Ungdom står med hendene rettet mot fjellene og fjorden.
Eirik Vang Aas er veldig glad i sine hjemtrakter, og har føttene godt plantet på jorden. Han savnet å ha fjorden og fjellene rundt seg da han var i Frankrike. Her viser han stolt frem utsikten fra Kvanne ferjekai.

Er helt i norgestoppen

Planen var å legge opp syklinga etter sommeren og studere på fulltid. Men denne sesongen har kvennagardingen overrasket seg selv, og holder derfor på å revurdere planene. Amatørsykleren har fått mye oppmerksomhet av sine prestasjoner som å få trøya i Tour of Norway, og å komme på andreplass i NM i U23 og på en sterk nummer fem i senior i NM bak fire proffsyklister.

Publisert Sist oppdatert

Fotball

Eirik Vang Aas (22) kommer fra Kvanne i Surnadal. Der vokste han opp som minstemann sammen med to brødre, mor og far.

Som liten hadde han en drøm om å bli fotballspiller. Men i ungdomstiden pådro han seg en skade i kneet i alpinbakken, og dermed skiftet veien retning - ganske tilfeldig -  mot sykling.

–Det var fotballspiller jeg skulle bli, sier han og ser tilbake på denne tiden.

–Vi var på banen alltid. Slik sett har jeg fått sykkeltrening. Jeg og bestekompisen min syklet så fort som mulig til banen hver eneste dag.

Da var det konkurranse om å komme frem først.

–Han var min første konkurrent, smiler den blide kvennagardingen.

Ellers har han alltid vært fascinert av utholdenhetstrening, og å ta seg ut ved både springing og ski, og fjellturer var noe av det artigste han visste.

–Vi har en snittfart på 46 km/t, og rittene går over omkring fire timer, så jeg må trene i fem timer. Det er der jeg har et godt grunnlag, da jeg er utholden over lengre tid.

Overrasket vennene

Men det var nok ikke noen av vennene som var forberedt på at han skulle bli syklist.

–Jeg tror det kom som et sjokk på kompisene mine i Surnadal som jeg spilte fotball sammen med. De viste nok knapt at jeg syklet, men plutselig var jeg ikke der, smiler han.

Da Eirik skadet kneet i alpinbakken, måtte han tenke nytt. Han ønsket fremdeles å trene mye i skoletiden, men nå ville han gå en linje hvor han kunne kombinere opptrening av kneet sammen med utdanningen. Dermed landet valget på toppidrett med fordypning innen sykkel på Melhus.

–Jeg var ikke syklist da. Jeg hadde ødelagt kneet i bakken, og begynte å sykle for å trene meg opp etter kneskaden. Jeg var virkelig dårlig på sykling, sier han selv.

Han hadde tidligere vært med på tur-ritt, men ellers hadde han lite erfaring innen idretten. Men det skulle vise seg at han valgte å lande på rett hylle.

I Melhus fikk han en bra trener, og det var et fint miljø hvor han fikk seg mange gode kompiser.

Eirik startet i Melhus i 2018, og hadde sin første sykkelsesong i 2019 da han syklet for Gauldal i Melhus.

Oppoverbakke

–Det gikk bare oppover derfra.

Eirik syklet som junior i 2019 og 2020, og fortsatte å sykle for Gauldal som senior i 2021.

I 2022 gikk han ut av skolen med studiekompetanse, men la absolutt ikke opp syklinga etter det.

Samme år vant tjueåringen NorgesCup, presterte bra i NM, og fikk mulighet til å reise til Frankrike etter denne sesongen, noe han takket ja til.

–Da jeg fikk tilbud derfra, visste jeg ikke hva jeg gikk til da heller. Jeg bare tok Volvoen og kjørte nedover, ler Eirik, og fortsetter:

–Da jeg våknet første morgenen i Frankrike og alle snakket fransk rundt meg, lurte jeg på hva jeg hadde gjort. Men det gikk seg til, smiler den blide ungdommen.

Stjørdals-Blink

I Frankrike viste det seg at de hadde en annen treningsfilosofi og annet fokus enn hva han var vant til og ønsket, så han endte opp med å ta valget om å dra tilbake. På oktober i fjor flyttet han hjem til Kvanne igjen.

–Jeg savnet også å ha fjorden og fjellene rundt meg - og roen. Det var det godt å komme tilbake til, smiler han.

Nå har han bodd hjemme hos foreldrene og jobbet på Surnadal barne- og ungdomsskole i vinter til i mars. Fra da av har han vært med på reising med sykkellaget Stjørdals-Blink.

Han har mange gode kompiser der, og de har en veldig flink sportsdirektør Svein Erik Vold. Dette gjorde at han valgte å bli med dem i år, noe som viser seg å være absolutt rett valg.

Tidenes sesong

I vår frem til juli har gått i ett med ritt, blant annet har han syklet i Litauen, og med landslaget i Polen, deltatt i NorgesCup og Tour of Norway.

Laget Stjørdals-Blink, som har syv aktive i elitesatsinga i år, ble beste amatørlaget i landet, og Eirik har gjort det bedre enn han selv turte å håpe på.

–Jeg har nesten prestert over det jeg har forventa selv, smiler han.

Han fikk trøya i Tour of Norway, og kom på andreplass i NM i U23. I NM blant seniorene kom han på en sterk nummer fem, bak fire proffsyklister.

Landets eneste profflag, Uno-X, stilte med 25 syklere. I teten ble det en gruppe på seks - fem derfra og kvennagardingen på 22 år som amatørrytter. Bak dem lå et stort parti med mange syklere.

De kommuniserte underveis, men de fem kjørte på lag og Eirik fikk beskjed om at han måtte gi fra seg de beste plassene om han skulle sykle med de.

–De angrep meg, og jeg tettet og tettet, forteller han, og forklarer at det er svært kaotisk i sånne situasjoner. 

Med alle de andre syklerne bak, skjønte Eirik at han måtte velge å prøve å komme som nummer fem eller kanskje ende opp som nummer 40. Eirik valgte det første alternativet, og syklet inn på femteplass bak fire fra profflaget.

Ungdommen hadde allerede imponert stort og vist hva han er god for, men med denne prestasjonen ble det enda mer oppmerksomhet.

Neste ritt

Det er mye reising, og man får se mange plasser når man sykler med eliten.

–Det er først nå i juli jeg føler jeg har vært hjemme, smiler han, og i skrivende stund er Eirik og noen kompiser på reise til Frankrike.

Neste ritt blir i Romania først på august.

Fremtidsplaner

Det er usikkert hvordan høsten blir.

Angående yrkesvalg har Eirik en mor som er fysioterapeut og en far som er lærer, og det er de to yrkene han har tenkt på. Han ønsker å hjelpe folk, og generelt å jobbe innen folkehelse.

Derfor har han søkt fysioterapi som førstevalg, og som nummer to er ett års studie i bevegelsesvitenskap. Det siste kan han kombinere med å være proffsyklist om han får muligheten til det. Om han kommer inn på fysioterapi, er det også mulig å dele opp og ta studiet over lengre tid om han får tilbud om å være proffsyklist.

Veien videre

Eirik er spent på om lag melder sin interesse. Nå som han hevder seg i teten, er formen så god at han føler ikke det er så lang vei for å nå opp til toppen.

–Hvis den muligheten kommer, tror jeg jeg takker ja til det, for det er det mulig å leve av. Men jeg blir ikke så skuffet om jeg må gi meg heller.

Og det er tydelig han har føttene godt plantet på jorden.

–Om jeg får tilbudet er jeg klar til å ta imot. Jeg kommer nok til å angre om jeg skulle takke nei, sier han, men er bestemt på at skal han takke ja, må det være et skikkelig bra tilbud.

–Det må være et godt lag, og jeg må kunne studere og bo i Trondheim.

Stolt kvennagarding

Etter en lang og trivelig prat på ferjekaja på Kvanne, har  Trollheimsporten fått kladdet ned intervjuet i journalistblokken. Da er det bare bildet som mangler.

Eirik var ikke tung å be.

–Vi må ta det utover her. Jeg kan vel bare stå sånn, spør Eirik og retter hendene mot fjorden og viser den nydelige utsikten.

–Jeg er stolt av Kvanne og fjorden, smiler den blide 22-åringen.

Red.anm.: Det er opprettet en spleis til støtte for Erik Vang Aas  - den er gitt navnet;

"Beste klubbrytter Menn NM Landevei 2024 Eirik Vang Aas"

Powered by Labrador CMS