Justervesenet

Nils Johan Mikkelsen er en av dem som jobber med tid og frekvens hos Justervesenet.

Tid for å stille klokka: søndag er det sommertid

Selv om tiden tikker og går, må man noen ganger gi klokka en dytt i riktig retning. Justervesenet minner om at det igjen er tid for overgang til sommertid. Natt til søndag 30. mars skal klokken stilles én time frem, fra kl. 02:00 til kl. 03:00, skriver de i en pressemelding.

Selv om tiden tikker og går, må man noen ganger gi klokka en dytt i riktig retning. Justervesenet minner om at det igjen er tid for overgang til sommertid. Natt til søndag 30. mars skal klokken stilles én time frem, fra kl. 02:00 til kl. 03:00.

Hvorfor stiller vi klokka?

Opprinnelig handlet sommertid om å spare energi. Norge har vært i en felles europeisk ordning siden 1980, og enn så lenge holdes det på tradisjonen, inntil Rådet for den Europeiske Union tar stilling til om man skal fortsette.

Sommertid innebærer, for noen, at det blir litt surr i døgnrytmen, men til gjengjeld får vi lengre, lyse kvelder gjennom sommerhalvåret. Det har ofte den effekten at vi får mer tid til å gjøre ting ute, enten det er hagearbeid, å gå seg en tur eller ta fram grillen.

Hva er egentlig tid?

Tid er noe vi forholder oss til hver dag. Noen ganger går tiden for fort, andre ganger går den sakte, og stadig er vi opptatt av om vi har nok av den.

Men for Justervesenet er tid også en fysisk størrelse. Definisjonen på et sekund er basert på 9 192 631 770 svingninger av et cesium-133-atom. En takt, et blunk, et klapp, som er usynlig for de fleste. Men klokka, den kan du følge med på.

Husk analoge klokker

Det kan være lurt å kontrollere klokken på enheter som ikke stiller seg selv, men de fleste digitale enheter, som mobiltelefoner og datamaskiner, vil oppdatere seg automatisk. Og ellers passer Justervesenet på at hele Norges tid er så nøyaktig som mulig, og bidrar til verdens felles tid UTC.

Er du usikker på om klokka di går riktig, kan du sjekke den opp mot tiden på  Justervesenets nettsider.

Powered by Labrador CMS