Flomforebygging av Dønnem bru
Den gamle brua øverst i Øvre Surnadal har stått i mot mang en flom siden den ble bygget i 1953. Nå skal den få omfattende oppgraderinger for å tåle fremtidens uvær.
Dønnem bru skal flomsikres, og arbeidet er allerede godt i gang. Trollheimsporten har snakket med byggeleder Morten Uglestad, ansatt i Møre og Romsdal fylkeskommune.
- Hva er det som skal gjøres med brua?
- Det er i hovedsak erosjonssikring og forsterking av brua. Den er gammel, og det er ikke uvanlig at det blir utvasking under fundament som står ute i vannet. I tillegg har Gyda satt sine spor, forteller Uglestad.
- Kort sagt skal vi foreta kappestøp omkring midtpilaren, plastring av pilar og forsterke en tverrbærer av stål.
For å lette adkomsten til pilarene, er det etablert en anleggsvei ut i elva. Det er tilkjørt store steinblokker, som nå er tilpasset og plassert ute i elva. Her skal de foreta understøp av midtpilaren, for å sikre mot videre erosjon.
- Her skal det etableres en ring av stein som vern om pilaren som står ute i vannet, såkalt kappestøp, forteller han. Støpningen skal skje på ettermiddag 13. august.
Vil bevare uttrykket
- Dønnem bru har steinsatte pilarer, og fugene begynner å bli slitt mellom steinene. Derfor skal vi plastre for å sikre selve pilaren i etterkant. Dette medfører at vi skal støpe rundt pilarene og opp i høyde. Det var først prosjektert med at vi skulle støpe helt opp, forklarer Ulestad.
- Men det er ikke ofte å se slike steinsatte pilarer. Derfor ønsker vi i fylkeskommunen å kunne bevare uttrykket. Vi fikk til en ny behandling av saken, og det ble avgjort i dag at vi bare skal la kappestøpen nå cirka halvannen meter opp fra fundamentet. Dermed blir over halve pilaren synlig slik den er i dag. Det er viktig å bevare det gamle også, mener Uglestad.
Tidlig i vinter ble det utført arbeid med reparasjon av betong og rekkverk.
- Blir brua stengt?
- Vi har i utgangspunktet ikke tenkt å stenge brua, og det er ikke nødvendig med det vi holder på med nå. Når vi skal forsterke tverrbæreren, kan det kanskje bli behov. I så fall blir det en veldig kort periode på kveld og natt.
Arbeidet ute i elva skal være ferdigstilt i løpet av september. Vi har fått godkjenning av statsforvalteren til å arbeide i en begrenset periode mellom juni og september, slik at vi ikke forstyrrer fiskevandringen. Slik sett er det en nokså hektisk tidsfrist. Men vi er greit i rute ved Dønnem så langt.
Han legger til at arbeiderne jobber firedagersuke, med lange arbeidsdager. Consolvo står for arbeidet med vedlikeholdet, og deres mann kommer fra Otta. I tillegg er det innleid to dykkere fra Stryn til å ta seg av arbeidet under vann. Mesta står for selve gravearbeidet.
- En fin gjeng, sier byggeleder Morten Uglestad.