Enige om tursti på privat grunn
Etter det partene omtaler som god, konstruktiv dialog, har kommunedirektør Knut Haugen i Surnadal kommune og Gerald Grewe hos Surnadal Camping Brekkøya kommet fram til konkrete tiltak, som skal gi turgåere muligheten til å gå gjennom campingplassen.
Etter lang tids frustrasjon over turgåere på privat grunn, satte Surnadal Camping Brekkøya opp et skilt i slutten av juni i år.
Der gjorde de det klart at adgang var kun for campingplassens gjester, og saken, som først ble omtalt i Tidens Krav 25. juni, skapte stort engasjement både i lokale og sosiale medier.
Ekteparet Gerald og Firdauce Grewe, som driver campingplassen, forfattet selv et leserinnlegg, der de fortalte sin side av saken.
Til Trollheimsporten fortalte Grewe-paret blant annet følgende:
– Ja, for skal man ha en trygg familiecamping er man nødt til å ha adgangskontroll. Vi vil ikke krangle, vi vil bare drive campingplass i ro og fred.
Mandag kunne kommunedirektør Knut Haugen og Gerald Grewe fortelle at de nå har kommet til enighet om det som bokstavelig talt blir veien videre.
Kort fortalt settes det i kommunebudsjettet, som offentliggjøres denne uka, av 200 000 kroner til å bygge vei fra øverst i campingplassen og opp til den kommunale grusveien rundt 20 meter lenger oppe. I tillegg skal det settes opp et fint tregjerde langs kanten bak campinghyttene, slik at folk holder seg til den nye veien og ikke lager egne stier. Det skal også settes opp et nytt lyspunkt, som forlenger gatelysrekka ved den eksisterende, kommunale grusveien.
Resultatet blir det Haugen og Grewe omtaler som "en tursti på privat grunn", og som i løpet av 2022 vil gjøre det mulig å gå tur, langs elva, helt fra Alti Surnadal og langt opp på Røssmoen-sida.
Dersom det blir barfrost-vinter er det mulig at det nødvendige anleggsarbeidet kan starte allerede i vinter, forteller kommunedirektør Haugen.
– Verdt å prøve
Han omtaler saken som en gladsak.
– Vi håper dette blir positivt mottatt både av campingplassens gjester, beboerne i Svartvassområdet og andre som vil gå tur langs Surna, sier han, og legger til:
– Samtidig er det viktig å understreke at dette ikke blir en offentlig gang- og sykkelvei. Det krever gode, trafikksikre løsninger i begge ender, og det har vi ikke her. Det blir en tursti folk kan gå på med god samvittighet, og det tror jeg blir en god løsning for begge sider.
Grewe støtter Haugen i at det kan få positive ringvirkninger:
– Det vil være positivt for Alti Surnadal, som jeg tror vil få flere turister som kunder, og vi håper at dette vil være vinn-vinn for alle.
For campingplassens del er han klar på at dette er et kompromiss, men av typen de håper kan være bra for alle.
– Det er ingen løsning, men vi ser for oss at dette er verdt å prøve - for å se om det kan fungere for begge parter. Hvis ikke må vi tenke om igjen, sier han, og fortsetter:
– Vi må få slutt på de mange stiene, da er det bedre at vi lager en vei. På den måten holder vi det ryddig og ordentlig, og vil kunne ha god adgangskontroll. Dette skal fortsatt være en campingplass, så folk kan ikke gjøre som de vil.
Glade for enighet
Grewe roser surnadalingene og forteller at de fleste turgåerne forstår dette, men at det er noen få som ødelegger for resten, ved å forsøple med alt fra ølbokser til hundesbæsj.
Campingplasseieren får støtte fra kommunedirektør Haugen:
– Med dette tiltaket vil vi vise folk tillit, og folk må selvfølgelig oppføre seg. De reglene som gjelder andre steder, gjelder også på campingplassen, sier han, og legger til at han setter stor pris på den gode dialogen som har ført fram til at det nå blir tursti gjennom Brekkøya:
– Jeg er veldig glad for at vi har blitt enige med Gerald og Firdauce om dette. Vi har sagt i mediene at vi har hatt god dialog, og dette viser at det stemmer også i praksis. Vi er glade for at vi nå har fått til en konstruktiv løsning, og jeg håper at kommunestyret også vil være positive til dette tiltaket når budsjettet blir lagt fram.
Grewe er tydelig på at de med dette kompromisset viser at de er villige til å prøve, og at de ønsker folk velkommen til campingplassen.
– Vi elsker folk, og lever av folk. Folk er velkomne hos oss, og de som har gått her i 30 år skal få lov til å fortsette med det. Det at vi tenker som vi gjør går på at man skal ha respekt for privat eiendom. Så lenge vi ikke mister campinggjestene våre er vi fornøyde, sier han.