Fem mennesker står sammen på en scene.
Leder i Todalen sanitetsforening, Solveig Glærum, og leder og nestleder i Surnadal sanitetsforening, Elinor Bolme og Brit Moen, sammen med foredragsholderne Felix Baldauf og Even Karpuz. I det blå scenelyset i Storstuå på Surnadal kulturhus virket alle strålende fornøyde etter foredraget.

Tar gutter og menns psykiske helse på alvor

Selv om Storstuå på kulturhuset i Surnadal var fullsatt av ungdommer, var det blikkstille i salen da Felix Baldauf og Even Karpuz la ut om statistikk og gripende, sanne historier både fra egne og andres liv under foredraget BROR Mental Helse.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag var det duket for sanitetsforeningenes årlige helseforedrag der de belyser aktuelt tema for ungdomsskoleelevene i kommunen. Denne gangen var også elevene ved Surnadal vidaregåande skule med flere inviterte.

En dame på en scene.
Sanitetsforeningene i Todalen og Surnadal arrangerte torsdag et veldig gripende foredrag med støtte fra Tomas Schei sitt minnefond, SpareBank 1 SMN og SpareBank 1 Nordmøre. Her introduserte Elinor Bolme de to foredragsholderne.

Utfyllende

Felix er en av verdens beste brytere. Det har handlet om å gjøre alt riktig hver dag for å bli best med det norske flagget på brystet. I 2017 ble Felix europamester i bryting, og han har prestert godt under VM. Han fortalte både om livet på og utenfor matta.

Felix sine egne erfaringer både med brytingen og i privatlivet supplert med vennen Even sine tolkninger og kunnskap om faget, gjorde at det ble et variert og veldig fengende foredrag.

Traff begge kjønn

Menns mentale helse ser ut til å fenge både gutter og jenter. De to fikk ungdommenes oppmerksomhet fra første stund.

At en verdenskjent bryter på 30 år snakker om selvopplevde, store utfordringer bak fasaden - egne erfaringer om sitt eget liv - gjør et stort inntrykk.

De snakker på et dagligdags språk og gjør det lett å forstå og kjenne igjen seg selv eller andre, og kanskje dra sammenhenger.

De to mennene snakket om gutter og menn sin mentale helse, og det gagner begge kjønn. For eksempel om man har en far som ikke snakker om følelser, går det ut over dynamikken i hele familien. Om en gutt eller mann får hjelp, vil det dermed hjelpe damer, som søster, mor, bestemor og kjæreste. Med andre ord vil det å hjelpe gutter og menn fremme god helse for hele familien.

Alle hoder var rettet i samme retning - mot scenen - i en helt stille sal under det en time og et kvarters lange foredraget.

Livet på og utenfor matta

På foredraget snakket de om fasade - muren vi bygger for å ikke slippe folk inntil.

Ofte snakker ikke menn om det som er vanskelig. Felix fortalte heller ikke vennene sine om privatlivets utfordringer. Bryteringen var Felix sitt fristed, hvor han kunne være i nuet. Ikke i fortiden og ikke i fremtiden, men her og nå.

Felix tok mot til seg og bestemte seg for å fortelle om privatlivets utfordringer på en hyttetur sammen med vennegjengen. Even var en av de som var med på turen. Felix ventet på rette tidspunktet, men fant det ikke. Han bestemte seg likevel for å ta ordet og "slippe bomben".

Det gjorde at Even reiste seg opp og delte han også, deretter den ene etter den andre. Da gikk ungdommene fra å være en god vennegjeng til å bli en enda bedre vennegjeng. De begynte å snakke godt sammen om vanskelige ting, og de visste også hva de kunne kødde med hverandre om og ikke.

Høye tall

Even og Felix har snakket mye sammen om ulike tema, og det har resultert til konseptet BROR Mental Helse.

Foredraget startet rett på en film som viste maskulinitet og hard trening. Man kunne forstå at mange gutter har masse press og mange høye forventninger de prøver å leve opp til, fra blant annet skole, jobb, idrett, familie - og ikke minst sine egne forventninger.

De to viste presentasjoner av både egen tegning, korte videoer og slides, og det ble nevnt/snakket om blant annet fasade, følelser, åpenhet, forventninger, oppvekst, maske, maskulinitet, ensomhet, selvmord, stress, kjærlighetsbrudd, traumer, PTSD, og press fra både seg selv og andre.

Felix og Even viste statistikk som viser harde fakta, og fortalte blant annet at flest menn sliter med rusutfordringer, og at 75% av de som sitter fengslet og 66% av de som tar selvmord, er menn.

 

To menn på en scene.
Felix Baldauf og Even Karpuz vekslet på hvem som snakket og brukte et folkelig språk mens de holdt ungdommenes fokus under hele forestillingen.

Vannglass

De viste visuelt hvordan det går når begeret er fullt. Og de viste hvordan man får det fulle glasset ikke så fullt, og for eksempel kanskje få det ned på bare halvfullt slik at man er mer klar til neste utfordring.

Man må selv kjenne og finne ut hva som reduserer vannet i glasset sitt. Gir man ikke tid og rom for å få et fristed, er begeret fullt når man møter neste utfordring. Da kan det lett renne over.

Det er lurt å tenke over hva som er friplassen din, hva som skaffer overskuddet, for eksempel fiske, bok, gaming eller dans.

Svinginger

Humøret går opp og ned. Om man har en dårlig dag eller dårlig uke, betyr det ikke at man har et dårlig liv.

Det er også stor forskjell på hvor lett man blir påvirket av ytre faktorer.

Folk kan være misunnelige på hverandre, og noen skulle kanskje ønske at de kunne vært en som blir veldig glad veldig fort. Derimot vil kanskje den som kommer seg fort opp og fort ned kanskje ønske at det var mer stabilt.

To menn på en scene.
Even Karpuz og Felix Baldauf viste både korte filmer, slidere og tegninger på Storstuå torsdag. Her har en av de tegnet en tegning som forklarer visuelt det de snakket om.

Usynlig

Even fortalte om alle som kom på flyplassen og tok imot Felix da han kom seirende hjem, og hvor få som møtte opp da han kom skadet hjem. Det er DA de samme menneskene skulle møtt opp og vist sin støtte. Blir folk ofte målt kun for deres prestasjoner?

De har samlet inn mange historier om mental helse fra kjente og ukjente personer. Det kan være folk vi ofte ser på TV som tjener masse penger og hvor alt ser bra ut. En av historiene er om en fotballproff som har prøvd å ta livet sitt. Historiene ligger ute på deres nettsider.

Men hvordan den enkelte har det, er usynlig for andre. 

– Det eneste som synliggjør det, er språket.

Man ser ikke hva andre har i bagasjen. Det må fortelles om noen skal høre det, og den det snakkes til må lytte.

– Den tyngste bagasjen er alltid i salen her. Det kan være du og du..., sa Felix.

Redsel og frykt, styrke og mot

Det trenger ikke være lett å oppsøke hjelp. Oppsummert kan man si at de fortalte at mange kan tenke at det er tøft å ikke snakke om følelser og vanskelige ting. Her fikk vi høre at det er bedre å stå sammen med utfordringene, og at det som er tøft er nettopp å snakke. 

– Det som virkelig krever styrke og mot, det er å snakke om de vanskelige tingene.

Det er vanskelig å sette ord på det som er vanskelig og om vonde følelser, og det krever styrke. Det kan handle om frykt og redsel for at den personen du åpner deg til ikke kommer til å være der, eller ikke kommer til å lytte til deg, eller kanskje ikke møter deg på den måten du har lyst til å bli møtt.

Når noen snakker, er det viktig at de som ikke har et fullt beger selv, hjelper å bære den andres byrde.

Man kan få ulike reaksjoner når noen forteller noe alvorlig. Det er viktig at de som blir snakket til av vedkommende, tørr å møte dem på en god måte. Ofte kan det være lett å le det bort eller å begynne å snakke om noe annet og opprettholde "guttastemningen".

De anbefaler å snakke sammen om hvordan man ønsker å bli møtt. Blir man møtt på en måte man ikke ønsker å bli møtt, kan det være uheldig.

Øvelse

Det kan være lett å unngå plasser man møter andre mennesker når ting er vanskelig.

Det er tøft å snakke med andre om sine problemer. Prøv å ikke stå i det alene, men snakk med noen du tror kan møte deg på en måte du ønsker å bli møtt på.

– Det er ikke vits i at noen snakker om ingen lytter. Det er heller ikke vits i å lytte til noen som ikke snakker. Man er avhengig av hverandre hele veien der.

Og tenk over hva man gjorde bra og hva man kunne gjort enda bedre når man har snakket om følelser eller lyttet til noen som har åpnet seg opp.

For å bli god i bryting, må man trene masse. Det samme gjelder mental helse.

– Dere MÅ fokusere på det, legge merke til det, trene på det, øve på det for å klare å bli god og håndtere følelsene deres, uttrykke følelsene deres og lytte til andre sine følelser.

Og ikke minst, vær ærlig med deg selv, og ikke bli din største kritiker, men prøv å være en fan. Et av de viktigste budskapene i foredraget var nok at man skal være mot seg selv som bestevenner er mot hverandre eller noen annen du er veldig glad i.

Powered by Labrador CMS