Kommunestyremøte i Rindal
Rindal kommune inngår avtale om et demensvennlig lokalsamfunn
Kommunestyret i Rindal har enstemmig vedtatt å inngå en samarbeidsavtale med Nasjonalforeningen for folkehelsen om et demensvennlig lokalsamfunn.
Kommunestyret hadde møte torsdag. Der holdt Frode Mo fra Nasjonalforeningen for folkehelsen et innlegg om foreningens arbeid med demensvennlige lokalsamfunn.
Etter orientering fikk Frode Mo blant annet spørsmål om hva man kan gjøre for å oppdage demens på et tidlig stadium, og for å få best mulig hjelp. Svaret på det er først og fremst tre punkter, sa han: Åpenhet, åpenhet og åpenhet. Han understreket at det er viktig å fjerne tabuene rundt demens, slik at det demens blir betraktet som noe man er er uheldig å bli rammet av, på lik linje med andre sykdommer.
Etter et enstemmig vedtak undertegnet ordføreren avtalen med Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Denne avtalen er gratis for kommunen, og den inkluderer kursmateriell og annen opplæring. Kommunen oppretter en arbeidsgruppe for rekruttering og opplæring av ansatte i privat og
offentlig servicenæring i sin kommune, for eksempel butikker, bibliotek, drosje,
kafe osv. Kurset for servicenæringene varer i 1,5 time, og kursdeltakerne lærer hvordan man møter personer med demens på en god måte. Ved gjennomført kurs får bedriftene et klistremerke som viser at ansatte har
kunnskap om personer med demens.
Nasjonalforeningen for folkehelsen har jobbet med dette opplegget i flere år, og mange kommuner har gjennomført det. Foreningen kåret for eksempel Oppdal til årets kommune i kampanjen for et mer demensvennlig samfunn i 2018.