Møt den vikarierende dansepedagogen i Surnadal:
-Det var liksom aldri noen tanker om noe annet jeg heller ville gjøre
Med en fersk bachelorgrad i dans fra Liverpool Institute for Preforming Arts (LIPA), skal Ranje Hoem (23) i høst fungere som vikarierende dansepedagog for kulturskolen i Surnadal og Rindal. Hun gleder seg til å ta fatt på jobben.
Vi møter Ranje i foajeen på Kulturhuset i Surnadal. Ranje forteller at sommeren hennes har vært bra. Hun har jobbet en del, men takket være årets regntunge sommervær har hun ikke følt hun har gått glipp av så mye.
Ranje har selv vært danseelev på kulturskolen, hvor hun begynte i svært ung alder. Etter årene der, gikk hun videre med dans til Trøndertun Folkehøgskole. Trøndertun har lenge hatt et tett samarbeid med LIPA, og Ranje ble en av de heldige som fikk plass på danselinjen på universitetet.
- Jeg har alltid ønsket å danse, men jeg forsto ikke før sent på ungdomsskolen at det faktisk var dans jeg ville studere og danser jeg ville bli, forteller hun, og legger til:
-Det var liksom aldri noen tanker om noe annet jeg heller ville gjøre.
Prestisje og selvdisiplin
Etter tre år på LIPA har Ranje lært mye om danseteknikk, og fått utviklet sine ferdigheter med hjelp av både dyktige dansepedagoger og medstudenter. Hun passer samtidig på å skryte av de andre danselærerne hun har hatt i løpet av oppveksten, men at forholdene og tilretteleggingen på LIPA skilte seg en del fra det hun tidligere var vant til.
-Det var veldig strengt der, og vi lærte mye om punktlighet og selvdisiplin, sier hun.
Bachelorgraden Ranje har tatt består av flere ulike emner, blant annet en rekke ulike dansestiler som ballett, jazz, moderne, steping, tåspiss og improv., samt at de studerte skuespill og sang.
- Moderne er helt klart favorittstilen, forteller hun.
Føler seg ikke utlært enda
I tillegg til å være vikar for kulturskolen to dager i uka, samt at hun skal ta praktisk-pedagogisk utdanning (PPU), har Ranje planer om å fortsette å utvikle sine egne danseferdigheter. Dette vil hun gjøre ved å gå ulike kurs gjennom Proda – Profesjonell Dansetrening. Proda har avdelinger rundt om i Norge, blant annet i Trondheim, hvor Ranje skal bo når hun ikke er i Surnadal som danselærer.
- Jeg føler meg ikke utlært enda, så jeg har et ønske om å videreutvikle meg selv fremover, forteller hun.
Håper på mange påmeldte
Ranje forteller at hun gleder seg til å være danselærer i høst.
- Det blir spennende, og heldigvis har jeg mulighet til å kontakte Stine Valde (fast dansepedagog ved kulturskolen) om det skulle være noe jeg lurer på, sier hun.
Som danselærer for kulturskolen skal Ranje lære bort dans til barn helt ned i 2-års alderen og opp til elever i videregåendealder, fordelt på 12 klasser.
Ellers forteller Ranje at dansemiljøet i Surnadal er veldig bra, spesielt etter at Stine Valde ble danselærer for rundt 10 år siden. Som danselærer har Stine arrangert flere store forestillinger med danseelevene sine.
- Dansemiljøet fikk en ny glød da Stine begynte, og forhåpentligvis så skal vi klare å holde det ved like fremover, sier Ranje med et smil.
Til slutt ønsker Ranje å oppfordre alle som liker å danse i å melde seg til dansetimer. I høst skal både hun og Tendai være danselærere, og de håper at flere gutter også vil melde seg på. Dansestudioet på Øye er relativt nyoppusset, hvor det er mye plass å boltre seg på.
- Alle er velkomne, det er bare å bli med!