Norske Kvenners Sanitetsforening med landsomfattende Kløverstafett

Britt May Hollås tar imot kløverstafettpinnen av Maren Ansnes

Da stafettpinnen kom til Surnadal

Sanitetsforeningens Kløverstafett startet i Halden og skal ende i Tromsø på årsmøtedagen den 24. september. Da har den vært innom 265 små og store lokalforeninger rundt i landet. Denne uka var turen kommet til lokallagene i Todalen og Surnadal.

Publisert

Torsdag kunne Maren Ansnes fra Todalen Sanitetsforening overrekke stafettpinnen til leder i lokallaget i Surnadal, Britt May Hollås.

-Pinnen har vært på kryss og tvers over fjellet fra øst til vest, sier Maren Ansnes, som mottok stafettpinnen fra Straumsnes Sanitetsforening. Hvert sted som mottar pinnen arrangerer en markering av ulik art.

I Todalen kombinerte de arrangementet med avslutningen av barnehageåret. Spasertur til Toåa tursti med frukt og yoghurt ved gapahuken var et populært tiltak. Ansnes anslår at det var rundt 50 personer med på turen.

Todalen sanitetsforening har bra medlemsmasse, men styret skulle gjerne hatt flere aktive medlemmer. Det er godt oppmøte på arrangementene, men de savner flere til å være med å arrangere.

Surnadal Sanitetsforening er en ung forening, den ble stiftet for bare fem år side. I fjor slo de seg imidlertid sammen med Øvre Surnadal Sanitetsforening, og i dag teller de rundt 150 medlemmer.

Begge lederne er enige om at det er godt samarbeid mellom lagene i Todalen og Surnadal.

Jobber for kvinners kår

Norske Kvinners Sanitetsforening jobber både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Et av de viktigste områdene er kvinnehelse. Hollås forteller at sanitetsforeningen gir penger hvert år til stipendiater som skal forske på kvinnehelse og kvinnesykdommer. Målet er at det skal forskes like mye på kvinner som på menn.

Hollås nevner hjertesykdom som et eksempel, forskningen er ikke umiddelbar overførbar mellom kjønnene. Nyere forskning viser at symptomer på hjerteinfarkt arter seg annerledes hos kvinner enn hos menn. Dermed settes det spørsmålstegn om medisinering og behandling skal være den samme.

Ansnes forteller om prosjekt til selvberging for kvinner i Afrika, der Norske Kvinners Sanitetsforening gir mikrolån som gjør kvinner i stand til å investere i enkle hjelpemidler som de kan bruke for å tjene penger, for eksempel symaskiner.

Trimdamer. Fra venstre Liv Larsen, Synnøve Talgø, Jorun Ørsal og Siri Vullum

Kløverturer er en av aktivitetene Sanitetsforeningene driver med. Det går ut på å treffes og gå turer. Fire damer som har benyttet anledningen til tur ette kaffen, er Liv Larsen, Synnøve Talgø og Jorun Ørsal fra Todalen Sanitetsforening og Siri Vullum fra Surnadal.

Vullum forteller at i Surnadal har Kløverturene ligget litt brakk i koronatiden, mens i Todalen har de gått tur hver uke til ulike turmål, det er en populær aktivitet, og mellom 10 og 20 personer møter opp til tur hver mandag.

Surnadal Skolekorps spilte i gang arrangementet

Da Ansnes tok med seg stafettpinnen til Skei torsdag ettermiddag, ble hun møtt med Surnadal Skolekorps som spilte i gang arrangementet utenfor Frivilligsentralen.

-De er så flinke og spilte så fint, sier Maren Ansnes. Britt May Hollås sier seg enig.

Før det ble kaffe og kake på frivilligsentralen holdt Varaordfører Hugo Pedersen tale der han oppsummerte noe av den store innsatsen Sanitesforeningen legger ned, og kvitterte med en sjekk på 5000 kroner fra Surnadal kommune.

-Det er godt å vite at folk legger merke til oss og det vi gjør, sier Britt May Hollås.

Powered by Labrador CMS