Rindal Senterparti er klare for valgkamp

– Vi kommer til å fokusere mye på distriktspolitikk og beredskap
Ola T Heggem og Bettina Røen Helgetun i Rindal Senterparti sier at det er viktig for dem å påpeke hva som står på spill for Distrikts-Norge i forbindelse med det kommende valget. Det blir kampsak nummer én for dem i valgkampen.
Lokallagsleder Ola T Heggem har invitert pressen til et besøk hjemme på gården sin. Han har nemlig travle dager i sauefjøset nå midt i lammingstida. Sammen Bettina Røen Helgetun, som er valgkampleder i Rindal Senterparti, vil han fortelle litt om partiets planer og hjertesaker fram mot Stortingsvalget.
Vil støtte toppkandiaten
Heggem forteller at han har drevet valgkamp for Senterpartiet annethvert år siden 1987. Denne gangen står han på 8. plass på lista for Sør-Trøndelag valgkrets. Han forsikrer at han ikke har noen ambisjoner om å bli valgt inn på Stortinget, men han ble oppfordret av nominasjonskomitéen om å stille opp på lista. Først og fremst var begrunnelsen at han kan bidra med rutine, og støtte til de unge listekandidatene. Han bidrar også til større spredning i alder blant navna på lista.
– Jeg har vært med på veldig mange valgkamper, og dette blir i alle fall den siste som kandidat. Det er helt sikkert, smiler han.
Ola T Heggem slår fast at den viktigste jobben nå framover, både for han selv som listekandidat og for de andre i for Rindal Senterparti, er å sørge for at hølondingen Maren Grøthe kommer på Stortinget.
Senterpartiet i Trøndelag har nylig offentliggjort listene til Stortingsvalget i høst. Dette er lista for Sør-Trøndelag valgkrets:
- Maren Grøthe - 2001
- Ole Herman Sveian - 1974
- Guri Heggem - 1965
- Vegard Tillerflaten - 1991
- Kari Åker - 1974
- Nils Forren - 2000
- Lene Dahlø Skarsvåg - 1972
- Ola Heggem - 1952
- Kristin Bugge Midthjell - 1982
- Jens Arne Kvello - 1965
- Erling Iversen - 1981
- Lise Sundli - 1997
- Ingrid Kathrine Schanche - 1982
- Lasse Hilstad Sørmo - 2000
- Gunn Iversen Stokke - 1959
- Per Arne Lium - 1962
Maren Grøthe, som står på topp på lista, kommer altså fra Hølonda i Melhus kommune. Hun engasjert seg i politikken i ung alder, og Ola T Heggem mener å huske at hun var historiens yngste stortingsrepresentant da hun kom inn som vararepresentant i 2021, etter at Ola Borten Moe ble statsråd. Videre forteller Heggem at da Borten Moe gikk av som statsråd i 2023, gikk Grøthe ut av Stortinget for å bli politisk rådgiver for barne- og familieminister Kirsti Toppe.
På andreplass på lista står fylkesleder Ole Herman Sveian fra Malvik. Han er en rutinert kar, som har vært ordfører og varaordfører i Malvik, og han sitter på fylkestinget som gruppeleder.
– Så vi er på hugget, og vi har en framifrå toppkandidat. Jeg er helt imponert over Maren, ikke minst den bredden og kunnskapen hun har tilegnet seg. Hun framstår som en voksen og rutinert politiker allerede, sier Heggem.
Ikke tjuvstart på valgkamp
Han understreker at dette ikke er et forsøk på å starte valgkamp bak ryggen på ordføreren. Valgkampen starter ikke før i juli/august, og ordfører Mildrid Kattem Aune skal helt klart ha en sentral rolle når de kommer så langt. Men Rindal Senterparti velger likevel å markere seg litt allerede nå, i forbindelse med Senterpartiets nasjonale aksjonsdag denne lørdagen. Det er tross alt valgår. Og selv om meningsmålingene så dårlige ut da Senterpartiet gikk ut av regjering, så peker det rett vei nå.
– Vi har lyst til å snakke litt om hva dette valget betyr, ikke minst for folk i distriktene, sier Heggem.
Selv synes han at ordningen med nedbetaling av studielån er veldig viktig, og han påpeker at Høyre og Frp er imot den ordningen.
– Distriktene trenger arbeidskraft og folk med både små og store studielån. Vi har behov for ressurspersoner også, slår han fast. Han fortsetter:
– En annen viktig sak er barnehageprisene. Det er lov å være litt spent på hva Arbeiderparti-regjeringen vil legge fram, men jeg er i alle fall helt sikker på at det hadde vært umulig å få med Høyre, Frp og Venstre på den distriktspolitikken som denne regjeringen har ført.
De samme partiene har, ifølge Heggem, nærmest latterliggjort ordningen med gratis ferjebilletter, halverte ferjepriser og flypriser. Dette gjelder ikke Rindal direkte, men det gjelder store deler av Distrikts-Norge.
– De kaller det symbolpolitikk. De mener at det ikke er mulig å stoppe sentraliseringen, og at det vi gjør bare er symbolsk. Men dette er som i mange andre saker, hvis det skjer noe som man ikke liker så må man prøve å sette inn tiltak. Og hvis man liker det som skjer så må man stimulere det, sier Heggem.
Videre påpeker han at det er regjeringen i den siste stortingsperioden, med Senterpartiet, som har gjennomført skattelette for vanlige folk. Andre partier snakker om voldsomt store tall i skattelette, men i kroner så innebærer de forslagene at de som betaler mye skatt som får skattelette, ikke folk med lav eller gjennomsnittlig inntekt. Videre sier han at dette kommer i kombinasjon med å kjøre opp avgifter som rammer flatt.
Vil opprettholde fylkeskommunene
Videre viser han til at det nå diskuteres om fylkeskommunene bør legges ned, og samtidig om antall kommuner bør reduseres til mellom 100 og 150. Det er han helt uenig i.
– Jeg tror erfaringene rundt omkring viser at det ikke bare er suksess å slå sammen kommuner, sier Heggem.
Senterpartiet går til valg for å opprettholde fylkeskommunene. Heggem forteller at hans hovedargument for å være enig i det er følgende; hvis fylkeskommunene skal legges ned så tror han at kommunene må bli betydelig større. Han tror ikke det er rett å legge hundre prosent av fylkeskommunenes oppgaver til Staten. Noen av de oppgavene
må legges til kommunene, og da må kommunene sannsynligvis bli større. Noen kommuner kunne sikkert ha drevet videregående skoler, men da hadde det ikke blitt en felles eier, og det tror han er uheldig. Så dette er et ganske stort og komplisert spørsmål, mener han.
– Jeg må si at jeg er litt forundret over hvor mye fylkeskommunene legger seg borti, og at de skal høres på lik linje med Statsforvalteren i så mange sammenhenger. Det er da ingen overkommune! Jeg er litt kritisk til byråkratiet og til størrelsen på fylkeskommunene, og det ble slett ikke mindre etter at jeg satt på fylkestinget i fire år, sier han, og fortsetter:
– Men jeg er ganske sikker på at den dagen det er flertall i regjeringen og på Stortinget for å legge ned fylkeskommunene, da vil det følge med betydelig strukturrasjonalisering på kommuner. Og det er jeg veldig skeptisk til, aller mest for oss som har litt avstand til de større kommunene. Avstandene blir stå store. Det er kanskje helt greit å lage store kommuner rundt byene, men med avstander som vi har her, så blir det lett for stor avstand mellom de som bestemmer og de som skal motta tjenestene. Man kan sikkert diskutere om Rindal er i den situasjonen. Det er mange kommuner som er mye lenger unna et naturlig kommunesenter enn Rindal, det må vi innrømme. Men så langt så tror jeg faktisk at vi har det betydelig bedre som vi har det.
Viktig å sikre beredskapen
Bettina Røen Helgetun skyter inn at distriktspolitikken også har stor betydning for beredskapen i landet. Som følge av krigen i Ukraina og andre viktige globale hendelser har bevisstheten rundt beredskap økt betraktelig på flere områder, blant annet med tanke på forsvaret og matberedskap. Hun påpeker at Senterpartiet har jobbet før økt beredskap i alle år, og at nå har flere kommet etter.
– Matberedskap trenger vi ikke bare med tanke på krig. Tenk bare på hvor hjelpeløse vi blir hvis strømmen blir borte! Det kan fort bli behov for matlager, påpeker hun.
Heggem legger til at det kan bli behov for at noen har kunnskap og ressurser til å produsere mat også. Ellers vil det vel også, ved varig stopp i strømforsyningen, oppstå større driftsproblemer for store bruk enn for små enheter.
– Jeg tror det er viktig at vi har både store og små gardsbruk, men jeg har en mistanke om at regjeringen, nå når Senterpartiet er ute, blir mest opptatt av de store, sier han.
Han minner om at Høyre og Frp i sine alternative budsjetter foreslår å redusere overføringene til landbruket vesentlig.
– Jeg synes forresten det er skremmende hvor mye energi norske bønder bruker på å kritisere sine beste venner. Jeg synes det er rart at de tør det, legger han til, med henvisning til all kritikken Geir Pollestad fra Senterpartiet fikk som landbruks- og matminister.
Fortsatt Nei til EU
Helgetun og Heggem trekker fram at diskusjonen om EU-medlemskap kan blusse opp igjen, nesten når som helst. Heggem påpeker at både Jonas Gahr Store og Erna Solberg har sagt at det ikke blir noen ny EU-kamp med det første, at det ikke er behov for det, men at de begge ble overkjørt av sine respektive landsmøter i den saken. Landsmøtene, både i Arbeiderpartiet og Høyre, vedtok at partiene skal være beredt til å sette i gang prosessen mot en ny folkeavstemning om EU-medlemskap.
– Det er flere NEI-partier, men jeg tror at Senterpartiet kommer til å spille en like viktig rolle i denne saken nå som de har gjort i de tidligere folkeavstemningene, hvis den diskusjonen kommer. Men jeg er nok ikke like sikker på at den kommer, som sentralledelsen i Senterpartiet er, sier Heggem.
Han tilføyer at argumenter for EU-medlemskap som blir brukt er at verden er utrygg, beredskapssituasjonen osv. Men selv kan han ikke skjønne at det er avgjørende. Han trekker fram som et eksempel at det var annonsert et møte i London denne uka, der den amerikanske utenriksministeren for øvrig meldte forfall. Og på dette møtet var det ikke EU som var representert, men Tyskland, Frankrike og "utenforlandet" Storbritannia. Så Heggem slår fast at det ikke er EU som forhandler om sikkerhet, det er det enten NATO samlet eller de enkelte land som gjør.
Trenger en aktiv distriktspolitikk
Videre mener Heggem at hvis man ønsker bosetting rundt omkring i hele Norge, inklusive Rindal, så er det nødvendig med tiltak, og en aktiv distriktspolitikk.
– Jeg er trygg på at hvis man skal få til det så må Senterpartiet sitte i regjering, og personlig mener jeg også at det bør være en rødgrønn regjering. Jeg tør vel å si at jeg liker finansminister Vedum minst like godt som opposisjonspolitiker Vedum, sier han, og utdyper:
– Jeg har aldri kritisert at Senterpartiet gikk ut av regjeringen. Det tror jeg var riktig, slik som situasjonen var. Begge partiene har vokst etter det, og det viser vel at det var riktig. Men jeg synes det kler Senterpartiet å ta ansvar, og forsvare tiltak som må gjøres, ikke det motsatte. Vi kommer fra en del av landet der vi har vært vant til å sitte i posisjon, og da tåler vi å få litt kjeft for å måtte ta noen upopulære beslutninger. Noen ganger må man det! Listhaug tar avstand fra alt som er upopulært som hun var med på i regjering. Sånn synes jeg ikke man kan holde på. Dit vil jeg ikke!
Hva står på spill for hele Norge?
Ola T Heggem slår fast at Senterpartiet er klare til å gå inn i en valgkamp, utenom regjering, og at de fortsatt er interessert i å komme i posisjon, og ønsker å være med og styre.
– Det er viktig å få fram budskapet om hva som står på spill for hele Norge. Det enkeltsaker der det er lett å forstå at noen kan være enige med andre enn Senterpartiet, men når det gjelder helheten for oss som bor i distriktene, og tilbudet til oss, der er jeg helt sikker på et ingen slå oss i dag heller, sier han, før han fullfører oppsummeringen:
– Vi er klare for valgkamp. Vi kommer til å fokusere veldig mye på distriktspolitikk og på beredskap, i bred forstand. Og det er fortsatt Senterpartiet som er garantisten mot EU-medlemskap!
For Rindal Senterparti starter valgkampen tradisjonen tro med stand på Torgdagen i Kulturvøkku i begynnelsen av juli.