Surnadal Brannvesen med ny satsning:

Ansatt i brannvesenet viser frem brosjyre om brannsikkerhet
Vibecke Warvik er oppriktig engasjert og ønsker å bidra til at folk skal ha det bra der de bor.

- Vi vil at folk skal føle seg trygg hjemme

Publisert Sist oppdatert

Surnadal Brannvesen vil tilby gratis veiledning i hjemmet til alle over 70 år

Surnadal kommune kan skilte seg med å ha fått egen Trygg hjemme-koordinator i 100% stilling. I løpet av de neste månedene vil alle surnadalinger over 70 år få en hyggelig telefon fra Vibecke Warvik med tilbud om hjemmebesøk. 

 Tilbyr trygghetsprat

- Målet er at man skal få bo hjemme så lenge som mulig, mange har lyst til det, sier Vibecke Warvik. Hun er Surnadal kommunes nye Trygg hjemme-koordinator, og er ansatt i Surnadal Brannvesen. 

- Det er akkurat det vi håper på, at folk er åpne for å ta en prat om hvordan de opplever boligsituasjonen sin. Deretter kan vi komme med veiledning og hjelpe til med å se hvor en kan tilrettelegge for å øke sikkerheten i hjemmet. Samtalen er helt gratis og frivillig. 

Trygg hjemme er en nasjonal satsning for at risikogrupper skal få det tryggere i hjemmet.

- Vi er absolutt ikke ute etter å finne feil, eller å kontrollere om folk har ting på stell. Dette er et gratis tilbud om veiledning og en hyggelig prat. Ikke trenger jeg kaffe heller, smiler Warvik. 

- Målet er at folk skal føle seg trygge, og at de har tenkt igjennom dette med egen sikkerhet. Jeg kommer til å stille spørsmål om hva som skal til for å føle seg trygg. Man kan komme langt med litt bevisstgjøring. De færreste av oss tenker vel at vi skal få dårlig helse, og mange venter i det lengste med å gjøre endringer i bolig. Men det kan være tungvint å vente til den dagen du plutselig har fått et beinbrudd og skulle ønske at soverommet ikke var på loftet, sier Warvik. Det er lurt å se for seg at man skal bli eldre, slik at man er forberedt. Med den eldrebølgen vi snart vil møte i kommunen vår, vil stadig flere måtte belage seg på å bo hjemme lenger. Da er det viktig at folk har det så trygt og godt som mulig der de bor. 

Viktig brannforebygging

Det er ikke uten grunn at det satses på brannforebygging hos eldre og andre risikogrupper. Eldre er nemlig overrepresentert i brannstatistikken. Statistikken viser at 75% av alle som brenner inne, er i risikogruppe, og 90% av disse bor i eget hjem. Mange har lang vei til utgangsdør, og kanskje også trapp ned fra soverommet i andre etasje. Hvert år blir det registrert mange fall i hjem, både knyttet til trapper og andre hindringer. Warvik vil gjerne ta en runde og hjelpe til med å peke ut slike risikoelementer. Kanskje står det et pent blomsterbord foran en viktig nødutgang? Løse gulvmatter som det er lett å vikle seg inn i? Gammelt EL-anlegg? Mange er også fokusert på å hente slukkeutstyr dersom det oppstår et branntilløp. Men dersom dette står plassert innerst i et klesskap, og man er avhengig av rullator for å bevege deg, kan det bli et kritisk utfall. 

- Det viktigste eldre skal tenke på, er at de skal komme seg ut av huset, understreker Warvik flere ganger i løpet av samtalen vår. 

- Deretter kan de forsøke å varsle, så får heller andre ta seg av slukningsarbeidet. Liv er viktigere enn hus!

Det finnes hjelp

Trygg hjemme

- Betegnelse på brannforebyggende arbeid blant risikogrupper

- Særlig eldre mennesker er utsatt for å omkomme i brann

- Risikofaktorer kan være dårlig syn, hørsel eller bevegelsesevne, psykiatri og medikamentbruk mm.

- Tilbyr gratis hjemmebesøk og veiledning

kilde:

 https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2012-4/id670699/

Trygg hjemme-koordinatoren forteller at det finnes en rekke hjelpemidler som kan bidra til å forebygge brann i hjemmet. Warvik håper hun kan fungere som et første møte med det offentlige hjelpeapparatet. Hun kan sette folk i kontakt med både hjelpemiddelsentralen, NAV og andre som kan bistå med å sikre boligen. Derav navnet koordinator. Gode hjelpemidler kan være komfyrvakt, tidsur på elektriske apparater, skliskikring, røykvarslere som kan kobles til trygghetsalarm med mer. Warvik kan også bistå til å se over røykvarslere og slukkeutstyr. 

Grunn til bekymring?

 Siden dette er en ny satsning og kommunen er såpass langstrakt, håper koordinatoren at folk har forståelse for at det kan ta litt tid før de blir kontaktet. 

- Men dersom noen går med bekymringer for enten egen, eller andres situasjon, vil jeg mer enn gjerne ha en telefon! Kanskje er du bekymret for en nabo eller en forelder, men er redd for å "blande deg"? Bekymringsmeldinger er viktige for å nå dem som trenger det mest, slik at jeg kan prioritere riktig rekkefølge. Jeg har taushetsplikt, så slike samtaler blir konfidensielt. Det skal være lav terskel for å kontakte meg, sier Warvik. 

- Det gjelder selvsagt også for folk under 70 år! Helse kan være så mangt, og både fysisk og psykisk helse kan være risikofaktorer når det gjelder brannsikkerhet. Man trenger ikke være gammel for å være glemsk heller, legger hun til. 

Gleder seg

Vibecke Warvik har lang erfaring fra helsesektoren, og er utdannet helsefagarbeider med videreutdanning i rus- og psykisk helse. Tidligere har hun blant annet jobbet i hjemmesykepleien, så hun kjenner kommunen godt. Hun forteller at hun er svært glad i å treffe folk der de bor. 

- Det er så interessant å treffe nye menneske, det er så mye levd liv der ute. Jeg gleder meg stort til å få treffe folk, og håper jeg kan være en god samtalepartner. 

Vibecke Wårvik på kontoret sitt
Trygg hjemme-koordinatoren gleder seg til å komme på hjemmebesøk til eldre i hele kommunen

Du kan kontakte Vibecke Warvik på telefonnummer480 78 362, eller sende inn en anonym bekymringsmelding på Branntips.no

Brannvesenet benytter feierlister når de kontakter folk. Dermed kan det være noen "hull" i listen. Dette gjelder dem som bor i leid bolig eller på kår og lignende. Da er det bare å ta kontakt og ønske seg et besøk. 

Powered by Labrador CMS