Gir avfallet nye muligheter

Sju stykker står oppstilt sammen og ser mot kameraet.
Arne Fiske, Åshild S. Moen, Ann-Brit Sæter, Bjørg Garte, Kristin Knudsen, Ellen Jorunn "Tøtte" Østbø og Gerd Johansen. Ikke tilstede: Eldrid Nygård og Gunn-Torhild Viken Kvarstad.

Årets juleutstilling er åpnet

Tirsdag var første dag gjestene kunne komme innom for å se og få ta med seg hjem fra juleutstillingen på ombruksbua på ReMidt i Surnadal. Og på lageret er det mye å ta av. 

Publisert Sist oppdatert

Utstillingen i ombruksbua er bare en dråpe av det som er kommet inn, samtidig som det stadig kommer inn nye varer. Det er kontinuerlig utskifting, så det er stadig spent hva som er i bua neste gang man kommer på besøk, om det så er på samme dag.

Driftige damer

Kristin Knudsen, Ann-Brit Sæter, Bjørg Garte, Ellen Jorunn "Tøtte" Østbø, Gerd Johansen, Åshild S. Moen, Eldrid Nygård og Gunn-Torhild Viken Kvarstad er åtte damer som pleier å møtes på ombruksbua. Stort sett er det minst fem av dem som er tilstede i åpningstiden. Da steller de og rydder, snakker med gjestene, tørker støv og setter varene som kommer inn på utstilling slik at de er innbydende for de som kommer innom.

Alt dette er 100% frivillig arbeid, noe de gjør av lyst og iver. Mandag var de i full sving og rigget opp for juleutstilling, og tirsdag stod alt klart for gjestene.

Fire damer rundt et bord.
Sosialt. Bjørg Garte, Ellen Jorunn "Tøtte" Østbø, Gerd Johansen og Ann-Brit Sæter sitter rundt kaffebordet og koser seg mellom arbeidsøktene.
Bakverk.
Godsaker på kaffebordet.

Ny sjanse

– De setter det i system, sier Arne Fiske, som er avdelingsleder i ReMidt Surnadal.

Han er veldig fornøyd med arbeidet disse damene gjør, og legger ikke skjul på at dette er noe han setter veldig stor pris på. Han forteller at før de kom inn i bildet, var det kaos i ombruksbua.

– De kom hit for noen år siden, og syntes det var rotete her. Jeg vil skryte av jobben de gjør. De gjør mye positivt med varene; de stiller de ut så de blir fine å se på, og flir dem.

– Vi er pålagte å drive med ombruk, og dette er ombruk som fungerer veldig godt. Dette er midt i blinken; ting får en ny mulighet, noe som er med å redusere restavfallet.

To damer står ved siden av hverandre.
Trofaste hjelpere. Bjørg Garte og Ellen Jorunn "Tøtte" Østbø var to av de som startet "den nye ombruksbua" i april 2021. De ordnet i ombruksbua, satte i stand og ryddet opp, og de er fortsatt to av de faste hjelperne der.

Godt besøkt

Mens Trollheimsporten var på besøk både kom det og ble hentet nye gjenbruksvarer. 

– Det er stor aktivitet her. Varer kommer og varer drar. Det kan være 20 biler ute her samtidig, forteller Fiske.

Damene forteller om et ukrainsk par som har hentet veldig mye fra ombruksbua, og som var så takknemlige. De klarte ikke kommunisere med språket, men viste sin takknemlighet ved å komme med ukrainsk mat til dem - som ennå var varm da de fikk den.

En av gjestene som kom tirsdag var Astrid Faksnes. Hun er på ombruksbua ofte og forteller at hun er en storfornøyd kunde som finner seg både det ene og det andre her.

– Det blir til at man plukker med seg, smiler hun.

Tre damer står ved siden av hverandre.
Astrid Faksnes, Bjørg Garte og Ellen Jorunn "Tøtte" Østbø.

Økonomisk

Fiske oppfordrer folk til å ta seg tid til å komme til ombruksbua istedenfor å kaste brukbare varer i restavfall. Han forklarer at det kanskje er varenes siste reis når de kommer dit, men om for eksempel en sofa blir brukt et par år til før den blir kastet, reduserer det restavfallet som blir kastet pr år. Og det meste som kommer til ombruksbua får nye eiere.

– Det er minimalt som blir kastet herfra, og det som blir kastet blir sortert av damene her. Det er lite svinn, fortsetter Fiske fornøyd.

Og det å bruke ombruksbua er ikke økonomisk kun fordi varene er gratis der:

– Det er renovasjonsgebyrene som finansierer kostnadene våre. Alle som bor i ReMidt-land, finansierer dette. Restavfall er kostbart å levere til forbrenning. Derfor ønsker vi minst mulig restavfall. Så jo flinkere folk er til å sortere, jo lavere kan vi ha gebyret. Det som er miljøriktig, er også økonomisk riktig.

Bemannet

Ombruksbua er åpen i åpningtiden til ReMidt, og det er stort sett bemannet (eller rettere sagt bekvinnet) her.

– Er det to timer det ikke er noen her, merkes det med én gang. Da blir det rot, sier Fiske og fortsetter:

– ReMidt har fått kunnskap om hvordan man driver ombruksbu, og ubemannet fungerer dårlig. At det er betjent fungerer meget bra!

Han forteller videre at ombruksbua på ReMidt har blitt veldig populær her i Surnadal, og at det er bare vi og Frøya som har så stort lokale.

– Vi har et veldig egnet lokale. Og det er mye varer som får en sjanse. Det er "gøytt", som Fiske sier på surnadalsk.

Skattejakt

– Vi ønsker mer verktøy og uteting som hageredskaper og sportsutstyr, for eksempel plenklippere, sykler, sparker, spader og typiske ting som fenger mannen, sier Fiske.

– Det kom inn en godt sliten plenklipper, og den reiste med én gang, skyter en av damene inn, mens den andre fortsetter:

– Og så kom det inn en snøfres en dag. Og den tror jeg også fór med én gang.

– Dette er et ekte lavterskeltilbud som er åpent for alle, smiler Fiske, og forteller videre:

– Og her kan man gjøre et kupp. Det som ikke er et kupp for meg, kan være det for noen andre. Det kan være spennende for mange å komme hit på skattejakt.

– For oss også, skyter Garte inn, og smiler:

– Vi er som noen unger når det kommer inn varer!

Under er bilder av ulike utstillinger slik de var da Trollheimsporten var på besøk tirsdag. I dag er nok noe borte og annet kommet inn:

Varer satt i system
Her er varene satt i system, noe som gjør det svært oversiktlig.
Brodert nisse og 'GOD JUL'.
Brodert veggpynt.
Adventspynt.
Adventspynt.
Julebøker.
Julebøker.
Juleservice.
Juleservice av ulike slag.
Kopper og fat.
Juleservice.
Julekopper opphengt på veggen.
Julekopper.
Blant annet julekopper.
Blant annet duker og bokser.
Julepynt.
Julepynt.
Adventsstaker.
Blant annet stjerner og adventsstaker.
Adventsstjerner.
Dukker.
God jul! Hilsen Nissemor og Nissefar Ombruksbua.
Powered by Labrador CMS