Ny biblioteksjef i Rindal
I månedsskiftet oktober/november flytta Ida Kaspara Hyttebakk hjem til Rindal etter å ha bodd i Hammerfest i litt over to år. Nå er hun godt i gang med å gjøre seg kjent på Rindalshuset og sette seg inn i sin nye jobb som biblioteksjef.
I Rindalshuset møter vi en blid og sprudlende ung bibliotekar, med en god dose pågangsmot til å møte ny utfordringer. Ida forteller at hun har blitt veldig god mottatt av kollegene i arbeidsfellesskapet i Rindalshuset. Her jobber hun sammen med Kari Mette, som er daglig leder for Rindalshuset, og Anni, som er daglig leder for Rindal frivilligsentral. I tillegg er det flere deltidsansatte som jobber som kvelds- og helgevakter. Alle disse har jobba med drifta av biblioteket i den lange tida Rindal har vært uten en kvalifisert biblioteksjef.
Ida sier at de som jobber her har vært dyktige, de har tatt seg godt av bibliotekdrifta. Hun ser behov for litt rydding i hyllene, og oppfrisking og fornying av tilbudet. På lang sikt har hun litt større ønsker og planer.
Nyttig jobberfaring
Ida forteller at hun var ferdig utdannet bibliotekar for to og et halvt år siden. Allerede den gangen ble stillingen som biblioteksjef i Rindal lyst ut. Hun søkte og fikk tilbud om stillingen, men kommunen kunne ikke tilby henne full jobb på det tidspunktet. Hun hadde også fått tilbud om en jobb på biblioteket i Hammerfest, og det var ei full stilling. Svarfristen på jobben i Hammerfest gikk ut før svarfristen i Rindal, og Ida tenkte at det var nyttig å skaffe seg arbeidserfaring på et større bibliotek først, i stedet for å hoppe rett inn i en sjefsstilling. Hun takket ja til stillingen i Hammerfest, flytta nordover, og ble altså boende der oppe i litt over to år.
Drama og utenlandsstudier
Gjennom studietida har Ida blant annet hatt sommerjobb på Rindal skimuseum. Hun har også vært aktiv i revymiljøet i Rindal og i Surnadal. Hun har både skrevet revystoff og opptrådt på scenen, og hun har deltatt på humorfestvalen i Heim. Hun synes revy er «kjøle gøttj», så hun har tenkt å ta opp igjen den hobbyen etter hvert, nå som hun er ferdig med studier og andre prosjekter, og har bedre tid.
Første gang hun var med på revy gikk hun siste året på ungdomsskolen, og sceneerfaringen var nok en medvirkende årsak til at hun valgte å gå studiespesialisering med drama på Charlottenlund videregående skole i Trondheim.
Etter videregående hadde hun en plan om å bli lærer, og bestemte seg for å starte utdanningsløpet med engelsk litteratur, i Kingston i London. Der var det studenter fra hele verden, og hun trivdes veldig godt. I sommer var hun tilbake i London for å møte gamle studiekamerater, og det var veldig koselig, forteller hun.
Flytta nordover
I løpet av det siste studieåret i London kom korona-pandemien. Ida bestemte seg for å flytte hjem til Norge igjen, etter at bacheloren i engelsk litteratur var fullført, og hun søkte seg inn på bibliotekfag. Hvis man har en relevant bachelorgrad kan man nemlig ta bibliotekarstudiet på ett år. Bibliotekarutdanning finnes bare på to universiteter i Norge. Ida var bestemt på at hun ikke ville studere i Oslo, og da måtte det bli Tromsø. Hun forteller at hun hadde et fint år i Tromsø, på tross av at det fortsatt var koronatid da hun flytta dit.
Som ferdig utdanna bibliotekar fikk hun, som nevnt, sin første jobb i Hammerfest. Biblioteket i Hammerfest er betydelig større enn bibliotekene i vårt distrikt. Der har de over seks årsverk, og dermed er det mulighet for å spesialisere seg litt. Ida hadde blant annet ansvar for arrangementer i regi av biblioteket. Jobberfaringen var veldig nyttig, for det er flere praktiske arbeidsoppgaver på et bibliotek som man ikke rekker å lære så mye om i løpet av det ene året på studiet.
Mye vær
Det er ganske annerledes å bo i Hammerfest enn i Rindal, forteller Ida. I løpet av vinteren kunne byen være isolert flere ganger, på grunn av snøskred og uvær. Når det var skikkelig uvær gikk det ikke båter heller. Ida hadde ikke bil, og kollektivtilbudet i Hammerfest var ikke imponerende. Da hun flytta oppover kunne man bare komme seg til Alta med båt eller buss på hverdager, ikke på helg. Nå har kollektivtilbudet blitt litt bedre, slik at man kan dra til Alta på lørdager også, forteller hun.
Det var også tidkrevende hver gang hun skulle reise hjem til familien i Rindal, og tilbake igjen. Med flybytte og mellomlandinger tar hele turen i beste fall nesten sju timer hver vei. På noen av flyrutene må man lette og lande på flere småflyplasser før man er framme. Forsinkelser er veldig vanlig, så man vet aldri helt når man kommer fram. Ida forteller at det er ikke uvanlig at flyene blir stående på grunn av dårlig vær og dårlig sikt, særlig om vinteren. Flyplassen i Hammerfest er ekstra værutsatt, og det hender at passasjerene må gå av på en annen flyplass og ta buss eller båt det siste stykket.
Men Ida synes likevel at hun hadde en veldig fin tid i Hammerfest. Hun var med i bueskytterlaget, deltok på strikkekafe og var ute på turer. Hun fikk mange nye venner og bekjente, så det var litt vemodig å flytte derifra, sier hun.
Hun hadde egentlig ikke tenkt å flytte tilbake til Rindal, men så kom en ny utlysning av biblioteksjefstillinga i hjembygda. I Hammerfest var det mørketid, kaldt, og så sterke vindkast av vinduene vibrerte... Hun satte seg ned og skrev en jobbsøknad, og hun fikk jobben.
En del å ta tak i
Nå bor Ida i Rindal sentrum, en kort spasertur unna familien på Moan. Hun har fått hundre prosent stilling som biblioteksjef, med kveldsvakt på Rindalshuset en gang i uka. Hun syntes det var litt rart å være tilbake, men fant seg fort til rette.
Det er en god stund siden en bibliotekar var ansatt ved Rindal folkebibliotek, så det er en del å ta tak i nå, selv om de som har tatt seg av biblioteket de siste par åra har vært dyktige. Ida har startet med å gjøre seg kjent med boksamlinga og biblioteksystemet, og hun har flytta litt på bøker og laget litt ledig plass på hver hylle til å sette inn innleverte bøker. Hun må også gjøre seg kjent med resten av Rindalshuset, siden hun snart skal begynne å jobbe som kveldsvakt i tillegg.
I hyllene sorteres bøker som faglitteratur, skjønnlitteratur, ungdomsbøker, barnebøker, bildebøker for barn osv. Ida forteller at hun etter hvert vil rydde vekk en del utdaterte bøker, og gjøre plass til noen nye tilbud. Hun vurderer å kjøpe inn litt nytt av såkalte «husmorserier», tegneserier osv. Hun er ikke så opptatt av hva slags litteratur folk leser, leselysten er det viktigste, slår hun fast.
Stativet med «Nyheter krim» er litt glissent. Krim er veldig populært blant lånerne i Rindal, som ellers i landet. Det er kanskje den aller mest leste litteraturgenren for voksne på landsbasis, forteller Ida. Så det meste av nye krimbøker er utlånt, noen med venteliste.
Mange tilbud
På biblioteket i Rindal er det en koselig krok med sofa, hvor man kan sitte og lese ganske så uforstyrret. Ungdommene som er på ungdomsklubben bruker denne kroken en del, forteller Ida. Det er også et høyt bord med stoler ved siden av hylla med lokale bøker, blant annet bygdebøker både for Rindal og nabokommunene. Her er det fint å sitte om man vil prøve seg litt på slektsforskning. Og hvis det skulle være noe man ikke finner, så kan det mest sannsynlig lånes fra et annet bibliotek. Fjernlån kan man bestille på Rindal folkebibliotek sin nettside, eller få hjelp med i biblioteket. På nettsida er det også en oversikt over hvilke bøker biblioteket selv har.
På biblioteket står også en PC som er tilgjengelig å bruke for publikum. Det er ikke minst flyktningene som bor her som bruker den PC’en, forteller Ida. I samarbeid med Frivilligsentralen tilbyr biblioteket også såkalt «digihjelp», et veiledningstilbud for personer med liten eller ingen digital kompetanse
Vi spør om Rindal folkebibliotek har alt som kan forventes av et bibliotek, og Ida bekrefter at her har man det meste, bortsett fra muligheten til å flytte på hyller og rydde plass til arrangementer som foredrag osv. i selve biblioteket. Men biblioteket ligger jo i samme bygg som kinosalen, og der er det mulighet for å arrangere foredrag.
Det ligger i kortene at biblioteket skal oppgraderes etter hvert, men planene er ennå ikke lagt. Høyt på Idas ønskelista står en trivelig barneavdeling, og nye bokhyller på hjul for å kunne omorganisere og rydde unna hyller raskt og enkelt. Med et mer fleksibelt bibliotekrom blir det enklere å arrangere lesesirkler, lesestunder, forfattermøter osv. Ida jobba en del med bibliotekarrangementer i Hammerfest, og hun håper å få til litt liv og røre rundt biblioteket i Rindal også, etter hvert.
Nye giv og nye muligheter
De som jobber i Rindalshuset står alltid parat til å hjelpe hverandre. Anni og Kari Mette, som er Idas kolleger her, er veldig glad for at Ida er på plass. En kvalifisert biblioteksjef er en etterlengtet og viktig brikke som har falt på plass.
Kari Mette har tatt seg av biblioteket i tillegg til sin egentlige jobb i årevis. Det har fungert, sier hun, men det har til tider vært veldig travelt, så det føles helt greit å gi slipp på noe nå.
Anni og Kari Mette sier at utlån av bøker har gått som normalt, så de tror ikke at lånerne har savnet så mye, men brukerne vil nok snart merke forbedringer nå framover.
Med ny giv på biblioteket åpner det seg nye muligheter i Rindalshuset, selv om det er mange aktiviteter som foregår på begrenset plass. Det er heldigvis ikke lenger slik at man må være veldig stille når man kommer inn i et bibliotek. Når noen oppsøker biblioteket for å sitte her og jobbe eller studere, i den tida det er ungdomsklubb rett ved siden av, da ber de ungdommene om å dempe seg. Det går som oftest bra.
Kari Mette tror at rindalingene kanskje ikke tenker over alle mulighetene med biblioteket. De som bor her er ofte raskt innom, låner bøker, og drar igjen, mens hyttefolk som er innom gjerne tar seg god tid, henger av seg jakka, kjøper kanskje en kaffekopp, og setter seg ned og leser for barna. Det er veldig koselig, for biblioteket skal være en hyggelig møteplass, for alle. Her finner man også tidsskrifter, som man kan sitte og lese i fred og ro.
Ida, Anni og Kari Mette håper at flere etter hvert får øynene opp for tilbudet ved biblioteket, og at flere brukergrupper vil komme til. Biblioteket er stort sett åpent når Rindalshuset er åpent.