TV-aksjonen 2022:
Digital TV-aksjon i Surnadal
TV-aksjonen NRK 2022 er rett rundt hjørnet og Surnadal kommune har ingen ambisjon om å gjøre det noe dårligere enn andre. Kommunen gjennomfører i år en digital TV-aksjon uten bøssebæring, men i denne Vippsens tid så er det fortsatt enkelt å bidra. Kommunens representanter og leger har en klar oppfordring: gi de penga.
Surnadal kommunes Vipps-nummer for anledningen er 2133.
Mobilnummeret blir linket opp mot kommunen man gir fra, så man blir registrert som giver fra Surnadal.
Årets TV-aksjon går til Leger Uten Grenser og DNDis arbeid for å gi livreddende helsehjelp og medisin til mennesker som trenger det mest. Selve aksjonen finner sted førstkommende søndag, den 23. oktober. Det offisielle tidspunktet for bøssebæring er kl. 16-18, men i Surnadal gjennomføres som nevnt aksjonen digitalt. Men det er allerede nå mulig å gi penger. Per tirsdag kveld kl. 20:00 har det allerede blitt gitt over 20 millioner kroner.
HER kan du lese mer om årets sak. Og HER kan du fortløpende følge med på hvor mye som er samlet inn. Det er også mulighet til å avgrense søket per kommune.
Passende nok ble den seremonielle oppfordringen avholdt foran legesenteret. Fra kommunen møtte ordfører Margrethe Svinvik og rådgiver Anne Lise With Vullum, mens kommuneoverlege Bjørn Buan hadde utkommandert Gunn Eline Børmark og medisinstudentene Åshild Rindal og Ingrid Heir. De kunne fortelle at Leger Uten Grenser er drøm for mange aspirerende leger.
– Jeg gir selv, og har lyst til å delta selv også en gang, forteller Ingrid Heir og får bifallende ord fra Åshild Rindal.
– Det hadde vært gøy å dra med en gang, men det er jo greit med litt erfaring først også. Det er vel i grunn påkrevd, fortsetter Heir. Vi har det så godt her i Norge, så det er flott å kunne bidra. Leger Uten Grenser er en flott organisasjon.
– Det er en drøm for mange unge leger å dra ut, men det forsvinner nok litt i hverdagen for mange, sier Gunn Børmark.
– Jeg husker at Leger Uten Grenser var en fersk organisasjon da jeg selv studerte medisin på 70-tallet. Det ble stiftet av medstudenter som brydde seg om andre, forteller Bjørn Buan og fortsetter:
– Selv om det kanskje blir med drømmen for mange, så kan det også brukes som motivasjon. Min sønn er et eksempel på det, sier kommuneoverlegen.
– Man får et litt annet perspektiv etter å ha vært i den tredje verden. Og så er det lett å si at Leger Uten Grenser er der det er krig, men det er viktig å huske at de bidrar med vaksinering og medisinsk bistand der de ikke nødvendigvis setter eget liv i fare også. For eksempel bidrar organisasjonen nå i arbeidet mot tuberkulose i Russland, forteller Buan.
– Jeg vil få skyte inn at Leger Uten Grenser er en fin motvekt til alle de politisk motiverte organisasjonene, sier Anne Lise Vullum.
– Leger Uten Grenser er en organisasjon som mange kjenner til og som mange har tillit til. Og så må vi huske at de har med seg sykepleiere og annet helsepersonell, sier ordfører og sykepleier Margrethe Svinvik, som selv en gang hadde en drøm om å bidra i organisasjonen.