Sparebankstiftelsen Surnadal med storslått julegave:
- Dette kommer hele bygda til å få glede av!
Det var duket for gaveoverrekkelse på legekontoret i Surnadal fredag morgen. Styret i Sparebankstiftelsen Surnadal hadde fanget opp et ønske fra fastlegene, og nå kan bygda glede seg over en stor oppgradering for helsetilbudet på Skei.
Spanderlua på
Styret i Sparebankstiftelsen Surnadal mottar hvert år en rekke ulike søknader fra stort og smått av lag, foreninger og organisasjoner. De støtter mange aktiviteter i løpet av et år. Men nå før jul, ønsket styret på eget initiativ å spre litt ekstra førjulsglede.
Hele styret var til stede på legesenteret fredag morgen. Mari Vattøy kunne fortelle at styret hadde fanget opp et ønske om ultralydapparat i Surnadal. For bare drøye to uker siden tok styret kontakt med fastlege Sivert Skuggevik, og spurte om det kunne stemme.
- Du ble mildt sagt forskrekket da vi ringte, ler Vattøy.
- Ja, jeg er forskrekket ennå jeg, svarer legen som fikk gladnyheten først.
Siden den gang har legene kastet seg rundt og gjort en grundig research. Det var viktig å finne det apparatet som ville gagne bygda mest. Mang en telefon ble tatt til andre legekontorer, til sykehusleger og leverandører. De ville være helt sikre på å velge riktig, når det først skulle investeres.
Mange muligheter
- Det blir mer og mer vanlig å investere i ultralydapparat på legekontorer, særlig i urbane strøk, forteller Skuggevik.
- Men det er ikke vanlig å få det i gave!
Legene rundt bordet smiler bredt i dag. For dette vil gi et stort faglig løft, og gi store muligheter.
Skuggevik forteller at ultralydapparatet ikke bare vil gagne de gravide, men også befolkningen som sådan. Nå får legene mulighet til å undersøke blant annet blødninger i mageregionen, hovedpulsåre i magen, gallestein og på sikt også plager i muskel og skjelett.
- Det følger med fire ulike prober, forteller lege Rebecca Therese Bøe.
- Alle har ulike bruksområder, og når vi har lært oss å bruke dem, vil vi få mye større muligheter til å være mer presise med diagnostiseringen.
- Det vil ikke erstatte undersøkelser på sykehus, understreker Skuggevik.
- Men det vil være et viktig supplement, så vi kan henvise mer presist. Det kan korte ned ventetiden for å få helsehjelp vesentlig, smiler han.
Legene vet ennå ikke når det nye apparatet kan tas i bruk, da det er litt leveringstid.
- Og så må vi bygge kompetanse, og det vil ta litt tid. Noen av oss har allerede begynt kursingen, og vi andre har meldt oss på kurs, forteller Skuggevik.
Dyr prislapp
For gaven som blir gitt er ikke liten!
- Da vi hørte om mulighetene det aktuelle apparatet gir, var vi hundre prosent enige i valget, forteller daglig leder i styret, Karina Wigum.
- Gaven har en prislapp på hele nihundre og tolv tusen fem hundre, 912 500,- kan hun fortelle.
Styremedlem Heid Snekvik legger til:
- I tillegg til alle de positive fordelene med selve apparatet, ønsket vi å gi fastlegene en skikkelig boost. Det er ikke bare, bare å være fastlege, det vet vi. Med dette håper vi legene kan få økt motivasjon i hverdagen.
Legene nikker, og kan bekrefte at det allerede har en effekt.
- Vi snakker om det hele tiden, og det er klart at dette gir et stort faglig løft for oss, sier lege Harald Grimstad.
Fastlegene kan fortelle at apparatet er stasjonært, men flyttbart. Likevel hadde det vært mest optimalt med et dedikert rom for formålet.
- Det bør helst være mørkt og mulighet for skjerming. Et slikt rom vil gjøre det mer effektivt, så vi slipper å flytte rundt på det, forteller Bøe.
Nå håper de på at kommunestyret vil notere seg ønsket om et eget ultralydrom, gjerne kombinert med egen smittesluse. Det behovet meldte seg for alvor under pandemien.
- Kanskje de to kan kombineres i et nytt tilbygg? Skuggevik er håpefull til planene om nytt helsehus i Surnadal.
Samtidig er det all grunn til å juble over årets førjulsgave!
- Dette vil gjøre at Surnadal legesenter vil skille seg litt ut, og gjøre Surnadal til en mer attraktiv arbeidsplass for leger. Det er viktig i distrikts-Norge at vi greier å rekruttere nye leger, tilføyer Vattøy.
- Og så håper vi på en positiv sideeffekt at det blir en skikkelig babyboom, ler Snekvik.
- Men det er ikke bare på tull, dette vil bidra til at gravide i Surnadal kan føle seg tryggere på at den lille i magen har det bra, avslutter hun.