Surnadal Næringsforening

"Tempen" på Surnadal
Onsdag denne uken inviterte Surnadal Næringsforum til frokostmøte med tematikken "Tempen på Surnadal". Innledere på temaet var kommunedirektør Lars Inge Kvande, Administrerende direktør i Talgø MøreTre Øystein Halle og daglig leder i Takstmann Øyås Nils Håvard Øyås
Etter frokost og årsmøte i Surnadal Næringsforening, hvor Bergsvein Brøske ble gjenvalgt som styreleder, inviterte næringsforeningen til frokostmøte med tematikken "Tempen på Surnadal"
- Tempen er både kald - og "hæt"
Temperaturen er kald på kistebunnen, innleder kommunedirektør Lars Inge Kvande, for der er det tomt for penger. Og så er det varmt, siden det pågår en del diskusjoner om hvordan kommunen skal få en bærekraftig økonomi.
Kvande beskriver videre at det føles som et skip som er i ferd å bli tatt igjen av en flodbølge, som et resultat av et høyt driftsnivå, korona og høge renter. Krigen i Ukraina har også preget noe av tjenesteapparatet etter 2022.
Surnadal kommune er imidlertid ikke alene, 200 av kommunene i Norge går med underskudd i 2024, påpeker Kvande. Noen av unntakene i nærområdet er Rindal kommune og Gjemnes kommune som begge har et driftsoverskudd.
Administrasjonen i Surnadal kommune har fremlagt tiltak for å komme ut av situasjonen, og dermed unngå ROBEK.
Norge vil vokse med 500 000 innbyggere, til 6,1 millioner, mot 2050, fortsetter Kvande i sin innledning. Med mange innbyggere i ikke-produktiv alder, om de ikke står lengre i arbeid. Derfor er det behov for nytt helsehus med de nye plassene det tilfører.
Kvande fortsetter med at det er høye forventninger til kommunal oppgaveløsning. KS er også tydelig på at utfordringsbildet er ubehagelig. Disse utfordringene kan ikke løses med penger, fortsetter kommunedirektøren. Og det er ikke over.
Kvande avslutter sitt innlegg med at det er svært viktig å ikke på noen måte glemme å ha fokus på den 13 punktslista som kommunestyret allerede har vedtatt. Administrasjonen legger fram en "Kva må til" sak i kommunestyret 3.april.
Gjør markedsledende produkter enda bedre
Øystein Halle, administrerende direktør i Talgø MøreTre, beskriver Talgø MøreTre som et konsern med identitet og stort eierskap til arbeidsplassen. Konsernet kjennetegnes av god fagkompetanse og mye kreativitet, miljøbevissthet og endringsvilje. Nå gjelder det å sette disse enkeltpunktene i system, sier Halle.

Talgø MøreTre har i dag 95 ansatte og er verdensledende på royalebehandlet trevirke.
De har et høvleri med tre linjer, Precutanlegg, tre grønnimpregneringsanlegg, 14 royaltanker med totalkapaistet på 140.000 m3, og et plukkanlegg på 5 000 m2 som de utvider med 5.000 m2 i 2025. Talgø MøreTre har i tillegg eget biofyranlegg hvor de lager sin egen energi.
Øystein Halle fortsatte videre med å fortelle om "RåBra". Et innovasjonsprosjekt som skal ta frem et bærekraftig og miljøvennlig impregneringsmiddel basert på naturlige bestanddeler i trevirket, som gir både Råte- og Brannbestandighet. Talgø MøreTre har investert i et stort laboratorium og har sterk kompetanse internt på forskning og utvikling.
Talgø MøreTre hadde en omsetningstopp i koronatiden i 2020 og 2021, og har hatt en bra start på omsetningen i 2025. Tilgang på rett kompetanse og råmaterialer er to viktige faktorer for å fortsette den gode utviklingen.
Spisskompetanse innen naturskader
- Surnadal kommune er en fantastisk etableringskommune, innleder Nils Håvar Øyås, daglig leder i Takstmann Øyas AS.
De startet med en i 2014 mann som jobbet med skadeforsikring, og har helt fra starten blitt heiet på og støttet opp av banker og næringsliv i Surnadal, forteller Øyås.
Takstmann Øyås AS ble Gaselle-bedrift i 2019, og igjen i 2023 og 2024.
I dag har bedriften 17-18 faste ansatte og samarbeidspartnere. De utfører oppdrag i hele Norge med hovedtyngde i Midt-Norge, men også i landet forøvrig, inkludert Svalbard. Selskapet har i dag kontorer i Trondheim, Soknedal, Kristiansund, Surnadal, Molde, Lesja, Nordfjordeid, Askvoll, Dokka og Brumunddal.

Takstmann Øyås har spisskompetanse på naturskader, og alle forsikringsskader som skyldes jordskjelv behandles hos de. Selskapet har sterk kompetanse innen forebygging av klimaskader, og har blant annet deltatt på Arendalsuka som foredragsholdere. Utover naturskader driver Takstmann Øyås med takst på bolig, reklamasjonssaker på nybygg og eierskifte, samt byggelånsoppfølging både for bolig og næringsvirksomhet.
Takstmann Øyås hadde 1800 oppdrag i 2024, og en omsetning på 26 millioner kroner. Hittil i år har de hatt 750 oppdrag.
Takstmann Øyås sin styrke er at de er blitt et anerkjent foretak, de leverer kvalitet til riktig tid, har et godt omdømme og holder seg kontiunerlig oppdatert gjennom kompetansebygging.
Bedriften har et stort fokus på bærekraft, og ble i 2020 sertifisert som Mijøfyrtårn.
Den videregående skolen er viktig
Sist ute blant bidragsyterne var ordfører i Surnadal, Hugo Pedersen. Han innledet med å si at han er utrolig stolt av næringslivet i Surnadal.
Det kommer til å bli 1700 elever mindre i den videregående skolen de nærmeste årene, og Pedersen gjorde oppmerksom på at fylkestinget i desember vedtok å se på strukturen på videregående skoler i fylket. Det vil komme en høringsrunde som starter 2. juli, med svarfrist i september. Her påpeker Pedersen at det i den forbindelse er viktig at kommune, næringsliv og den videregående skolen må komme sammen.