SpareBank 1 Nordmøre
—Vi er godt fornøyde i en tid med fortsatt usikkerhet
Konsernet SpareBank 1 Nordmøre oppnådde et resultat før skatt på 245 millioner kroner per andre kvartal 2024. Samtidig oppnådde banken i andre kvartal tidenes høyeste vekst i et kvartal. Dette skriver SpareBank 1 Nordmøre i en pressemelding onsdag.
Utlånsveksten hittil i år er på 1.491 millioner kroner, som bidrar til en vekst på 8,1 prosent siste 12 måneder.
— Vi er godt fornøyde med resultatet vi har oppnådd i en tid med sterk konkurranse og fortsatt usikkerhet. Til tross for et usikkert bakteppe er det fortsatt stor kundeaktivitet med høy etterspørsel etter våre produkter og tjenester, sier adm. direktør Allan Troelsen, og legger til:
— Vi tolker den gode utlånsveksten som et tydelig bevis på at vi er attraktive for våre kunder, både med tanke på at vi vokser mer enn markedet og med tanke på tiden vi er inne i, sier han.
Innskuddsveksten hittil i år er svak på 659 millioner kroner, som bidrar til en vekst 0,8 prosent siste 12 måneder.
Konsernet har ved utløpet av årets andre kvartal en forvaltningskapital inkludert kredittforetak på 39 milliarder kroner, og en ren kjernekapitaldekning på 16,75 prosent.
Høy aktivitet i lokalsamfunnet
Sommermånedene er tradisjonelt noen av de mest hektiske periodene med mye aktivitet og arrangementer. Banken har vært til stede som en viktig bidragsyter på mange av disse. Her er noen få eksempler:
• Vi har arrangert SpareBank 1 Nordmøre fotballskole i samarbeid med KBK på Smøla og i Aure for 170 deltakere.
• Vi var stolt generalsponsor Tahitifestivalen som ble tidenes best besøkte i strålende sommervær i Kristiansund.
• Vi er stolt støttespiller av Silsetvatnet Rundt, Bankmila i Surnadal og Ålesund Maraton.
• Vi har delt ut gavemidler til lag og foreninger. Totalbeløpet er litt over èn million kroner til 108 mottakere.
—Gjennom å støtte gode formål i regionen jobber vi engasjert og aktivt med å utvikle attraktivitet i våre lokalsamfunn, sier Troelsen.
Fortsatt styrket arbeid mot svindel
Det er et økende omfang av svindel mot bankene og bankenes kunder, og banken
har fortsatt å styrke det forebyggende arbeidet mot svindel. Ifølge Finanstilsynets svindelstatistikk for 2023 var det samlede tapet for svindel i bankene hele 930 millioner kroner, en økning på nær 40 prosent fra året tidligere. Dette til tross for at bankene jobber iherdig for å motvirke svindel.
På forsommeren var vi i likhet med en samlet finansnæring i Norge med på å lansere kampanjen «No Way – du lurer ikke meg» som er et felles krafttak mot svindel.
—Svindel er et stort samfunnsproblem. Kriminelle organisasjoner finansierer mer og farligere kriminalitet og i noen tilfeller terror, med penger de stjeler digitalt av deg og meg. Derfor jobber vi i SpareBank 1 Nordmøre med en rekke tiltak for å forebygge, avdekke og stoppe svindel, sier Troelsen.
Han sier samtidig at en viktig del av det forebyggende arbeidet er at hver enkelt av oss skal bli enda bedre til å avsløre svindelforsøk mot oss selv.
—Banken har mange deteksjoner og alarmer som hjelp i hverdagen, og klarer også å stanse en del midler av de transaksjonene som går gjennom. Vi ser mange falske sms-er, men det er også mange kunder som varsler oss om svindelforsøk. Vi opplever at kundene er mere på. Det er mange som stopper, tenker og sjekker med oss før de trykker på det de har mottatt. Det er positivt, og det betyr at innsatsen vi, øvrig finansnæring, Politiet og andre legger ned i forebyggende arbeid er nyttig, sier Troelsen.
Blant annet hadde vi tidligere i sommer over 100 fremmøtte fra Surnadal Pensjonistlag samlet til temamøte på kontoret vårt i Surnadal om forebyggende arbeid mot svindel.
Antall saker med kortreklamasjoner viser for bankens del en økning i månedene april, mai, juni og juli. I tillegg til klassisk telefonsvindel, svindel på e-post og SMS kjenner vi til tilfeller av såkalt quishing og direktørsvindel, men svindlernes metoder utvikles hele tiden.
Store variasjoner – økte nedskrivninger
Arbeidsledigheten har økt noe, men er fortsatt meget lav med 1,9 prosent helt ledige i Møre og Romsdal ved utgangen av juli, mot 2,5 prosent ledige på landsbasis.
– Banken opplever at personkundene betjener sine lån som forutsatt og vi ser ikke økning hverken i mislighold eller ønske om avdragsutsettelse blant våre personkunder, sier Troelsen.
I bedriftsmarkedet er det fremdeles usikkerhet og banken opplever at det er store forskjeller i aktivitet og lønnsomhet mellom ulike næringer- der noen har noe større utfordringer enn andre.
—Utviklingen hittil i år er preget av fortsatt høy inflasjon, økte renter og at en del bedrifter har fått en strammere økonomi. Flere opplever press på lønnsomheten, og særlig bygg- og anleggsbransjen opplever en krevende periode. I første halvår har noen av selskapene som banken har hatt utfordringer med over tid, gått konkurs, sier Troelsen.
Kvaliteten i bankens utlånsportefølje er god. I andre kvartal økte likevel nedskrivninger på utlån og finansielle forpliktelser til 106 millioner kroner, sammenlignet med 99 millioner kroner i samme periode i fjor. I prosent av totale utlån er andelen avsetninger 0,32 prosent og uforandret. Det er hittil i år tapsført 38 millioner kroner, på samme tid i fjor var dette 30 millioner kroner. Det totale misligholdet er på 2,1 prosent mot 2,5 prosent ved årsskiftet og 2,4 prosent på samme tid i fjor.
—Det er viktig for banken å ha tett oppfølging av sine kunder, og å kunne bistå de som har problemer med å komme seg igjennom dette i den grad det er mulig, sier Troelsen.
På den positive siden melder Norges Banks regionale nettverk ved utgangen av andre kvartal om økt optimisme i næringslivet på Nordvestlandet.
–Det er positivt at det i en tid med stor usikkerhet, gjennomføres flere større byggeprosjekter i regionen, understreker Troelsen. Han fremhever spesielt byggingen av nytt sykehus på Hjelset, nye Campus og det nye opera- og kulturhuset Normoria i Kristiansund, som gir store ringvirkninger lokalt og regionalt. –I tillegg oppleves det fremdeles god aktivitet i kystbaserte næringer som gir positive ringvirkninger til leverandørnæringen og annen industri lokalt.
Usikkert rentebilde
Det er fremdeles stor usikkerhet i makroøkonomien internasjonalt med fortsatt geopolitiske spenninger, klimakrise, krig og terror.
I Norge har prisveksten falt mer enn ventet i sommer og endte på 2,6 prosent i juni, som er nært målet. Men det er høy lønnsvekst, lav produktivitetsvekst og kronekursen er fremdeles svak. Boligprisene stiger som følge av lav boligbygging samtidig som høy innvandring øker etterspørselen.
Norges Bank varslet etter rentemøtet i juni at renten holdes uendret, og at de skyver på første rentekutt til neste år. I rentebanen ligger det inne en helt marginal sannsynlighet for at renten heves i løpet av andre halvår, for så å kuttes med 0,25 prosentpoeng i første kvartal neste år. Sentralbanken ser for seg at renten skal kuttes inntil tre ganger neste år, til en styringsrente ved utgangen av året på 3,75 prosent, mot dagens 4,5 prosent. Norges Bank gjentok at usikkerheten er stor og at om inflasjonen skulle øke, vil de være beredt til å øke renten. En fortsatt svak kronekurs kan også bidra til økt rente.
Les mer i SpareBank 1 Nordmøres rapport for andre kvartal 2024 på bank.no/investor