Erik sikter høyt
Erik Kårvatn (18) skal delta i sitt første internasjonale løp i Italia i idretten skyrunning i månedsskifte juli/august. Med en fersk 4. plass fra Senja i lommen ser han frem til oppholdet i Alpene.
Erik har vokst opp på Kårvatn øverst i Todalen. Han har løpt rundt i fjellene som omkranser gården så lenge han kan huske, og de siste årene har han begynt å konkurrere i både randonee om vinteren og skyrunning i sommerhalvåret.
- I år er jeg på min tredje sesong som aktiv utøver i skyrunning. Jeg har startet ganske tidlig i forhold til mange andre som holder på med denne idretten, noe jeg tror vil hjelpe meg med den videre utviklingen, sier Erik.
Han kan fortelle at skyrunning er en krevende idrett, og man tjener på å ha en “seig” muskulatur og utholdenhet. Under konkurranser er løypene lagt så høyt over havnivået som mulig, noe som varierer fra land til land. Dette er også en voksende sport, og Erik har selv sett at interessen på landsbasis har bitt større bare de siste årene. Han tror det kan ha med at løping har generelt blitt mer populært.
- Det har jo blitt mer trendy å løpe i det siste, og det er ikke til å legge skjul på at løping i fjellet trekker til seg flere interesserte enn løping på asfalt. Samtidig er det mange som driver med vinteridrett som bruker dette som et alternativ om sommeren.
Første tur til Italia
I månedsskifte juli/august skal Erik reise til Italia for å delta i mesterskapet “2021 youth skyrunning world championship”. Dette blir hans første møte med løp i Alpene. Der skal han delta i et vertikalløp og et skyrace på 22 km, der han skal opp på bortimot 2500 moh. på det høyeste.
- Det blir veldig spennende. Jeg vet ikke hvordan jeg egentlig ligger an i forhold til formen, da dette blir noe helt annet en norsk terreng, sier han.
- 4. plassen fra forrige helg tror jeg og håper jeg var et godt tegn, og både formen og teknikken har vist en veldig stor fremgang fra i fjor.
Mange av verdens beste holder til i landene rundt Alpene, så det blir helt sikkert tøff motstand. Det er også mange nordmenn som har hevdet seg der tidligere. For å forberede seg har Erik drevet mengdetrening med flere lange turer i fjellet, samt konkurrert i Norge, i Senja forrige helg og Nordal helga som kommer.
- Det blir mest lengdeløping i kontrollert tempo, både for å nå kilometermålene som er satt, men også for å unngå overtrening. Intervaller og skadeforebygging er også viktig, da en trenger god teknikk for å kunne løpe raskt og smertefritt i nedoverbakker, sier han.
Erik forteller at de som er i verdenstoppen vinner mye tid på riktig teknikk i nedoverbakkene, som krever mye spesifikk trening. Det lønner seg også å være godt vant med ferdsel i fjellterreng. Det holder ikke å være god på fine stier.
- Fjellene rundt Kårvatn gir meg masse krevende underlag, alt fra myr til berg, noe som hjelper meg mye i konkurransesammenhengen.
Drømmer om å leve av idretten
Erik har høye ambisjoner, og hans største ønske er å kunne leve av idretten på fulltid.
- Det skal være mulig å kunne leve av fjelløping og randonee. Pr dags dato er dette litt vanskelig i Norge, men om man ser på begge idrettenes økning i popularitet så tror jeg dette skal være mulig om noen år.
På spørsmål om hva som må til for å bli en førsteklasses skyrunner, kommer han med følgende råd:
- For å kunne prioritere å bli god i skyrunning må du nok være oppriktig glad i fjellet, for en må oppholde seg masse der og bruke mange timer med aktivitet i terrenget. Det vil naturlig nok også lønne seg å starte tidlig, men det er aldri for sent å begynne. Det er uansett den indre driven som vil være ens beste våpen.