Hvem blir ordfører i Surnadal?
Forhandlingsbrudd eller en liten tenkepause?
Er det brudd i forhandlingene mellom de tre største partiene i Surnadal, eller er det bare en liten tenkepause etter sonderinger og samtaler? Partiene definerer situasjonen ulikt.
Midt på dagen torsdag skriver lokalavisene Driva og Tidens Krav at det er brudd i forhandlingene mellom Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet i Surnadal. Det henvises til et pressemøte med Surnadal Høyre torsdag formiddag. Både Surnadal Senterparti og Surnadal Arbeiderparti sier at dette ikke er riktig. Det har ikke vært noen forhandlinger, bare sonderingssamtaler, sier de.
Trollheimsporten ble ikke innkalt til Høyres pressekonferanse på Hammerstuene torsdag, og kan derfor ikke referere fra den. Vi har snakket med Høyres ordførerkandidat Ole Joar Bruset, Arbeiderpartiets forhandlingsleder Helge Røv og Senterpartiets ordførerkandidat Hugo Pedersen i etterkant av Høyres pressekonferanse.
Brøt forhandlingene
Ole Joar Bruset sier at Høyre har vært i forhandlinger med begge de to andre partiene. Han forteller at Arbeiderpartiet har vist til et styrevedtak som sier at de ikke har myndighet til å gi Høyre ordføreren, dermed ble det ikke noen reelle forhandlinger videre med dem. Det var ikke noe å jobbe videre med.
Høyre og Senterpartiet fikk så å si likt antall stemmer ved valget. Senterpartiet fikk en representant mer i kommunestyret, med bare et par stemmer mer enn Høyre. Bruset sier at Høyre har forhandlet med Senterpartiet, men begge partiene står fast på at de vil ha ordføreren, og dermed måtte forhandlingene brytes.
Bruset viser til antallet personstemmer og slengere søm Høyre, og han som ordførekandidat, har fått sammenlignet med Senterpartiet og deres ordførerkandidat. Høyre mener at dette viser at velgerne foretrekker Høyres kandidat som ordfører. Den store framgangen Surnadal Høyre fikk ved dette valget har de jobba hardt for i fire år, så de tror ikke det ikke er sunt for oppslutninga om eget parti, hvis de nå skulle gå inn i et samarbeid med Senterpartiets kandidat som ordfører.
– Betyr det at dere i Høyre er bestemt på at dere vil ha ordføreren uansett?
– Det er det eneste vi kan leve med i et slik samarbeid, bekrefter Ole Joar Bruset.
Han sier at han ikke vet hva som skjer videre framover, og selv skal han reise bort denne helga og ha fri fra politikken i et par dager.
Mener at det ikke har vært noen forhandlinger
Helge Røv, som er forhandlingsleder for Surnadal Arbeiderparti, bekrefter at han har registrert at Høyre definerer det som at det har vært brudd i forhandlingene. Forhandlingsutvalget i Arbeiderpartiet mener derimot at det ikke har vært forhandlinger enda.
– Vi har bare hatt samtaler og sonderingsmøter, og kastet fram en del tanker og ideer. Så slik vi vurderer det er det ikke noe brudd noen plass, sier Helge Røv, og fortsetter:
– Jeg ser hva som er skrevet i avisene, og jeg ser hva Høyre har sagt, og det får de stå for selv. Hva som kommer fram under de interne samtalene, og de vurderingene og konklusjonene som de forskjellige forhandlingsutvalgene gjør på bakgrunn av interne samtaler, vurderer vi som internt og konfidensielt.
Håper på en avtale før konstituerende møte
Helge Røv sier at han håper at alle forhandlingsutvalgene har en intensjon om å komme fram til en avtale før det kostituerende møtet 19. oktober.
– Jeg liker ikke tanken på at det nye kommunestyret skal spille poker om hvem som kan bli ordfører og varaordfører. Så noen må sette seg ned og bli enige om en avtale, slik at det er mest mulig klart til det konstituerende møtet. Det er absolutt mest redelig, sier han.
Nå synes han at tida snart er kommet for at noen setter seg ned og forhandler konkret. Han bekrefter at det ikke blir noen pause i dette arbeidet. Det blir fortløpenede møter framover.
Må finne ei løsning
Senterpartiets ordførerkandidat Hugo Pedersen sier at situasjonen nok kan se litt dramatisk ut, men partiene har bare hatt sonderingsmøter.
– Vi har egentlig bare snakka sammen, så det har ikke vært noen reelle forhandlinger. Det har vært sonderingesmøter mellom Høyre og Arbeiderpartiet, mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet og mellom Senterpartiet og Høyre. Jeg kan ikke kommentere så mye mer enn at jeg synes det er en beklagelig utvikling. Det må jeg få lov å si. Det overrasker meg at dette kommer så kontant og tvert, og at det kommer ut i media.
Pedersen vil ikke kommentere saken noe mer. Han slår fast at Senterpartiet er ikke klare for å gå ut i media om dette enda.
– Vi er litt i tenkeboksen, men vi må finne ei løsning etter hvert, sier han.