Iver og arbeidsglede
Hver onsdag møtes 17 håndarbeidsglade unger fra 9 – 13 år på Surnadal husflidslags hus på Nymoen for et par timer med håndarbeid av ulik art under kyndig veiledning av erfarne damer. God stemning, iver og arbeidslyst preger kveldene.
-De har nesten ikke tid til å ta pause, sier leder for arbeidsstua, Lill Therese Svensli.
Fra klokken 18 – 20 er det full fres på Nymoen. De 17 deltakerne rullerer mellom tre stasjoner med ulike aktiviteter på hver stasjon.
Hos Anne Grete Snøfugl og Ingebjørg Henden er en håndfull håpefulle klare med nål og tråd. Det skal lages veggdekorasjoner. En stor kasse med stoff i mange farger, en kasse med glitretråd og diverse garn, glitter og perler står på bordet. Her er det bare å boltre seg og la kreativiteten få utløp.
-Vi har tre mål på denne gruppa, sier Anne Grete Snøfugl. Å lage knuter, å tre nåla og å feste tråden. Alle som har sydd for hånd vet at alt dette krever tålmodighet og finmotorikk.
-Artig å sy
Lett er heller ikke det de holder på med inne på systua innerst i lokalet. Her sys det nemlig på maskin. Det er puter som er under produksjon. Men det er ikke slike at de syr sammen to tøystykker, vrenger dem, og sier seg ferdig med det. Nei da, den ene siden av puten skal lages av lappeteknikk, det vil si at strimler av ulikt tøy sys sammen i lengder før de sammenføyes til en hel puteside.
Det krever godt håndlag og stor tålmodighet å jobbe med lappeteknikk. Hver pute er 50 gang 50 cm, så det er ikke få lapper som skal på plass.
Lappene sys på fra vranga, og etter hver en lapp må strykejernet fram. Lappen snus på retta og strykes møysommelig. Bare det å håndtere et varmt strykejern krever sin mann.
Bente Hyldbakk er i full gang med puta si. Hun har satt sammen fine farger som passer sammen i rosa og lilla.
Bente kan avsløre at dette er hennes første møte med symaskina.
-Jeg har ikke sydd før, med det er veldig artig, sier hun.
Strikkenisser
I sofaen sitter det en gjeng med flittige strikkere under kyndig veiledning av Oddrun Sæter. Noen kan å strikke fra før, mens andre har strikkepinner mellom hendene for første gang.
Det er nisser som produseres, først ved å strikke riller i svart, grått, rødt og beige, for så å sy dem samme og fylle den med vatt.
To av dem som svinger pinnene er tvillingene Idun og Oda Solem Måløy. Dette er ikke første gang de strikker, og pinnene går ganske fort.
-Mamma har lært oss å strikke. Hun er veldig flink, sier de to strikkeglade søstrene
Lang tradisjon
Barnas arbeidsstue er en populært kurs som har blitt arrangert på Nymoen i en årrekke. I år er det Lill Therese Svensli som er leder, det har hun vært siden 2019. Men hun har vært med som medhjelper i mange år.
-De som var her det første året jeg var med, fyller 21 i år, forteller Svensli.
Etter en travel arbeidsøkt, er det tid for pause med frukt og vann. Frukten er det Rema 1000 som sponser, de stiller med en kasse med frukt hver onsdag. Det er de takknemlig for. Og sannelig kommer det ikke fram litt sjokoladekake òg, etter hvert. Deretter er det pån igjen med fornyet energi.