Ull er fremdeles gull
Surnadal Røde Kors Omsorg er i gang med andre runde av prosjektet Ull er gull, etter suksessen i fjor. Gjennom prosjektet samler de inn ull-klær til barn, som de gir videre til helsestasjonen. Den andre av tre innsamlingskvelder ble avviklet tirsdag.
-Tenk på de små kroppene som skal varmes opp av disse, sier Elik Bøklepp Kvande, leder i omsorgsgruppa i Surnadal Røde Kors. Hun står og kikker på kassene med klær som er kommet inn.
Det er innsamlingskveld to av tre i årets Ull er gull-aksjon.
Ull er gull går ut på at folk leverer barne-ullklær, nye og brukte, til Røde Kors-huset på Bøvra. Der blir de sortert etter størrelse og leveres videre til helsestasjonen. På helsestasjonen kan foreldre som er innom med barna sine få klær.
-Vi vil gjerne bidra til noe i bygda, sier omsorgslederen. Klærne kommer små innbyggere i Surnadal til gode.
På Røde Kors er de glade og imponerte over det som har kommet inn.
-Givergleden er stor, men vi er selvfølgelig glade for enda mer. Om du har ull-klær liggende som ikke blir brukt lenger, er det bare å levere dem, hele og rene, til oss på leveringsdagene. Den siste dagen i denne omgang er tirsdag 26. oktober. Da er det folk på huset som tar imot og sorterer i poser etter alder. Det hender at folk setter på lapper med alder selv, det letter arbeidet vår, men det er ikke et must, sier Bøklepp Kvande.
Torill Isvik er innom denne tirsdagen. Hun har levert varer før, men har enda mer å by på i dag. Hun kommer med heldresser strikket i mykt ullgarn. Dressene er ubrukte, de er rester fra ting hun har hatt med på messer.
-Det er kjempebra at noen kan ha bruk for dem, sier den flittige strikkeren.
Ikke på latsiden
Omsorgsgruppa har stilt som vakter både på influensavaksinering og på koronavaksinering, og besøksvenn-tjenesten har vært oppe stort sett hele tiden. En-til-en-situasjonen i besøkstjenesten har gjort det mulig å gjennomføre besøkene, med forhåndsregler. Tjenesten var nedstengt i to måneder. Da hadde besøksvennene imidlertid telefonisk kontakt med brukerne sine.
-Dessuten har vi kjørt ut mat, sier Elsa Kvande. Det har vi gjort både på frivillig basis og for kommunen.
-Selv om noen av de vanlige tingene har gått ut, har vi ikke ligget på latsiden under epidemien, forsikrer Bøklepp Kvande.
Verdien av frivillig arbeid
Det har vært en gledelig dag på enn annen måte også for Røde Kors Omsorg denne tirdagen. Ettermiddagskafèen på Røde Kors-huset ble arrangert for første gang på ett og et halvt år. Det var etterlengtet for mange.
-Vi har fått mange spørsmål om kafèen ikke skulle starte opp igjen, sier Elsa Kvande.
Damene tenker at noen kanskje er skeptisk til å samles der det er mye folk enda. Neste gang håper de å ønske enda flere velkommen til ettermiddagskafè. De arrangerer også kafè på omsorgsboligen. Denne kommer i gang igjen på januar.
-Det var tydelig at folk koste seg i dag. Det er når en ser hvor glade folk blir at en virkelig ser verdien av frivillig arbeid, sier Elin Bøklepp Kvande.