Surnadal kommune

Viktige aktører i Eigeberedkapsveka i Surnadal: Fra venstre: Råg Ranes fra Surnadal kommune, Thor Arne Moen, brannsjef Surnadal Brannvesen, Anne Lise With Vullum, Surnadal kommune, Olav Polden og Janne Husby, begge fra Surnadal Røde Kors og Britt May Hollås fra Surnadal Sanitetsforening

Tjuvstartar Eigenberedskapsveka

Den nasjonale Eigenberedskapsveka 2024 er fra 28. oktober til 3. november, men Surnadal kommune tjuvstartar under influensa- og koronavaksinering på Surnadal kulturhus for alle 65 år og oppover fra 21. - 24. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Surnadal kommune tilbyr influensa- og koronavaksine for alle på 65 år og oppover på Surnadal kulturhus i perioden 21.-24.oktober. Samtidig ønsker de å nå denne store målgruppa med beredskapsinformasjon gjennom å dele ut kommunens beredskapsplakat til bruk ved kriser. Som for eksempel ved langvarig bortfall av strøm og elektronisk kommunikasjon (eKom).
Kopier til å ta med seg hjem ligger tilgjengelig på Surnadal kulturhus og kan hentes på Surnadal sanitetsforening sin stand på Alti under Eigenberedskapsveka 28.oktober - 3.november. 

Råd om egenberedskap kommer i posten til alle

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har gitt ut oppdaterte beredskapsråd. Nytt i år er at DSB gir råd om å ha egenberedskap for sju døgn, mot tidligere tre døgn. Nytt i år er også at DSB,  i løpet av neste uke, sender ut brosjyren om egenberedskap i posten til alle norske husstander.

Direktør i DSB, Elisabeth Sørbøe Aarsæther med brosjyren fra DSB

I brosjyren til DSB står blant annet: 

"Norske styresmakter anbefaler at flest mogleg er førebudde på å klare seg sjølve i ei veke. Dette fordi kommunane og naudetatane må prioritere dei som ikkje klarar seg utan hjelp i ei krise. Dersom fleire av oss er i stand til å ta vare på oss sjølve og dei vi har rundt oss, vil det styrkje det norske totalforsvaret - altså summen av samfunnsressursane for å forebyggle og handtere krise og krig."

- Denne brosjyren inneholder alt du trenger av råd i forhold til egenberedskap, sier Anne Lise With Vullum, Tor Arne Moen og Råg Ranes fra Surnadal kommune.

I tillegg til at brosjyren kommer i posten vil det bli lagt ut digitale nedlastbare versjoner på flere språk på kommunens hjemmesider til Eigenberedskapsveka.

- På baksiden er det viktige nødnummer, og plass til å notere egne viktige telefonnummere og informasjon. Ta vare på brosjyren, sier Vullum

Surnadal Sanitetsforening sin stand med eksempler på hvilke matvarer og materiell som kan inngå i egenberedskap

Krisekommunikasjon

Som et supplement til rådene fra DSB, har Surnadal kommune lagd en Beredskapsplakat som beskriver hva som iverksettes i kommunen ved bortfall av strøm og eKom. Her står det viktig informasjon som alle innbyggere bør kjenne til dersom ei slik krise oppstår. 

Kopier til å ta med seg hjem ligger tilgjengelig på Surnadal kulturhus og kan hentes på Surnadal sanitetsforening sin stand på Alti under Eigenberedskapsveka Plakaten kan også lastes ned fra Surnadal kommune sine hjemmesider.

- Det er blant annet en plan for bruk av jaktradioer - kanal Jakt 1, sier Tor Arne Moen, Brannsjef i Surnadal Brannvesen. 

- Er det nok radioer er det mulig å nå flere, eventuelt viderebringe informasjon. 

Om en krise oppstår, vil kommunen informere via hjemmesidene, NRK og andre media.

Eigenberedskapsveka

Surnadal Sanitetsforening og Surnadal Røde Kors har en viktig rolle i totalberedskapen, og de vil ha stands på Alti-senteret under Eigenberedskapsveka.
Plakater med egenberedskapsråd vil også bli hengt opp der mange ferdes i sentrum, og i grendene i Surnadal.

De oppdaterte rådene fra DSB har som formål å skape nødvendig egenberedskap og trygghet i befolkningen, i en verden som blir stadig mer urolig, blant anna som følge av klimaendringer, krig og digitale trusler. 

- Det forventes at folk innretter seg, og tar situasjonen på alvor, sier Tor Arne Moen. 

I tilfelle ekstremvær eller flom kan det ta tid å reparere veger, og strøm og kommunikasjon kan være borte over lengre tid.

Egenberedskap handler om å ta de tenkte scenario ned på bakkenivå, og inn i kjøkkenskap og ned i kjellere, sier Anne Lise With Vullum.

Link til artikkel på Surnadal kommune si heimeside:  Surnadal kommune markerar Eigenberedskapsveka 2024 - Surnadal kommune - Startsida

Powered by Labrador CMS