Endelig klare i nytt kontorlokale
Surnadal og Rindal Begravelsesbyrå er nå klare i nye lokaler i Landbrukshuset på Skei. Plana var egentlig å flytte inn tidligere, men en vannlekkasje i to omganger utsatte prosessen.
– Men nå er vi inne for fullt, sier Palmer Vikan, tidligere innehaver og nåværende gravferdskonsulent.
Daglig leder og nåværende innehaver siden 2020, Bjørn Vevang, forteller at det fra nå av stort sett alltid vil være folk å treffe i det flotte og åpne kontoret øverst i landbrukshuset.
– Vi kan være ute på oppdrag, men i utgangspunktet vil vi være her en del, sier Vevang.
– Det er et lite firma så det er ikke bemannet til enhver tid, men det går godt an å ringe for å gjøre en avtale, skyter Vikan inn. Det er det tryggeste.
Det er firmaets ferskeste gravferdskonsulent som vil bli mest å treffe på kontoret. Som tidligere omtalt i Driva, har Toril Moe flyttet fra frisørsalongen i miljøgata og opp på Skei. Toril understreker at hun ikke er å finne i miljøgata lengre.
– «Alle» jeg har snakket med har sagt at «det var nå ikke mange skrittene du flytter», men det er altså her på Landbrukshuset at lokalbyrået holder til, sier Toril.
For anledningen var også Gunn Rita Gjersvold, gravferdskonsulent med base på Orkanger, oppmøtt. Fra sitt kontor «midt i Gata», i det gamle parfymeriet, betjener hun Orkland og Skaun.
– Men jeg flytter meg hvis det kommer bil, ler hun.
Og humor er en god egenskap å ha i denne bransjen.
– Jeg tror folk kan bli overrasket når de tror at vi er så alvorlige og at vi har så alvorlige samtaler, men vi har mer gode samtaler, med minner og litt humor. Mesteparten av de avdøde er eldre folk, og da er mye minner og gode samtaler. Men humor er viktig alle steder, sier Gjersvold.
– De aller fleste dødsfall skjer på institusjoner og er forventet, men så har man jo disse ytterlighetene, legger Palmer Vikan til.
– Vi vet aldri hvordan uka blir, sier Gjersvold.
Det er spor av forandring i begravelsesbransjen. Gunn Rita Gjersvold ser enkelte endringer hos kundene og hvordan de forholder seg til begravelser på.
– Det går mye mer på pris og sosiale medier nå. I hvert fall den yngre generasjonen. Jeg regner med at når foreldregenerasjonen min er borte så blir det enda større fokus på pris og at folk går inn på nettet for å finne gravferdsbyrå.
– Jeg tror det har vært en endring i bransjen de siste fire årene, sier Gjersvold. Det har vært en nedgang i antall dødsfall, og det har kanskje gjort at flere begynner å spise litt av det andre på en måte.
– Vi opplever ennå i Surnadal at mange er veldig tradisjonelle, supplerer Palmer Vikan. Folk vil ha det ordentlig og skikkelig, og ikke noe mer, hverken mer eller mindre. Og så løser vi selvfølgelig forespørsler utover det tradisjonelle etter beste evne, smiler han.
I bunn og grunn er dette et yrke som handler om menneskelig kontakt.
– Det handler om å møte folk der de er, sier Bjørn.
– Skal man jobbe som gravferdskonsulent må man være glad i mennesker, skyter Gunn Rita inn. Jeg drev butikk i 15 år før jeg begynte i gravferdsbransjen, så det å lese og se folk er en viktig egenskap.
Toril Moe begynte formelt i stillingen 1. mai. Toril har fått være med litt tidligere i en overgangsfase i vinter og vår, og starten hos Vevang har vært hektisk, så hun har allerede gjort seg opp noen meninger rundt jobben.
– Jeg tenker at vi ikke skal fokusere for mye på at man møter folk i sorgen, men at man skal møte folk, sier hun.
I tillegg til den gode samtalen og arrangementet rundt en gravferd, har Vevang også gravstein som en viktig del av virksomheten.
– Mange byråer formidler tjenester, men vi henter stein og leverer til steinhugger på Eide. Og så monterer, pusser opp, tilfører navn eller bare justerer vi steinen på stedet, både gamle og nye, sier Bjørn Vevang.
– Byrået tar på seg alt fra start til slutt, sier Palmer Vikan. Vi har organist, solist, en som kan ta på seg livsynsnøytrale seremonier (Gunn Rita), og ikke minst blomster.