Demensaksjonen 2024

Mange ungdommer står oppstilt i en stor trapp. De har vester. Noen holder bøsser.
"Innsats fra andre" med elever fra åttende og niende trinn fra SUBUS og russ fra Surnadal vgs. og Orkdal vgs. vil gå rundt med bøsser i Surnadal og Rindal. Her er gjengen representert av åttendeklassinger og surnadalsruss utenfor Surnadal vidaregåande skole onsdag.

-Vi satser på rekord

Det er straks klart for bøssebæring. Mandag til onsdag neste uke vil russ og elever fra Innsats for andre gå rundt med bøsser under årets demensaksjon. De har hver sine ruter og er ivrige med å hjelpe til.

Publisert

Samarbeid

Neste uke arrangerer Nasjonalforeningen for folkehelsen Demensaksjonen. Her i området samarbeider Surnadal demensforening og helselag, Rindal demensforening og Åsskard Helselag. En gjeng med hjelpelystne ungdommer bidrar med bøssebæringen.

Onsdag kom leder i Surnadal demensforening og helselag Liv Botten og nestleder i Rindal demensforening Aud Gunvor Helgetun til videregående skole i Surnadal og fortalte åttendeklassinger og russ om demens og demensaksjonen og hva pengene som kommer inn under aksjonen går til.

Botten og Helgetun viste en kort film som beskrev hvordan demens kan ramme hjernen på ulikt vis og hvordan sykdommen viser seg i det daglige.

To damer
Liv Botten og Aud Gunvor Helgetun forklarte hvordan bøssebæringa vil foregå i praksis. De er veldig glade for at ungdommene stiller opp.

Glad for å bidra

En av lærerne i "Innsats for andre" ved Surnadal barne- og ungdomsskule, er Laila Sollid. Hun forklarer at de i år har én felles gruppe for alle som har valgt faget, og at klassen består av mellom 30 og 40 elever fra åttende og niende trinn. Sollid forteller at elevene er ivrige med å hjelpe til under aksjonen.

"Innsats for andre" og russen kommer til å gå i Surnadal. Mens i Rindal vil russ fra Follo med tilknytning til Rindal bidra sammen med surnadalsrussen.

Ungdommene har hver sine ruter og vil gå mandag, tirsdag og onsdag uka som kommer.

Ungdommer sitter og ser fremover.
Elevene fulgte ivrig med på filmen som Botten og Helgetun viste.

Lang tradisjon

Botten forteller at Surnadal demensforening og helselag har sent ut mail til alle bedrifter i Surnadal og håper de vil bidra. Hun sier de har anledning til å støtte via kontonummer eller Vipps. Se annonse lenger ned i saken.

-Vi satser på rekord, smiler hun, før hun forteller at det var demensaksjon i Surnadal for første gang i 2003. Hun har vært med siden da. Da var det bare styret i foreningen som gikk.

Fra 2004 ble russen med, og siden den gang har de gått under aksjonen.

Helgetun forteller at demensforeningen i Rindal startet i 2001 og hun har vært med siden da. De har også deltatt i demensaksjonen hvert år.

Hun er veldig glad for at de kommer fra Orkdal vgs. og hjelper surnadalsrussen med å dekke opp resten av bygda.

–Folk er veldig villige til å stille opp, sier hun fornøyd.

Støtter livsviktig forskning

–Demens er en dødelig hjernesykdom som griper brutalt inn i hverdagen til den som selv har demens og familiene deres. Det kreves stor innsats i årene som kommer før vi kan stoppe eller bremse alzheimer og andre demenssykdommer, sier Liv Botten som er leder i Surnadal demensforening og helselag, og fortsetter:

–Demensaksjonen gir deg mulighet til å støtte livsviktig forskning. Flere forskere ser det nå som sannsynlig at vi vil kunne knekke demenskoden. Vi ser fram til den dagen vi ikke trenger å bekymre oss for demens. Men for å komme dit, må det mer forskning til. Det er denne forskningen Nasjonalforeningen for folkehelsen samler inn penger til gjennom Demensaksjonen. Med din gave kan dyktige forskere gjøre sitt ytterste for at færre får demens, og vi kan hjelpe dem som er rammet til å mestre hverdagen.

Fakta

Botten ramser opp flere fakta om demens:

· I dag har over 100 000 mennesker i Norge demens, og antallet vil trolig dobles fram mot 2040.

· På verdensbasis lever nesten 50 millioner med demens, et tall som vil øke til mer enn 130 millioner fram mot 2050. Årsaken til økningen er i all hovedsak at befolkningene blir eldre.

· Demens er en dødelig hjernesykdom.

· Demens fører til dårlig hukommelse, problemer med daglige gjøremål og personlighetsendringer.

· Nasjonalforeningen for folkehelsen er interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende.

· Demenslinjen er bemannet av sykepleiere med spesialkompetanse, som svarer på spørsmål om demens. Ring: 23 12 00 40

Oppfordring

–Gi ditt bidrag og vær med på å stoppe demens, oppfordrer Botten:

–Hver krone teller!

Dame med bøsse. Ungdommer bak.
Liv Botten klar for sin 22. demensaksjon.

Surnadal demensforening og helselag, Rindal demensforening og Åsskard Helselag er alle medlemmer i Trollheimsporten.

Annonse

Surnadalingene kan også sende sitt bidrag direkte til Surnadal demensforening og helselag sitt kontonummer 4040.55.81576 – eller vippse til deres Vipps-nummer 709094.

Vipps-nummeret til demensforeningen i Rindal er 610025, og kontonummer til Rindal demensforening er 4111 43 40586.

Powered by Labrador CMS