Grunneiere i Surnadal:

To menn som holder frem et kart foran kommunehuset.
Kommunedirektør Lars Inge Kvande tar i mot kart og brev med signaturer fra Eirik Fiske, på vegne av grunneiere i Trollheimen.

Sier nei til nasjonalpark

Onsdag møtte grunneier Eirik Fiske kommunedirektør Lars Inge Kvande for å overrekke signaturer fra de fleste av grunneierne i Trollheimen landskapsvernområde. De ønsker ikke endring av verneform til nasjonalpark. 

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunn for brevet

Det er en pågående nasjonal prosess med mål om å verne et mer representativt utvalg av norsk natur. Skal Norge nå dette politiske målet, må mer natur vernes og flere eksisterende verneområder må utvides. 

Miljødirektoratet fikk i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet i 2018 om å komme med forslag til konkrete områder som kan være aktuelle. Statsforvalterne kom med anbefalinger, og Trollheimen landskapsvernområde var et av dem. 

Les mer på miljødirektoratets nettsider.

Trollheimen har en særlig stor bredde av naturtyper, alt fra høye topper til seterdaler og myrterreng. Her finnes en rekke plante- og dyrearter. Området ble  fredet for første gang i 1987, og målet var å ta vare på dette særegne høyfjellsområdet. Verneområdene i Norge skal bidra til stabile livsmiljø for sårbare arter, slik at de gis bedre forutsetninger for å møte fremtidens arealendringer og klimautfordringer. 

Nå foreslås det å utvide verneform til nasjonalpark, som innebærer et noe strengere vern enn dagens landskapsvernområde. Statsforvalterne i Møre og Romsdal og Trøndelag har fått i oppgave å avklare om det er lokal aksept for å starte opp en prosess med utredning av muligheten for utvidet vern. 

Lokal aksept

Miljødirektoratet har gitt statsforvalterne oppdraget med å avklare om en utvidelse av vernet er aktuelt med de berørte kommunene. Det understrekes at det skal være en kommunal aksept før prosessen kan settes i gang. Det skal være god dialog med grunneiere, naturvern- og friluftslivsorganisasjoner under hele prosessen. Kommunene skal gi sin tilbakemelding til statsforvalteren innen 1. november i år. 

Dette har engasjert grunneiere i Surnadal kommune, som har utarbeidet en underskriftsliste imot start av en slik verneprosess. Sammen med listen følger et brev og et kart som viser de ulike grunneiernes standpunkt. De understreker at det skal være lokal aksept for prosessen, og at det i så fall bør innebære en aksept fra minimum 50% av de berørte grunneierne. 

Et samlet nei

- Grunneierne har vært aktive, og mange har ringt og kjørt rundt for å snakke med de ulike grunneierne, sier Eirik Fiske.

Han er selv grunneier i Trollheimen, og møter kommunedirektøren på vegne av grunneierne for å overrekke signaturene.

- Vi har greid å komme i kontakt med nesten alle. Og hele 90% av grunneierne sier de ikke vil akseptere start av verneprosessen, forteller Fiske til kommunedirektøren.

- Dermed ser ikke vi at det ligger noen lokal aksept til grunn for å ta prosessen videre, understreker han. 

Fiske vektlegger også det at Trollheimen er i privat eie. En utvidelse av verneform til nasjonalpark, vil dermed medføre mye byråkrati for staten som den kunne vært foruten. Grunneiernes rettigheter er allerede sterkt innskrenket med dagens verneform, og de ser ingen behov for en ytterligere vernegrad.

To menn studerer et kart.
Eirik Fiske viser frem kart over Trollheimen, hvor de ulike grunneiernes standpunkter er fremhevet.

Berømmer engasjementet

Lars Inge Kvande takker for innspillet, og sier han vil ta med vurderingene videre i sakens gang. 

- Jeg registrerer at et stort flertall er imot. Nå skal jeg og mine i kommunestyret ta dette videre, sier han.

- I teorien kan et samlet kommunestyre likevel velge å gå videre med verneprosessen, forteller kommunaldirektøren.

- Men vi vil selvsagt ta med oss dagens innspill, og grunneiernes synspunkter skal vektlegges, sier Kvande. 

Han berømmer grunneierne for å ta et aktivt standpunkt i den politiske saken. 

- Hadde det vært mer sprik i meningene, hadde det vært vanskeligere. Men det er flott at grunneierne har fått til en felles uttalelse her, sier han. 

Rindal kommune har valgt å kalle inn til et åpent folkemøte. Les mer om dette her.

Powered by Labrador CMS