Sak om barnehagestruktur i driftsutvalget

Anbefaler å samle all barnehagevirksomhet i Rindal sentrum
Onsdag 26. mars skal driftsutvalget i Rindal behandle en sak om kvalitet, innhold og organisering av barnehagene. Driftsutvalget skal vedta en innstilling om barnehagestruktur, som kommunestyret senere skal behandle og legge ut på høring. Kommunedirektøren anbefaler i saksframlegget at hele barnehagevirksomheten i kommunen organiseres i én samlet enhet, i et nytt barnehagebygg i Rindal sentrum.
Saksgangen er slik at driftsutvalget tar opp saken i sitt møte onsdag 26. mars, og vedtar en innstilling til kommunestyret. Saken kommer opp i kommunestyremøtet i april, hvor det skal det vedtas en innstilling som legges ut på høring. I saksframlegget heter det at naturlige høringsinstanser er foreldreutvalgene i barnehage og skole, arbeidstakerorganisasjonene, og ellers alle som vil uttale seg om saken.
Etter høringsperioden skal kommunestyret gjøre et endeling vedtak i juni, etterfulgt av et investeringsvedtak i desember.
Saksframlegget til driftsutvalget kan leses i sin helhet på Rindal kommunes hjemmeside.
Kommunedirektørens innstilling til driftsutvalget er slik:
Kommunestyret legger ut saken om kvalitet, innhold og organisering av barnehagene i Rindal på høring, med følgende anbefalinger:
• Rindal kommune organiserer hele barnehagevirksomheten i én samlet enhet.
• Barnehageenheten flytter inn i et nytt barnehagebygg, lokalisert i Rindal sentrum.
• Realiseringen av et nytt barnehagebygg organiseres som et eget prosjekt, med egen
referansegruppe.
I saksframlegget opplyses det at denne saken har blitt utredet i samhandling med de mest berørte parter i saken, gjennom de foresatte til dagens barnehagebarn, ansatte ved barnehagene og referansegruppa, der også kommunes politiske partier som er representert i kommunestyret har deltatt.
I teksten i saksframlegget vises det blant annet til at studier og erfaringer viser at større enheter gir et bredere og mer variert fagmiljø og mindre sårbarhet ved sykefravær. Det gir også en mer fleksibel og effektiv drift, med tanke på organisering og stabilitet.
Fysisk læringsmiljø, bygninger og uteområde
Det er satt opp en skjematisk oversikt over fordeler og ulemper/utfordringer ved de tre barnehagene som drives i kommunen i dag, når det gjelder fysisk læringsmiljø, bygningsmessig kvalitet og uteområde. Dette oppsummeres med at alle de tre barnehagene har positive punkter med tanke på kvalitetsinnhold. Både Øvre Rindal barnehage og Bolme barnehage har store areal både inne og ute. Rindal barnehage har lite plass, spesielt inne, men et stort uteareal i sambruk med Rindal skole.
Med tanke på bygningsmasse trekkes Bolme barnehage fram spesielt i saksframlegget. Bolme Barnehage består av mange rom, som bærer preg av å ha vært bygd for skoledrift. Det ble riktig nok bygd en småbarnsavdeling på 90-tallet, men denne avdelingen er nå i så dårlig forfatning at den er anbefalt revet. Konstruksjonen er av en slik art at det vil være komplisert å vedlikeholde for å opprettholde en grei standard for videre drift.
Alderssammensetning
Alderssammensetningen på barna i barnehagen vil også være av betydning for tilbudet, spesielt i arbeidet med å forebygge utenforskap og legge til rette for at barna har jevnaldrende lekevenner, heter det i saksframlegget. Dersom det blir få av samme kjønn på samme alderstrinn, eller det generelt blir få på samme alder i gruppa, eller på avdelingen, vil dette medføre en sårbarhet som det må være en bevissthet rundt.
Tendensen de siste 5-6 årene, med en nedgang i barnefødsler, gjør at det naturlig nok vil bli færre barn
på hvert årstrinn.
I forbindelse med barnehageopptak har kommunen per i dag utfordringer med å sette sammen gode
barnegrupper, med tanke på at man også skal gjøre det man kan for å oppfylle førsteønsket til barna når de søker
seg inn i barnehagen. Ofte er situasjon slik at man må gi søkerne
både andre- og tredjevalg ved førstegangs opptak, siden man må ta hensyn til å skape
god flyt i barnegruppene, eventuelt personlige hensyn som man er pålagt å følge etter barnehageloven, og og at man samtidig skal fordele søkerne på alle de tre barnehagene.
Barnehagen og nærmiljøet
Når det gjelder barnehagens betydning for nærmiljøet vises det til at barnehagelokalene sjelden brukes til andre formål enn barnehagedrift. Musikkorpset Blæst'n leier gymsalen ved Øvre Rindal barnehage som øvingslokale, og lokalene brukes som valglokale. Det vises til et kommunestyrevedtak fra 2023, om at gymsalene ved barnehagene bare leies ut unntaksvis, og at de øvrige barnehagelokalene ikke kan leies ut.
Ellers trekkes det fram at uteområdene ved både Øvre Rindal barnehage og Bolme barnehage har en
verdi for nærmiljøet, da disse blir brukt til lek og fritid, også utenfor barnehagens
åpningstider.
Når det gjelder barnehagens bruk av nærmiljøet, så har alle de tre barnehagene sine fordeler, med nærhet til natur, gårdsbruk og lokalt næringsliv. Med tanke på bruk av transport er det helt klart Rindal barnehage som har de beste forutsetningene, i og med at de har tilgang på mange tilbud ved å bevege seg til fots. Øvre Rindal barnehage og Bolme barnehage er i mye større grad avhengig av transport hvis de skal delta på tilbud utenfor barnehagen. Transport kan være en utfordring, med tanke på sikker transport av barnehagebarna og kostnad for den enkelte barnehage.
Det er også satt opp en oversikt over avstander i km og kjøretid mellom dagens barnehager, og fra ytterkantene av bygda til sentrum, for å belyse totalbelastning i forbindelse med levering og henting for den enkelte familie ved ulike varianter av fremtidig plassering av barnehagene. Det er også vist en oversikt over pendlingsmønsteret til de som bor i kommunen i dag.
Synkende barnekull
I saksframlegget vies det også til at innbyggertallet i kommunen er synkende over tid, og at prognosene sier at denne utviklingen vil fortsette framover. Behovet for barnehageplasser er derfor synkende, og det kan føre til at antall avdelinger ved Bolme barnehage og ved Øvre Rindal barnehage må reduseres. Med bakgrunn SSBs befolkningsprognoser kan man med stor sikkerhet si at folketallet for Rindal kommune vil synke de neste 25 årene, og at barnekullene blir enda mindre. Ifølge prognosen vil barnekullene i Rindal gå fra 21,7 barn pr kull i aldersgruppen 0-19 år i 2024 til 16,3 barn pr kull fra 0-19 år i 2050. Dette vil få konsekvenser for hvordan barnehagen i Rindal kommune driftes inn i fremtiden.
Videre heter det i saksframlegget at kommunen ser en utfordring både i dag og inn i fremtiden, når det gjelder tilgang på riktig kompetente ansatte for å drifte barnehagene. Per i dag er grunnbemanningen på plass, men ved fravær er tilgangen på ekstra personell nesten fraværende. En ser også at det blir vanskeligere å rekruttere ved utlysninger, med færre og færre søkere til stillingene kommunen lyser ut. Dette er forventet, når man ser det i sammenheng med manglende rekruttering til barnehagelærerutdanningen. Dette tilsier at kommunen må gjøre grep for å få en sterkere organisering av barnehagene, slik at man bedre kan takle kortsiktig og langsiktig fravær blant de faste ansatte.
Per i dag har kommunen tre barnehager som ledes av to barnehagestyrere, og tiden som styrene har til å lede barnehagene er under press. Når man har lite eller ingen tilgang på vikarer blir styrene en del av løsningen for å få på plass nødvendig grunnbemanning. Dette fører til at mye av den administrative delen av lederjobben må utsette eller utføres etter stengetid. Manglende tid til å lede kan blant annet få konsekvenser for å lede faglige utviklingsprosesser og derigjennom påvirke kvaliteten på den barnehagen inn i framtida, heter det i saksframlegget.
Videre opplyses det at de ansatte som per i dag jobber i barnehagene i Rindal fremstår som samlet på at de ønsker å
samle de ansatte og kompetansen på en plass i kommunen. Det opplyses også at barnekoordinatoren i Rindal kommune ser størst fordel med å samle alle barna i
en barnehage. Dette med bakgrunn i at barna får det beste tilbudet med kompetent personell.
Til sammen har man i Rindal kommune god dekning på ulik kompetanse blant de ansatte i barnehagene, men det er per i
dag litt for sårbart, i og med at denne kompetansen er fordelt på tre enheter. Det konkluderes derfor med at å samle personalet på
en plass vil være det beste alternativet med utgangspunkt i barnets beste-vurdering.
Tre alternativer
Videre er det gjort rede for de økonomiske effektene for tre ulike alternativer for framtidig barnehagestruktur. Dette er alternativene:
Alternativt 1: Nybygg
Dette alternativet innebærer nybygg av en barnehage på en tomt som kommunen disponerer. I
beregningsalternativet er det tenkt masseforflytninger tilsvarende bygging på myra ved Skolegata. Det
beregnes at flere av dagens lekeapparater kan flyttes, men at det samtidig anskaffes noe nytt. Barnehagene på Øvre Rindal og Bolme rives. Dagens bygningsmasse på Rindal barnehage videreføres
som skoleareal uten videre rehabilitering.
Alternativ 2: Nybygg og videreføring av Øvre Rindal
Dette alternativet innebærer nytt barnehagebygg, som beskrevet over, samt vedlikehold og nødvendig
oppgradering av Øvre Rindal barnehage. Unødvendig areal på Øvre Rindal barnehage og Bolme
barnehage rives.
Alternativ 3: Drift som i dag
Dette alternativet er drift av barnehagene som i dag. Her vil alle tre byggene
vedlikeholdes samt nødvendig oppgradering gjennomføres. Småbarnsavdeling på Bolme barnehage rives. Unødvendig areal på Øvre Rindal barnehage rives.
De tre alternativene ble lagt fram i det felles foreldremøte som ble arrangert 17. februar. I saksframlegget er det satt opp en oversikt over argumenter som taler for og imot de ulike alternativene.
Anbefaler én barnehage
Den økonomiske konklusjonen er at alternativ 1 med nybygg vil være det mest lønnsomme alternativet. I alternativ 1 vil det være mindre driftskostnader over tid på grunn av mindre areal, og reanskaffelseskostnaden vil være lavere ved utgangen av tiårsperioden. Det vil samtidig være større sannsynlighet for å kunne ta ut en effektiviseringsgevinst i driften ved dette alternativet. Det tas da ikke hensyn til de eksterne virkningene.
Ved oppsummering av saken i saksframlegget gjør man nødvendige vurderinger av hva som bør vektlegges for å skape gode
forutsetninger for å drifte barnehagen i Rindal inn i et tidsperspektiv på 25-30 år. Spesielt to momenter trekkes fram:
1. Standarden på dagens barnehagebygg
2. Vurdering av framtidens
kompetanse- og personalbehov.
Usikkerheten rundt det å investere i gamle bygninger taler for å bygge nytt, og alternativet med ny barnehage er det mest kostnadseffektive. Når det gjelder vurderinger rundt framtidig kompetanse- og personalbehov har man en samlet personalgruppe og ledelse i barnehagen som ønsker å samle kompetansen på en enhet. Dette med tanke på å gi barna et likeverdig tilbud ved å samle barnehagefaglig kompetanse. Ellers trekker man frem mulighetene for å løse fraværsproblematikken på en bedre måte ved å samle personellet på en enhet.
Ellers heter det i saksframlegget at når man mener at man får den beste løsningen ved å samle barnehagetilbudet i en ny barnehage, mener man også at denne bør lokaliseres i sentrum. Grunnen til det er at i sentrum har barnehagen tilgang på flere muligheter innenfor gangavstand, og slipper i mindre grad å benytte seg av transport. Ellers nevnes det at levering og henting kan samordnes for dem som har barn både i barnehagealder og SFO-alder, og at dette kan avhjelpe noen av logistikkutfordringene foreldrene kan oppleve ved å samle alle i en barnehage.