Trygg Trafikk

Husk refleks på Refleksdagen.

Refleksdagen 17. oktober: Finn frem refleksene

I morgen torsdag 17. oktober markeres Refleksdagen over hele landet. Trygg Trafikk oppfordrer alle til å forbedre sine refleksvaner.
 – Refleks er den beste og enkleste måten å bli sett i mørket, sier Ann-Helen Hansen fra Trygg Trafikk.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år, på den tredje torsdagen i oktober, setter vi søkelyset på refleksbruk for å markere hvor viktig det er å være synlig i trafikken. Vi håper enda flere bruker Refleksdagen til å ta et aktivt valg for egen og andres sikkerhet ved å gjøre refleks til en naturlig del av hverdagen. 

– Mange er veldig flinke til å bruke refleks – og det er bra! Samtidig må vi erkjenne at altfor mange fortsatt ikke bruker refleks. Vi håper at flere gjør refleks til en selvfølge i mørketiden, sier Hansen. 

Barnelærdom at refleks funker 

Hun viser til Trygg Trafikks siste reflekstelling fra 2023, som viste at 48 prosent av oss voksne bruker refleks i mørket. Det var samme resultat som året før. Det betyr at drøyt halvparten dropper refleksen i mørket. 

– Velger du å gå uten refleks i mørket, gjør du deg i praksis usynlig for andre trafikanter. Derfor ønsker vi å etablere en kultur der alle – uansett alder og bosted – alltid bruker refleks når det er mørkt. Dette lærer vi som barn, men det er like viktig som voksen. Så bruk refleksdagen til å hente frem de gode, gamle vanene, oppfordrer Ann-Helen Hansen. 

Noe av det enkleste du kan gjøre 

– Det finnes ingen unnskyldning for å droppe refleksen når du går ut døra i mørketiden, mener Hansen. 

– Sammenlignet med en del andre trafikksikkerhetstiltak, er refleks noe av det enkleste. Ha de i lomma, i veska, i skoene eller lett synlig i gangen – og ta de på både når mørket senker seg, og når dagen gryr, avslutter Ann-Helen Hansen. 

Tips for god refleksbruk 

  1. Fest refleks på det du bruker mest av jakker, sekker, bager og vesker – da glemmer du det ikke.
  2. Refleks som beveger seg når du går, vises best – gjerne den gode, gamle hengerefleksen. 
  3. Heng refleksen i knehøyde eller bruk slapwrap på beina – da er du mest synlig. 
  4. Husk at du må synes fra alle kanter – bruk minst to reflekser. 
Powered by Labrador CMS