To unge jenter og en dame står rundt et bord
Jenter fra Ung husflid sammen med mentor Torunn Nordvik.

Gaver til Kavlvegen

Publisert Sist oppdatert

Arbeidet bak fine trykk på reinsdyrskinn

Surnadal kommune ville gi en fin gave til Kavlvegen i form av to sitteunderlag av garvede reinsdyrskinn som kunne benyttes i Kavlveghytta. De tok kontakt med Torunn Nordvik og «Ung husflid» for å få bistand til å lage en spesiell vri på disse skinnene, ved at man fikk trykk på baksiden av skinnene av hvem som var giver av gaven og at «Ung husflid» ellers kunne utfolde seg ellers, med å sette sin egen «signatur» på skinnene. 

En dame og en ung jente ved et bord
Torunn Nordvik og Ung husflid i arbeide.
Stembler og blekk på et bord
Hjelpemidlene.
To saufeller med stempler på skinnet
Skinnene er klar til levering.

Kavlvegen – du verden for et prosjekt!

Utsikt mot fjell
Nydelig utsikt mot Åsen over frossen myr.

I nydelig vær over frossen myr fremstår Kavlvegen som et særdeles fint prosjekt som tåler fin omtale og bare må oppleves! På en fin novembermorgen treffer jeg Torunn Norvik ved Galtmettet som også skal ta turen til Kavlvegshytta for å være med på overrekkelsen av fine gaver fra Sparebank 1 Nordmøre og Surnadal kommune. På tur mot Kavlhytta må vi passere en bekk, og sannelig er det ikke bygget en fin svalgangbro over bekken, en estetisk fin detalj i en ellers fin sti over myrene mot hytta.

En bru med tak over en bekk
Kavlvegen med svalgang i broa over bekken.

I fine lunger rund stien er det bygget sittegrupper hvor man kan slå seg ned og nyte utsikten. Du verden for en fin natur vi har.

En benk under et tre på en myr
Koselige benker er satt opp rundt Kavlvegen.
Et boed med benker ved en myr
Sittebenker for slitne turgåere.

Veien snor seg videre over myrene mot Kavlvegshytta som kommer nærmere etter hvert, og når været spiller på lag er dette en kjempeopplevelse, i form av fin natur og fin sti, dog litt glatt i dag da.

En sti laget av tømmer
Kavlvegen snor seg rundt på myrene.

Til slutt ser vi Kavlvegshytta midt på myra mot Angråmyra. På en måte så blir denne hytta et mål å gå til på den ellers fine strekningen på Kavlvegen. Fra hytta er det 1,3 kilometer til Åsen, og ca. 1 kilometer til Galtmettet, hvor det er parkering for handicappede. Man oppfordrer folk som skal besøke Kavlvegen om å benytte parkeringen på Åsen.

Et trehus på en myr
Kavlveghytta mot Angråmyra.

Overrekkelser av gaver

En mann og en dame holder opp saueskinnet med stempler på
Overrekkelsen av gaven fra Surnadal kommune ved ordfører Hugo Pedersen og Anne Lise With Vullum.

Etterhvert kommer representantene fra Surnadal kommune og Sparebank 1 Nordmøre til Kavlveghytta for å overrekke gavene til prosjektleder i Kavlvegsprosjektet Anne Lise With Vullum. Først overrekker ordfører Hugo Pedersen de to fine reinsdyrskinnene fra Surnadal kommune.

-Som ordfører er dette noe jeg kan benytte for å sette Surnadal på kartet, sier Hugo. Det som er utført her har nasjonal interesse. Det er brukervennlig og fremmer folkehelse og er et lavterskeltilbud for alle. Selv om man har bevilget mye penger på dette prosjektet, så er dette vel anvendte penger. Dette er altså et -minne og en kulturhistorie, og jeg bruker det enkelte ganger for å symbolisere historien på Nordmøre, og det samarbeidet som var med fjell og fjord hvor skinnprodukter ble byttet med fisk og lignende. 

4 kvinner og 1 mann på en benk ved en bålpanne og det overrekes en stor sjekk
Liv Dalsegg fra Sparebank 1 Nordmøre avd. Surnadal overrekker pengegaven til Anne Lise With Vullum.

Sparebank 1 Nordmøre avd. Surnadal ved Liv Dalsegg fra markedsavdelingen overrekker deretter kr. 20000,- til bord og benker langs kavlvegen til prosjektleder i Kavlvegsprosjektet Anne Lise With Vullum.

-Dette er kjærkomne gaver som vi setter særdeles stor pris på, sier Anne Lise.

Det er veldig mye folk som benytter Kavlvegen, alt fra folk som tar med barnevogner til folk i rullestol og unge som gamle. Mange tar med seg besøkende hit, for å vise denne storslåtte veien. Vi har senket terskelen for at folk skal komme seg ut i naturen, og det er den største gevinsten vi ser fruktene av i dette prosjektet. Vi skryter av folk som benytter Kavlvegen, fordi at de tar vare på naturen, og ikke kaster søppel omkring veien.

-I tillegg til alt dette så må man også minne om at dette er et kulturminneanlegg, som viser hvilke kulturminner som har vært i området her fra gammelt av, og som vi nå altså har tatt vare på. Unge og gamle har vært med på arbeidet med å videreføre disse gamle tradisjonene, og det er viktig, fordi da kan disse unge en gang si at dette har vi vært med på, og dermed føre tradisjonene videre til kommende generasjoner. Byggfaglinjen på Surnadal videregående fikk være med på prosjektet, de barket og kløyvde tømmer, fikk være med i Svinvika og ta ut rett sorten tømmer, og være med på prosessen rundt det hele. Det ble dessverre pause på grunn av korona, men likevel fikk de være med på de viktigste oppgavene. Ringvirkninger rundt dette prosjektet ser vi også, fordi flere har tatt kontakt med oss om informasjon fordi de har tenkt å iverksette lignende prosjekt, og det er veldig artig. Det er stort fokus på dette at naturen blir bevart, og vi mener at Kavlvegen er med på å forskjønne naturen.

-Maja Frønes, avdelingsleder for museumsanleggene i Surnadal sier at Kavlvegen er lagt opp på myra og dermed bevarer myra slik den var, slik at det er tatt hensyn til og målt opp mot bærekraft og miljø, lavterskel og trivsel. Materialene som er brukt på Kavlvegen er dratt med en håndtralle, også i tråd med bærekraft og miljø. Det er to arkeologiske funnplasser som dokumenterer at det har vært kavlveg her fra riktig gamle dager, hvor det ble avdekt opprinnelige konstruksjoner av veien, noe som var viktig for i det hele å kunne rekonstruere veien slik den en gang var. Det har vært et vellykket samarbeid mellom Nordmørsmuseumene og Surnadal kommune i dette prosjektet.

Prøvesitting

Et reinsdyrskinn med stempler på
Da er fine reinsdyrskinn på plass i Kavlvegshytta.
4 kvinner og en mann på en benk i en gapahuk
Prøvesitting av gaver, fra venstre Maja Frønes, Liv Dalsegg, Hugo Pedersen, Torunn Nordvik og Anne Lise With Vullum.

Vi måtte bare prøvesitte de flotte reinsdyrskinnsgavene fra Surnadal kommune for å sjekke om man ikke ble kald i baken, og det fungerte fortreffelig og helt etter intensjonene ifølge prøvesitterne. I tillegg kunne man spe på med gode pledd, godt tilgjengelige i Kavlveghytta.

Grå pledd henger opp under taket
Pledd for frosne turgåere.
En hytte med bålpanne og benker
Kavlveghytta med ildsted og benker.

-Her har man tenkt å lage et åpent ildsted med pipe som går opp og igjennom taket, sier Anne Lise, og viser til påbegynt ildsted med kaffekjele og fakkellykt.

Inne i en hytte
Her skal det komme opp peis etterhvert.

Fin vei hjem

Sol over myra
Morgensol over Kavlvegen.

Etter hvert kommer en sped sol mysende over Skarfjellet og sender frosne solstråler over myra når vi går hjemover. Da har allerede folk visitert Kavlvegen i dag også, fordi vi treffer Ole Johan Kvendbø med sitt barnebarn i barnevogn ved Galtmettet. Han hadde gått Kavlvegen fra Hjemmet sitt ved Åsen i en kjempeflott novembermorgen og stopper for en prat sammen med oss. God tur videre!

To kvinner og en mann med barnevogn på tur
Ole Johan Kvendbø sammen med Maja Frønes og Torunn Nordvik.
Powered by Labrador CMS