Åtte mennesker foran en bygning.
Torsdag var denne gjengen samlet i møte for å skape en tryggere nyttårsfeiring i Surnadal. Leder i ungdomsrådet Ida Mo, fagleder i psykisk helse og rus Marit Solem Meisingset, Råg Ranes fra Surnadal kommune, ungdomskontakt Kristin Børset, Hans Christian Hårstad fra Brannvesenet, varaordfører Annett Ranes, natteravn Kristin Moen Sæterbø og politikontakt Tor Hansen.

Ser etter bedre løsninger for nyttårsfeiringen

Politirådet har satt ned en arbeidsgruppe for å se på alternativer til hvordan man kan få en tryggere nyttårsfeiring i Surnadal. Torsdag hadde de sitt andre møte hvor de så på mulige løsninger.

Publisert

Utfordrer mange

–Arbeidsgruppen ble tatt opp i Politirådet etter den veldig beklagelige skaden som skjedde i rundkjøringa i Surnadal på nyttårsaften. Gruppen har hatt et møte tidligere, og vi er veldig enige om at vi ønsker en tryggere nyttårsfeiring. Det var et veldig konstruktivt førstemøte i mai, forteller varaordfører Annett Ranes før møtet torsdag.

I juni deltok varaordføreren på et møte i ungdomsrådet for å diskutere temaet med de.

Arbeidsgruppen består av Ranes som er leder i gruppen, brannsjef Tor Arne Moen, leder i ungdomsrådet Ida Mo, politikontakt Tor Hansen, ungdomskontakt Kristin Børset, leder for Natteravnene Rita Settemsdal, og plansjef Råg Ranes som er sekretær i gruppen.

De har utfordret ungdommene, helse, natteravnene og brannvesenet på hva de kan gjøre annerledes.

Mulige tiltak

Oppdraget til arbeidsgruppen er klar. I mandatet som de har fått fra Politirådet er målet er å få en trygg nyttårsfeiring i Surnadal for alle.

Videre står det at det er flere forhold som kan vurderes, for eksempel om det er holdningsskapende tiltak som kan settes i verk, hva som er aktuell målgruppe, om det er aktuelt å forby fyrverkeri på utsette områder (må sees i lys av lov og regelverk), om det er aktuelt å jobbe for felles fyrverkeri i Nedre Surnadal og eventuelt på hvilken måte det kan gjøres, og om det er behov for å endre gjeldende politivedtekter i forbindelse med fyrverkeri på nyttårsaften.

Gruppen holder nå på å se på løsninger på hvordan rakettoppskytingen vil skje. Utrygge nyttårsfeiringer i rundkjøringen er ikke noe nytt problem, og det er også flere forhold som har blitt tatt opp i gruppen. Eksempler på det er at det er områder som bør forbys i forhold til dyrevelferd, og andre på grunn av sårbar bebyggelse.

–Vi har hatt gjennomgang av aktuelt lovverk og ut fra det vurdert at vi kan bidra mest med innspill til første strekpunkt i mandatet – angående holdningsskapende tiltak. Vi har ingen tro på å «forby» feiring i rundkjøringen. Vi vil da mest sannsynlig flytte samlingsplass og problemet til en ny lokasjon. Men vi har diskutert tiltak vi tror kan være positive for å få en god nyttårsfeiring i rundkjøringen, sier varaordføreren.

Snu trenden

–Arbeidsgruppen har ikke mandat til å bestemme noe, men kommer med innspill til hva vi kan gjøre. Løsningene kan kreve blant annet ressurser i form av penger og arbeidsfolk, og det er ikke noe arbeidsgruppen kan bestemme, sier Ranes.

–Vi ønsker virkelig endring. Vi må finne noen trygge rammer, så vi får en annen spiral, en annen kultur, fortsetter hun og avslutter:

–Vi håper vi med å sette fokus på temaet - til både ungdommen, og ikke minst foreldre og øke deltakelsen av voksne på stedet - kan få dempet en uvettig adferd og skape en god ramme for feiringen. Konkrete forslag må til dels avklares videre og tiltak fra arbeidsgruppen skal bli lagt fram for Politirådet til videre oppfølging på det neste møtet de har.

Powered by Labrador CMS