Rekorddeltakelse i jubileumsåret
For 10. året på rad ble mosjonsløpet Ræta Opp arrangert i Todalen under Todalsdagen. Ræta Opp er på 3 kilometer og går fra stadion mot Todalsøra, opp åkeren ved Halset og ned igjen, før det avsluttes med en halv runde rundt stadion.
Hele 74 deltakere stilte til start under fine løpeforhold, og ikke overraskende var det nok en gang Håvard Gjeldnes som passerte målstreken først.
Gjeldnes har vunnet Ræta Opp seks av ti ganger. I 2019 satte han løyperekord med tiden 10:48. I år kom han i mål på 11:04, 26 sekunder før Kristoffer Nordvik på 2. plass.
- Jeg har løpt svært lite i år - tipper rundt 15 timer, så jeg var ikke veldig godt forberedt til løpet. Det er sykkel jeg driver med, og har så langt i år syklet 366 timer, sier Gjeldnes.
Lisabeth Sæterbø løp raskest av alle damene, og kom i mål på tida 13:46. Mari Lien kom på 2. plass.
- Jeg er i hovedsak med for å støtte ei god sak, men er selvsagt godt fornøyd med å komme først i mål av damene, smiler Sæterbø.
Mosjonsløpet er lagt opp slik at alle kan delta, uansett fysisk form og alder. Det blir premiert på idealtid, og i år var tida satt til 26:06. Sigurd Berg Kvendset kom nærmest på tida 26:27.
Som alltid ble Miniræta arrangert før Ræta Opp. Her får barna løpe èn runde rundt fotballbanen. Rekordmange 97 barn stilte til start, og alle fikk fine premier etter målgang.
Blod kan ikke lages - det må gis
Inntektene fra startkontigenten i Ræta Opp og Miniræta går uavkortet til et godt formål. I år gikk inntekten fra løpet til blodbanken på Kristiansund Sykehus.
Startkontigenten er satt til 100,- for deltakelse i Ræta Opp og 50, i Miniræta. I tillegg var det mange som kun betalte kontigenten for å støtte ei god sak.
Initiativtakeren bak Ræta Opp, Ingvild Kårvatn, har selv vært blodgiver og vet at det er behov for rekruttering.
- Jeg var blodgiver i åtte år, men etter at jeg fikk kreft fikk jeg ikke fortsette. Det er mange som havner i samme situasjon som meg, og det er sårbart når så mange potensielle blodgivere faller bort. Jeg syntes derfor det var fint å rette fokus mot blodgiving generelt, og Kristiansund sykehus spesielt. Det er vårt lokalsykehus, og de trenger vår støtte, sier hun.
Daglig leder i blodbanken Kristiansund, Randi Solskjær Tømmervåg, satte svært stor pris på initiativet fra Kårvatn og Ræta Opp.
- Det er nesten for godt til å være sant. Vi har knapt mottatt en konfekteske tidligere, så får vi plutselig være med på dette. Det er stort og rørende, sier hun.
Solskjær Tømmervåg sier hun ønsker at pengene skal gå til noe hyggelig for blodgiverne.
- Mange er hos oss i flere timer for å gi blod, og det hadde vært hyggelig å kunne gi noe tilbake til dem, sier hun.
Det er fortsatt et stort behov for blodgivere.
- Vi fikk god respons på kampanjen vi kjørte før jul. Den fokuserte på trege Nordmøringer. Sannheten er nemlig at Nordmøre har færrest blodgivere i fylket. Det er en trend vi ønsker å snu, sier Solskjær Tømmervåg.
Ønsker du å gi blod? Ring blodbanken i Kristiansund eller besøk nettsida giblod.no
Sparebank 1 Nordmøre er hovedsponsor for Ræta Opp, og Røde Kors sponset deltakerpremier.
Les også: Stor spilleglede på fotballcup