Fire damer på skogkurs
Interessen for skogbruk har hatt en oppsving i Rindal de siste månedene. Sist helg ble det arrangert enda et skogkurs, og denne gangen var det bare damer som var påmeldt. Når snøen forsvinner blir det kurs i ungskogpleie, og det blir eget skogkurs for avgangselever på ungdomsskolen.
Aktivt skogbruk-instruktør Ingebrigt Landsem holdt Norges første motorsagkurs med bare damer i 1987. Den gangen var det få kvinner i skogbruket, og jentekurset fikk mye oppmerksomhet. Nå er det ikke lenger uvanlig at damene tar saga i egne hender.
Kurset i helga ble holdt hos Jon Gåsvatn, og på grunn av koronareglene er det en begrensning på fire deltakere pr. kurs.
Inspirert av mor og søster
Bodil Børset er skogeier. Hun flyttet hjem til Rindal i 2017 og har tatt over hjemgården Børset Austigard. Hun har i likhet med mange andre bestilt ny hogstplan.
– Det mange åkerkanter som må ryddes, ved som skal tas ut, og ungskog som trenger pleie. Da er det greit med litt kompetanseheving, så jeg selv kan dra ut i egen skog. Jeg liker å klare ting sjøl, sier hun.
Bodil Børset forteller at hun er inspirert av sin mor, som tok kurset med Ingebrigt Landsem som ei av de første damene på åttitallet.
– Med ei mamma som aldri ser hindringer og søskenflokk der vi er tre søstre har det aldri vært noe problematikk hos oss om at jenter og damer ikke kan. Søster Åse tok det forrige kurset i vinter, og anbefalte det varmt. Så da måtte jo jeg også, sier hun.
– Kurset var veldig bra og intensivt, og Ingebrigt er en dyktig instruktør. Det var ei fin helg, og akkurat passelig med fire damer, legger hun til.
Foreløpig har hun ikke meldt seg på flere kurs, men det har hun lyst til å gjøre etter hvert. Også mer teoretisk, når hogstplan kommer, for å sette seg inn i den.
– Gir mestringsfølelse
Ingeborg Rindalsholt studerer til daglig ved Veterinærhøgskolen. Hun forteller at hun har tenkt på dette lenge, for det man lærer på skogkurs er nyttig kunnskap å ha med seg. Hun forteller at begge foreldrene hennes har gått slike kurs, og de har oppfordret henne til å gjøre det samme.
– I tillegg har jeg blitt veldig inspirert når jeg har sett på BU-tevlinger i motorsag, og tenkt at dette er noe jeg vil kunne også, sier hun.
Denne våren har studiene foregått hjemmefra, og da fikk hun endelig tid og mulighet til å melde seg på kurs.
– Hele kurset ble gjennomført på en trygg og sikker måte, med god stemning hele veien. Det var mye terping og "tørrtrening" av riktig teknikk, noe som kunne føre til litt frustrasjon til tider, sier hun.
Men hun tilføyer at hun vet at det er det veldig viktig å gjøre det riktig, både med tanke på sikkerhet og ergonomisk for å spare egen kropp.
– Ingebrigt var veldig god til å lære bort, og han brukte ord og uttrykk som gjorde det lett å huske. Det var gøy og å felle og kviste trær til slutt, og føle at man fikk det til. Det gir mestringsfølelse, sier hun.
– Og vi må ikke glemme å takke Jon Gåsvatn for utleie av lokale og skog, samt transport til og fra skogen.
Ingeborg Rindalsholt sier at hun kommer til å bruke det hun har lært til å drive med vedhogst, og forhåpentligvis få ned noe tømmer etter hvert. Og kanskje vil hun melde seg på BU-tevling også.
Viktig for forvaltningen
Ingebrigt Landsem har vært instruktør for Aktivt skogbruk siden midten av 80-tallet. Han er glad for at interessen for skogbruk har tatt seg opp i hjembygda. Det er viktig læring, særlig for skogeiere, for å kunne forvalte eiendommen sin på best mulig måte, forklarer han.
Mange lurer kanskje på hvorfor man trenger å lære å håndtere ei motorsag når 98% av all hogsten i Norge blir gjort med maskiner. Men kursene gir et viktig grunnlag for å forstå hvordan skogen forvaltes, fra treet plantes til det hogges. I løpet av noen måneder har det vært arrangert seks skogbrukskurs i Rindal, det vil si tre dobbeltkurs, som inneholder både vedlikehold og hogstteknikk. Disse kursene er det som trengs for å få førerkort på motorsag. Kursholderen synes det er ekstra gledelig at flere av deltakerne har meldt seg på et nytt kurs i ungskogpleie (ryddesag), som avholdes når snøen forsvinner.
Skogkurs for 10. klassinger
I juni skal det også arrangeres skogkurs for noen av avgangselevene på Rindal skole. På grunn av koronarestriksjonene har mye av det normale tilbudet innen ekskursjoner og valgfrie fag ikke har latt seg gjennomføre dette skoleåret. Skolen har derfor valgt å tilby skogkurs til de av tiendeklassingene som ønsker det. Ingebrigt Landsem forteller at det er 12 påmeldte elever, og at kurset skal gjennomføres på fire skoledager. Her blir det med tre eller fire instruktører fra Aktivt skogbruk, slik at elevene kan deles inn i små grupper. De skal lære om alle skogens faser, fra planting til hogst.
Skogkurs var inne som valgfag i skolen i Rindal fra midten av 80-tallet til slutten av 90-tallet. Nå tas det altså opp igjen. Men Ingebrigt Landsem har vært med å arrangere skogkurs på andre skoler i flere år, blant annet på Støren, i Halsa og i Selbu.
Aldersgrensa for opplæring med motorsag er 15 år, og man må ha kyndig veiledning. For å jobbe med motorsag alene må man ha fylt 18 år.
Dersom man vil vite mer om skogkurs finner man all informasjon på skogkurs.no.
For påmelding til skogkurs i Rindal kan man melde seg på til Jo Rønning Langli i Skogeierlaget.
I Surnadal arrangeres det flere skogkurs hvert år, og der kan skogbrukssjef Tore Gjul ta imot påmelding.