Talentfull og kreativ «toillbaill»
Olav Mogstad har skrevet mange nummer til årets revy, som Svarrabærje teaterlag setter opp i november. Det ryktes om et nytt revytalent, og Trollheimsporten har tatt en prat med ham for å få et lite innblikk i hvordan et «revyhode» fungerer.
Olav er øvingsansvarlig, skribent, skuespiller og sanger. Han engasjerer seg også sterkt i regien sammen med instruktør Svanhild Husby og resten av gjengen. Han har revy i blodet, med både en mor og far som har drevet med revy tidligere. Nå er både han og søsteren Ragnhild Mogstad aktive. De er vokst opp med at revy er en stor happening. «De som var på scena var kule og det var stort å få møte dem.» 10. november står han på scena i Storstua selv.
Olav har liten erfaring med revy. Han deltok på russerevy for ca 10 år siden, og har ikke tenkt så mye på revy siden den gangen. I januar 2022 fikk han en telefon fra søster Ragnhild om han ville bli med på revy og gjennomføre et nummer på scena. Han har hatt kollega som har spurt ham mange ganger om å delta, men selv om han hadde lyst, så takket han nei. Han kjente ikke folket, og det ble for skummelt. Olav beskriver seg selv som beskjeden inntil han blir utadvendt. Han liker å kjenne at han kan ting før han gjør dem, og synes det er lettere å si hva han mener når han er kjent og trygg.
De siste månedene har Olav brukt mye tid på revyen. Han setter opp øvinger, sjekker bookinger og koordinerer aktører.
– Jeg har god dialog med alle, og det er god dialog mellom alle. Jeg forsøker å få det til så smidig som mulig for alle, forteller han.
Trollheimsporten lurer på hvordan han får ideene til å skrive humoristiske innslag. Olav forteller at de beste numrene han har skrevet kommer til han raskt. De tar bare 10-15 minutter å skrive. Han tar tak i vanlige ting, og tar det bokstavlig, f.eks. at nordmenn er født med ski på bena, og de vanskeligheter det kan by på i det daglige. Andre ganger tar han tak i et ord eller hendelse. Han liker rim, og dette kommer lett for han.
Olav forteller at han skriver best alene, og at han noen ganger ler høyt av det han skriver selv. Da vet han at nummeret er «gøttj».
– Jeg har allvæg en vits på det andre har sagt, og bruker dette også i jobbsammenheng. Når det ikke passer seg, så er det krevende å holde dette for seg selv, sier Olav, og forteller at det er vanskelig å hele tiden tenke humor når man ikke kan si dem høyt. Humor avvæpner ofte situasjoner, og konflikter er det verste han vet. Dette har til nå ikke vært noen utfordringer i laget, da det har vært lett å få alt til å «klaffe».
Olav ble raskt styremedlem etter at han ble med i revygjengen, og som øvingsansvarlig har han kanskje en av de mest krevende oppgavene. Han tenkte seg nøye om før han takket ja til vervet, men angrer ikke på avgjørelsen. Han gleder seg til styremøtene. Det er fint å møtes for å snakke og planlegge.
Han beskriver seg selv som rolig og strukturert, og forteller at han ikke snakker mer enn at folk hører på han når han sier noe. Dette er viktige egenskaper i et styre. Olav tilfører at Øyunn F. Aune, styrekollega og tidligere kollega i PIPElife, mest trolig ikke vil være enig i at han er strukturert. Vi blir enige om at dette har mer å si hvem vi sammenligner oss med.
Olav er ikke nervøs når han går på scena. Han er trygg på at om han glemmer teksten, så kommer han alltids på noe annet å si.
– Det er det samme om de flirer av meg eller med meg, bare de ler.
Imidlertid blir han nervøs om han skal gjøre seriøse nummer på scena. Sist revy skulle han synge en duett sammen med Silje Beate G. Holten om klimaendringer. Da var han, i følge seg selv, likblek.
– Fjas e null problem, sier Olav.
Trollheimsporten spør Olav hva han tenker når han hører folk si at han er et revytalent? Olav sier at det er kjøle gøttj.
– Det er en komplett bekreftelse på at det jeg gjør er gøttj. Det er nesten en egoboost, sier Olav, og retter raskt seg selv;
– Jeg tar det nok ikke helt innover meg, da jeg er redd det kan føre til prestasjonsangst. Det ligger nok bare lett for meg.
Han trekker frem revygjengen med mange talenter, og ville gjerne trukket frem alle i samtalen. Det er tydelig at Olav er en lagspiller.
Olav og revykollega Håkon Solem skal også være instruktører på årets russerevy, så når han går av scena på lørdag er det rett på neste revyprosjekt. Det kan også nevnes at årets revysjefer er aktive medlemmer på Svarrabærje teaterlag, og deltok på NM i revy på Høylandet i juli i år. Så revymiljøet i Surnadal ser ut til å blomstre.
I samtalen kommer vi ikke utenom årets revy. På spørsmål om hvorfor publikum skal komme og se årets revy, så svarer Olav enkelt:
– Den er bedre enn den forrige. Publikum kommer til å flire. Folk kan sitte i en stol, se på at folk dummer seg ut på scena, glemme problemer og hverdagen et øyeblikk.
Trollheimsporten er enig i at det høres veldig behagelig ut.