Solid første halvår for SpareBank 1 Nordmøre
Tirsdag denne uken, to dager før det neste rentemøtet i Norges Bank, presenterte konsernledelsen i SpareBank 1 Nordmøre sin halvårsrapport. Den forteller om en bank som presterer svært godt, med utlånsvekst på rundt tre prosentpoeng over det nasjonale snittet.
Etter fusjoneringen til «nye» SpareBank 1 Nordmøre, har banken hovedkontorer både i Surnadal og i Kristiansund, en såkalt geografisk distribuert modell. Tirsdagens informasjonsmøte ble av bankens administrerende direktør Allan Troelsen kalt tidenes første distribuerte pressemøte med deltakere i begge lokaler samtidig.
I Surnadal ledet Troelsen møtet sammen med bankens direktør for økonomi og finans, Steinar Sogn, mens økonomidirektør Lars Naalsund satt i Kristiansund. Sammen kunne altså bankledelsen presentere en positiv halvårsrapport for 2023.
Rekordår i fjor, men vokser fortsatt
I fjor var det rekordår på alle vis for banken, selv etter summering av bankene etter fusjoneringen. Ifølge Troelsen har det hverken vært oppnådd bedre resultat, ansatt flere folk eller brukt mer penger i lokalsamfunnet enn i 2022. Det gir noe å strekke seg etter i 2023.
– Vi lever våre kunder, og vi jobber aktivt med og for at kundene skal ha gode opplevelser med oss. Samtidig er vi nødt til å drive økonomisk forsvarlig. Sparebanker er tuftet på å bidra til attraktive lokalsamfunn – både i bygd og by – og for å klare det er vi nødt til å drive godt, sier Troelsen.
Tallenes tale viser at selv om man ikke er helt på 2022-nivå, så går det fortsatt bra med landets 14. største sparebank. Etter første halvår leverer banken et resultat på 181 millioner før skatt, mot 189 millioner i fjor. Og kapitalen vokser.
Siden i fjor har SpareBank 1 Nordmøres forretningskapital økt med nesten 3 milliarder kroner, og totalt sitter banken nå på over 36 milliarder kroner i forretningskapital. Dette gjør altså banken til landets 14. største sparebank. I ren egenkapital har banken nå ca. 3,36 mrd kroner, mot ca. 3,18 i fjor.
Flere ønsker avdragsfrihet
Det er ikke dermed sagt banken ikke merker seg endringene i tiden. Pandemi og krigføring påvirker både den jevne nordmann og bankene her på berget.
– Generelt ser vi ikke den samme trenden her som spådommene for Østlandet, selv om det har vært et økt antall konkurser i Møre og Romsdal første halvår. Så bedriftene har nok utfordringer, selv om vi ikke merker det så godt hos oss foreløpig. Det vi ser mest av, selv om økningen er liten, er folk som ønsker avdragsfrihet, sier Troelsen, som suppleres av Steinar Sogn:
– Som alle opplever så er det en generell prisvekst som er ganske betydelig, både for lønn og priser. Dette gjenspeiles i våre tall også. Det blir spennende å se hva Norges Bank vurderer på torsdagens rentemøte, sier Sogn.
– Det er et underliggende press på kostnader over tid som vi må håndtere. Heldigvis har vi hatt god likviditet gjennom både pandemi og krig, så vi er godt rustet, fortsetter økonomi- og finansdirektøren.
– Det har vært viktig for oss å bygge opp gode likviditetsbuffere, skyter Troelsen inn.
Ruster opp for fremtidens krav
I forlengelsen av rekordmange ansettelser i 2022, og ønsket om å bygge på fjoråret, forteller direktør Troelsen om en økt satsing innenfor flere fagfelt, ikke minst for å ta unna for stadig flere og strengere krav til rapportering om bærekraft, for eksempel.
– Vi har styrket vår satsing innen antihvitvasking (AHV) og svindel, en viktig brikke i nedkjemping av finansiering til kriminalitet og terrorisme. I tillegg er kravene til bærekraft større enn noen gang, noe vi selv får kjenne på og noe vi kan stille som betingelse opp mot våre kunder igjen, sier Troelsen.
At banken driver godt bekreftes også fra tredjeparts hold. Selskapet Scope Ratings er Europas ledende kredittvurderingsselskap, og per 28. mars 2023 har SpareBank 1 Nordmøre karakteren A- med «stabile utsikter».
– Vi er veldig tilfredse med en slik rating av vår prestasjon og utvikling fra en slik tredjepart, slår Troelsen fast.
Halvårsrapporten fra SB1 Nordmøre kan leses i sin helhet HER.