Alvor og skjemt i Attanova
Torsdag 20. april gjestet Ingvald Wilhelmsen Attanova i
Rindal og holdt et innholdsrikt, interessant og humoristisk foredrag om å
være/bli sjef i eget liv. Han åpner med å stille salen spørsmålet: Kan man
finne ro i en kaotisk verden, slik den er i dag.
Attanova var fylt til randen av rindalinger og surnadalinger som kom for å høre Wilhelmsen fortelle om sine erfaringer i arbeidet med personer med blant annet helseangst. 3 menn og 129 kvinner i alle aldre. Wilhelmsen er professor ved Bergen universitet, pensjonist og driver hypokonderklinikk i 20 % stilling. Han reiser rundt og holder foredrag. Han er utdannet lege, indremedisiner og psykiater med hypokndri som spesialfelt.
Wilhelmsen forteller hvordan han jobber med pasienter med helseangst og deres holdninger til problemstillingene de står i, og hvordan de kan endre tankesettet til mer rasjonelle måter å tenke på. Han beskriver ulike tilfeller fra egen praksis på en respektfull, dirkete og god måte, med mye humor. I åpningen av foredraget er han tydelig på at han har tro på rask behandling som virker, fremfor en lang behandling som ikke virker. Hans pasienter har i gjennomsnitt 4 timer i behandling hos han og det legges vekt på endring av holdninger og at pasienten skal ta ansvar for eget liv. Det gis ingen råd i samtale med Wilhelmsen. Eksempel på dette er en historie han forteller om en kvinne som spurte han om hun burde skille seg, noe han var tydelig på at han ikke visste svaret på. Hun lurte da på om han ikke hørte etter når hun snakket. Dette gjorde han, hvorav han svarte at han ikke hadde kompetanse på akkurat hvem hun skulle være gift med. Imidletid er han tydelig på at han vet at mange ektefeller er vanskelig å være gift med, og at flere kan også være vanskeligere å være skilt fra.
Wilhelmsen kommer med flere tankevekkere under foredraget, blant annet at vi ikke kan stole på våre følelser, den eneste følelsen han tenker vi kan stole på er glede, for den er god. Alt det andre kan spille oss et puss. Han bruker også tid på å fremsnakke angst, som beskrives som noen han liker, en gudegave som er en venn i nøden. En terapeut burde aldri ha som mål å behandle noen helt fri for angst, men at angsten bør være velplassert og nyttig. Denne “frykten” er det som redder oss fra virkelige farer som å bli påkjørt av en bil.
Døden blir tematisert i foredraget og det nikkes samtykkende i salen når han spør om vi er enige i at den er uunngåelig, at vi ikke rår over den og at vi ikke vet hva vi skal dø av. Personer med helseangst kan ha forestillinger om hva de skal dø av og bruker mye tid på å unngå et det skal skje. Her bruker han seg selv som eksempel, da han selv som 34-åring fikk en sykdom som gjorde at han fikk vanskeligheter med å gå. Hvis han da hadde brukt mye tid på å forberede seg på at han skulle fått kreft og kjøpt seg tupe ville han ha brukt mye unødvendig tid på bekymring og forberedelser til ingen nytte. Hva skulle han gjort med tupe når han ble lam? Her har Wilhelmsen et godt råd til salen; ikke ta sorgene på forskudd, men ta bare ekte ting på dagtid. Det vil være fornuftig å identifisere bekymringstankene og gi de minst mulig oppmerksomhet.
Wilhelmsen avslutter foredraget med det samme spørsmålet han åpnet med: Kan man finne ro i en kaotisk verden, slik den er i dag. Han mener at det er mulig, men at man da må velge det!
Wilhelmsen er en meget god formidler, som forteller om et alvorlig tema på en humoristisk og fengende måte. Latteren sitter løst i salen
Dette arrangement er et samarbeid mellom Rindal sanitetsforening og Rindal sparebank, i forbindelsen med Rindal sparebank sitt 150 årsjubileum.