Kommunestyremøte i Rindal

Flere personer i en møtesal.
Kommunestyret i Rindal.

Lyttet til grunneierne - sa nei til utredning av Trollheimen som nasjonalpark

Mandag kveld var det kommunestyremøte i Rindal. Kommunestyret skulle blant annet ta stilling til om de ville gå videre med utredningsarbeid om endring av verneform og utvidelse av verneområder i Trollheimen.

Publisert Sist oppdatert

Statsforvalteren i Møre og Romsdal (SFMR) og Statsforvalteren i Trøndelag (SFTL) har fått i oppdrag å avklare om det er lokal aksept for å starte arbeidet med å utrede utvidelse og sammenslåing av hele eller deler av Trollheimen landskapsvernområde og Innerdalen landskapsvernområde. Endring av verneform fra landskapsvernområde til nasjonalpark skal i så fall også utredes. Oppdraget er en del av Statsforvalternes oppdrag knyttet til «Bevaring av verdifull natur – nasjonalpark».

Det skal være lokal aksept fra kommunene for at eventuelle nye verneprosesser for nasjonalpark skal startes opp. Dette gjelder også ved endring av verneform fra landskapsvernområde til nasjonalpark. Kommunene er derfor spurt om å sende sin tilbakemelding til Statsforvalteren i Trøndelag innen 1. november 2024.

Ønsker ikke ny verneform i Trollheimen

Kommunedirektøren var i si innstilling positiv til utredning om endring av verneform og utvidelse av verneområder, til tross for motstanden fra et flertall av grunneiere. Kommunedirektøren påpekte at en slik utredning vil gi et bedre kunnskapsgrunnlag for å ta ei beslutning om endring av verneform og/eller utvidelse av verneområder, på et senere tidspunkt.

Flere representanter gikk opp på talerstolen og sa at dette er ei vanskelig sak. Noen av dem varsla at de ville stemme imot kommunedirektøren si innstilling. De fleste begrunnet dette hovedsakelig med i at flertallet av grunneierne er imot en slik utredning. Flere av representantene påpekte at det er mange hensyn å ta i en slik sak, og at en eventuell endring til nasjonalpark kan ha både positive og negative følger. Se hele diskusjonen på Kommune-TV.

Det ble fremmet et forslag om at Rindal kommune ikke åpner for å gå videre med utredningsarbeidet, og at kommunestyret ber om ei oppmjuking av bestemmelsene for landskapsvernet, i samsvar med det som gjelder for nyere verneforskrifter. 

Det nye forslaget ble satt opp mot kommunedirektøren si innstilling. Kommunedirektøren si innstilling falt, da det nye forslaget ble enstemmig vedtatt.

Ny planstategi og planprogram

Kommunedirektørens innstilling til planstrategi for Rindal kommune 2024-27 og planprogram for revisjon av kommuneplanen ble enstemmig vedtatt.

Tertialrapport – Ligger bedre an enn på mange år

Kommunedirektøren la fram en tertialrapport med et mindreforbruket i forhold til budsjett på 991.000 kroner. Økonomisjefen påpekte i sin presentasjon at netto driftsresultat ved andre tertial ikke har vært så bra på mange år. Han påpekte også at sykefraværet i kommunen er synkende, og at sykefraværet ikke har vært så lavt som det er nå på flere år.

Eiendomsskatt - flertall for allmenn taksering

Kommunedirektøren la fram innstilling om at Skatteetatens formuesgrunnlag skal brukes som utgangspunkt for ny utskriving av eiendomsskatten for 2026. De eiendommene som ikke har formuesgrunnlag, eller hvor formuesgrunnlaget ikke kan brukes, skal takseres på nytt, heter det i kommunedirektøren si innstilling.

Rindal kommunen skrev ut eiendomsskatt på alle eiendommer i 2016. Lov om eiendomsskatt til kommunane (eigedomsskattelova), §8 A-3 andre ledd sier: «Det skal være ei allmenn taksering i kommunen kvart tiande år..». Det betyr at det er behov for ny allmenn taksering igjen til 2026.

Økonomisjefen presiserte i sin presentasjon at denne saken bare handler om grunnlaget for beregning av eiendomsskatt i perioden 2026 - 2036. Dette er altså ikke et vedtak om at det skal skrives ut eiendomsskatt, og det definerer heller ikke prosentsatsen. Størrelsen på eiendomsskatten vedtas i budsjettbehandlinga i desember hvert år.

Det oppsto debatt om hvordan grunnlaget for eiendomsskatt bør beregnes. Det ble sagt fra talerstolen at ordningen fra 2016, med bruk av sakkyndig nemnd virket rettferdig, ikke minst med tanke på ulik verdi på eiendommer i ulike deler av bygda. Bruk av Skatteetatens formuesgrunnlag oppfattes ikke like riktig og rettferdig som den lokale takseringa. Det ble også sagt at det har vært svært lite støy rundt ordningen med taksering i Rindal, sammenlignet med andre kommuner. Derfor tok flere til orde for å fortsette ordningen med allmenn taksering av alle eiendommer.

Rindal Senterparti la fram et forslag om at det skal gjennomføres ny allmenn taksering uten bruk av Statens formuesgrunnlag. Forslaget fra Rindal Senterparti ble vedtatt med 11 mot 6 stemmer.

Opptak fra hele møtet er nå tilgjengelig på Kommune-TV:

Det samme gjelder budsjettprosessmøtet som kommunestyret hadde torsdag 24. oktober:

Powered by Labrador CMS