Fra venste: Michael Abraham, Asmerom Kidane, Anne Lise Sæter, Guri Roaldset og Fisha Gebremariam

8. mars-markering på Språkkafeen

På mandager arrangerer Folkeakademiet språkkafe i frivilligsentralens lokaler på Skei. Mandag 8. mars inviterte Else Brandvoll Andresen til markering av kvinnedagen med appell av AUF-leder i Surnadal, Emily Stangvik.

Stangvik trakk fram flere temaer som gjør at kvinnedagen er en viktig dag. Likelønn er et av temaene hun synes er viktig.

Emily Stangvik

-Statistikken sier at kvinner tjener bare 88 prosent av det menn gjør. Det vil si at kvinner fra 24. oktober jobber gratis. Det gir ingen mening.

Hun pekte også på at kvinner gjør en like god jobb som menn i mannsdominerte yrker, som bygg og anlegg, ledelse og elektro.

Det må også settes mer fokus på kvinners psykiske helse, mente Stangvik.

-Statistikken sier at dårlig sjølbilde er noe som rammer jenter mest. Vi er alle fine på vår egen måte.

AUF-lederen mener samfunnet har endret seg mye iriktig retning de siste 50 årene, og det skal vi være glad for, men vi må også tenke framover.

-Vi har fremdeles en lang veg å gå.

Kvinne- og mannsjobber

Fisha Gebremariam, Michael Abraham og Asmerom Kidane kommer fra Eritrea og er bosatt i Surnadal. De forteller at også i Eritrea er det markeringer av kvinnedagen den 8. mars.

-Det er en viss likestilling i Eritrea også, men de er ikke kommet så langt som i Norge, mener Michael Abraham. Det er større forskjell på kvinne- og mannsjobber, og kvinner har ikke like rettigheter på alle nivå.

Fisha Gebremariam forteller at han jobber på Trollheim, og kona jobber i hjemmetjenesten.

De er enige om at kvinner skal kunne jobbe.

Annerledes kvinnekamp

Surnadal har også bosatt flyktninger fra Libya, som forteller om et regime som er fjernt fra vår hverdag i Surnadal. Også der markeres den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

Kampens for kvinners rettigheter handler blant annet om retten til å jobbe.

I Libya må kvinner gå i burka, tvangsgifting er vanlig, og kvinner bør ikke gå langt fra hjemmet uten følge av en mann. ISIS har gjort reglene enda strengere.

-Noen kvinner sier at de føler seg fri når de går i burka, hva tenker du om det?

-Jeg tror de aller fleste av de som sier det egentlig ikke mener det.

Noen kvinner tar utdanning, typiske kvinneyrker er lærere, leger og tannleger. Men en kvinnelig lege eller tannlege får stort sett kvinnelige pasienter. Menn vil ikke gå til en kvinne.

-Kvinner har få rettigheter i Libya. Kampen for kvinners rettigheter i hjemlandet er på et annet nivå. Men kvinnedagen er selvsagt en viktig dag også her til lands. Likestillingskampen er ikke vunnet i Norge heller.

Powered by Labrador CMS