av en av deltakerne. -Det e ikkje omgjort å vinn! Selv om det ble satset utelukkende på deltakerpremie, fikk de lov å heie såpass at det ble en filmsnutt av det.

Om revyen er en saga blott, skal blodet fremdeles bruse i Øvergbøgda og sangen skal leve videre. Den skal spilles på alle ØSIL-arrangementer. Alle Øverbøgg bør lære seg sangen, mener Øyunn. Og kanskje lenger nedover dalen også, for den del. Derfor presenterer vi teksten i sin helhet, slik at folk allerede nå kan begynne å pugge fram til neste ØSIL- arrangement.

DET BRUSA TI ØSIL-BLOD

Åre 1900 starta Nils O. Fiske opp Øver Surn`daln idrettslag, vi skoill bli di bæsst Mang æn ØSIL utdøvar, mang me ØSIL tråss ØSIL bloe brusa gått ti mang æn ny rekrutt _____

Olav Magne håppa mæsta længst e hæle vern me 4.plassn i Harakov – æij ækte ØSIL-stjern Æn crosskjørar så oreidd me nommer 97 I mål e du besanjdi minjst topp to – Råg du e go! Vi kjæmpa om goill, heder å ære! De brusa ti ØSIL-blod! Æi lita bøgd, goe fålk, samhållje står stært Der dugnadsånd å ildsjele e de så jær åss jælt

Straffekonk ni Surn’daln – der va ØSIL bæst på tross tå laber træning va d æn ænkel tæst Æn keeperkar frå ØSIL-daln på rikstv vart vist Færdi hanj pessa midt onnj kampen – O. K – du e unik!

Vi kjæmpa om goill, heder å ære! De brusa ti ØSIL-blod! Æi lita bøgd, goe fålk, samhållje står stært Der dugnadsånd å ildsjele e de så jær åss jælt

Vi kjæmpa om goill, heder å ære! De brusa ti ØSIL-blod! Æi lita bøgd, goe fålk, samhållje står stært Der dugnadsånd å ildsjele e de så jær åss jælt

Kartstein Mauset tok opp karriærinj sin e håpp 20 år ette`n la opp, å no e`n ijænn på tåpp

Æn ØSIL-bøgg ji alder opp!

Vi kjæmpa om goill, heder å ære! De brusa ti ØSIL-blod! Æi lita bøgd, goe fålk, samhållje står stært Der dugnadsånd å ildsjele e de så jær åss jælt

Vi kjæmpa om goill, heder å ære! De brusa ti ØSIL-blod! Æi lita bøgd, goe fålk, samhållje står stært Der dugnadsånd å ildsjele e de så jær åss jælt

Lenke til musikkvideo på YouTube, og karaokeversjonen, finner du her.

Powered by Labrador CMS