Vant sølv i en av verdens største fotokokurranser
Fotograf Morten Gåsvand har for første gang deltatt i Siena International Photo Awards, som er en av verdens største fotokonkurranser. I starten av oktober kunne han hente hjem en av de gjeveste prisene, for et bilde i kategorien "journeys and adventure".
Siena International Photo Awards arrangeres årlig i Italia. Der konkurreres det i ulike kategorier som dokumentar, gatefoto, portrett og natur.
– Dette er en av de mest velaktede internasjonale fotokonkurransene, der noen av verdens beste fotografer deltar, sier Morten Gåsvand.
– Så jeg føler meg som en slags "Reodor Felgen", når jeg tar opp kampen med disse moderne, finslepne fotografene, som har mye bedre utstyr enn jeg har. Og det viste seg at mine bilder var på nivå med disse. Det er veldig gjevt, og veldig spesielt, sier han.
To av seks bilder ble nominert
Gåsvand forteller at han valgte ut seks bilder fra arkivet sitt, fra reiser rundt om i verden, og sendte dem inn, i konkurranse med 50.000 andre bilder fra mer enn 150 land. Når man sender inn bildene velger man også hvilken kategori man ønsker å konkurrere i.
Juryen har sagt at de ser etter originalitet i bildet, som for eksempel en sjelden situasjon, og det skal helst røre ved noe hos den som ser bildet. Selvsagt må alt stemme med det kunstneriske og komposisjon av bildet også, ikke ulikt det man ser i malerier.
Alle bildene vurderes av en jury. De plukker ut en del bilder som nomineres til priser i hver kategori. To av Gåsvand sine bilder ble nominert, henholdsvis i kategoriene "documentary and photojournalism" og "journeys and adventure".
Mottok prisen i Italia
Etter en ny runde med vurdering av de nominerte bildene velges det ut en del foto i hver kategori som får hederlig omtale. Over disse kommer de aller gjeveste prisene i hver kategori, som er bronse, sølv og gull.
Morten Gåsvand forteller at han gjerne skulle ha vunnet en pris i kategorien "documentary an photojournalism", som gjerne er bilder fra dramatiske hendelser og farlige omgivelser. Der sendte han inn et krigsbilde fra Majdan-plassen i Kyiv i 2014, og det er det bildet han selv liker best. Men det var bildet hans i "journeys and adventure" som kom til finalen. Bildet er fra Chisinau i Moldova. Sammen med samboeren Randi ble han invitert til prisutdelingen i Italia, og de fikk dekket reise og opphold. Det de fikk vite på forhånd var at han ville få enten gull, sølv eller bronse i sin kategori, og at han også var med i konkurransen om den aller gjeveste prisen, "Photo of the year" (Årets beste bilde).
Gåsvand sitt bilde nådde nesten helt til topps, så han mottok sølvprisen i sin kategori. Ekstra moro var det at to av juryens medlemmer kom bort til han etter prisutdelingen og sa at de mente at hans bilde var det aller beste i kategorien. Dette var også den høyeste utmerkelsen som gikk til Skandinavia i år, forteller han.
De prisvinnende bildene fra konkurransen blir presentert i en utstilling som skal vises på forskjellige gallerier rundt om i Europa, og mange av verdens største aviser legger ut disse som bildeserier på nettsidene sine.
Ufattelig, men sant
Som fotograf er han opptatt av at bildene skal være ekte, uten redigering i ettertid. Siden det er veldig vanlig å "jukse" med bilder nå, så holder han hardt på en ren stil. Det tror han at han vil tjene på i det lange løp, for han tror at folk kan bli lei av det som ikke er ekte.
Nå bruker han mest tid på naturbilder. Han har fått en forkjærlighet for naturen i Nord-Norge, der han gjerne tar bilder av is, stein og vann i bevegelse. Han liker å fange øyeblikket, derfor bruker han som oftest kort lukkertid.
– Jeg bruker et skarpt kamera, og får veldig skarpe bilder. Gjerne ufattelige, men sanne, bilder og stemningsbilder. Det kan gjerne være værsituasjoner som oppleves som fantastiske, og på bildene blir resultatet ufattelige slik at seerne tror at jeg har redigert. Men bildene er sanne, og da har jeg oppnådd målet, sier han.
Nå har han også sendt inn bilder til en internasjonal naturfotokonkurranse i London. Det er en konkurranse der det ikke er lov å "jukse", eller rettere sagt, redigere mye på bildene. Han sendte inn ti naturbilder, og fire av dem ble valgt ut til å gå videre i konkurransen.
– Jeg er ikke en typisk norsk naturfotograf. Jeg er bare meg selv. Naturfotografer har gjerne sine egen interne miljøer, og lager sin egen stil. Slik er det gjerne med kunst generelt. Men jeg står utenfor dette nå, jeg ser det heller utenfra, og det er fint, sier han.
Fotointeresserte hotellgjester
Morten Gåsvand er eier og driver av Saga Trollheimen Hotel, sammen med samboeren Randi Haugland. De siste åra har det blitt slik at mange fotointeresserte gjester kommer til hotellet på grunn av bildene hans, og for å prate med han som fotograf, forteller han.
Han har blant annet satt opp en "vegg" utendørs, med 35 bilder fra 35 forskjellige land han har besøkt. Gjester av ulike nasjonaliteter synes det er moro å finne et bilde fra sitt eget land. Noen ganger arrangerer hotellet konkurranser der gjestene skal gjette hvilket land hvert enkelt bilde er fra. Noen er kanskje enkle å gjenkjenne, mens noen av bildene gir få hint om hvor de er knipset.
Internasjonalt hotell i særnorsk drakt
Gåsvand beskriver hotellet som et internasjonalt sted i norsk drakt. Her har de vanlig hotelldrift om sommeren, og om vinteren er det åpent for grupper som har bestilt på forhånd. I fjor ble hotellet kåret til ett av Norges beste hoteller av Nettavisens lesere, men rindalingene kunne gjerne ha brukt hotellet mer, synes Morten Gåsvand.
Presentasjonen av Morten Gåsvand i Siena International Photo Awards 2022 kan du se på fotokonkurransens nettsider her.
Oversikt over årets bilde og de beste bildene i hver kategori finner du her.