Opp og ut: Lystbetont læring
Nedi fjorden og oppå fjellet
Aktivitet og mestring som turistattraksjon.
Det er midt i oppkjøringen til ny sommersesong i Oppistua Torvik i Surnadal. Nina Torvik og Lars Inge Harang har det travelt, men tar seg tid til en prat med Trollheimsporten. Nina, daglig leder og fastboende på stedet varter opp med kaffe og lakris. Hun inviterer inn i den gamle stua på enden av huset. Her er det langbord med plass til mange og flere sittegrupper. Maleri på dørspeilene og gamle møbler. Her er det tradisjon i veggene. Men årsaken til at Trollheimsporten har invitert seg selv til Torvik i dag er ikke det gamle, men alle de nye planene som skal realiseres i firmaet «Opp og Ut». Nina har overlatt gårdsdriften til neste generasjon slik at hun kan ha fullt fokus på Opp og ut. Her kan de skilte med aktiviteter fra inni fjorden til helt opp på fjellet. Vi tar en "rundtur" for å høre hva de har å by på.
På, i og ved fjorden
Gården ligger idyllisk til ved fjorden, og det byr på turmuligheter både med og uten fiskestang. Hit kan du komme med bil, men også med båt. Det er lagt til rette med kai slik at de som vil komme sjøveien har mulighet til det. En tur hit kan kombineres med andre severdigheter langs fjordene du ser herfra. Det er kort vei til Tingvoll, hvor det lages både ost og sider, til Svinvik gård, Svinvik arboret og Stangvik kirke for å nevne noen. De kan stille med inntil tre bobilparkeringer og de er Nortrip-verter, noe som gjør at den første natten med bobil er gratis. Flere av de som kommer vil gjerne være lengre, og det er først da de begynner å legge igjen penger.
I strandkanten har de nå laget en kalkstrand, hvor de har gruset opp en strandlinje. Den er ikke så stor, men tar seg godt ut i terrenget. De har bygd et stupetårn ute på brygga og skal etter hvert lage benker og grillmuligheter ved strandkanten. På sikt skal de bygge opp en fjordsauna som skal være flytende og tilgjengelig hele året. Moten med isbading, som også har inntatt Surnadal, tar de på alvor og ser for seg at dette kan være et fint tilbud både for tilreisende og for fastboende.
– Stupetårnet ser ut som et kråkereir og er helt unikt, forteller Lars Inge, det har flere høydemuligheter enn andre tårn, med både en, to, tre, fire, fem og sju meter.
Håpet er at flere skal våge seg på en høyde til, og kjenne på mestring med å utfordre seg selv. Stranda og stupetårnet skal ha åpning 23. juni kl. 12. Åpningen blir blant annet med dødseshow med Jacob Liabø med venner.
Ønsker du en tur under vann, så har Lars Inge har erfaring med blant annet dykking, som gjør at han kan veilede i forhold til det også. I tillegg har de utleie av kajakk og båt. Her kan man finne noe for enhver smak og med ulike evner.
På gården
Tidligere kunne de skilte med åpen gård, men siden gården har nye drivere, har de nå heller åpent tun. På gården har de sauer, hund, katt, hest, lama, geiter og høner. Det er også dyr på gården som ligger like ved som du ser godt fra veien når du kommer dit. Ved gården spretter det hjortedyr rundt og det er ikke uvanlig med ørn. I dag har de to rom med overnattingsplasser på gården, i tillegg til sveve-telt om noen ønsker det. Det foreligger flere planer om mulige overnattingsopplevelser. Ute i hagen har de begynt å bygge en «Midt-på-treet-hytte,» den skal gi to nye sengeplasser. De vil innrede kvernhuset til overnatting, og se på andre muligheter etter hvert. Skulle det bli trangt om plassen har de et godt samarbeid med Hammerstuene, som drives av Martha Torvik, som er Nina sin søster.
På gården driver de en kafè, hvor de selger mat og drikke. De har planer om at den skal være åpen hver dag hele sommeren, med selvbetjening midt i uka og bemannet med skjenkebevilling på helg. Driften kan ta imot selskaper som konfirmasjoner, utdrikkingslag og andre familieselskaper. De arrangerer teambuilding for firmaer, samt at de har en bar med alle rettigheter, ”Bækkre bar”.
Skogen og området rundt
I vinter har Lars Inge ryddet en løype for randoneekjøring fra gården og opp lia bak huset. Det er en stigning på ca. 500 høydemeter og gir en fantastisk utsikt over flere fjorder. Du ser innover Todalen, Trongfjorden, Surnadalsfjorden og over til Tingvoll. Derfra kan solnedgangen med sine fargepalett kan ta pusten fra enhver. Ønsker du å gå lengre, kan du gå videre opp til Strengen eller ned til Torviksetra. De har ikke fått til en rundtur ennå, men turen er fin. Turen passer godt for randoneeturgåere på alle nivå. Opp og Ut tilbyr også kurs på randoneeski, hvis du ikke har prøvd det tidligere.
Nina har planlagt en kultursti i skogen bak gården som er beregnet på barn. Hun ser for seg tema "Ronja Røverdatter", hvor de legger inn ulike attraksjoner i løypa for barna. Lars Inge har sett seg ut flere «bergrabber» som kan renskes og brukes til buldrevegger. På grunn av redusert arbeidskapasitet denne våren og knapp tid, er de usikre på om de rekker å få dette ferdig til sommerferien.
I flere år har «Opp og Ut» arrangert sommerskole for barn fra 6 år og oppover. De fleste barna er mellom 6 og 12 år, men de har åpnet også for eldre ungdommer. Ideelt sett er det grupper på 8 og de har ikke satt noe tak på antall grupper de kan ta imot.
Fra Torvik gård er det også planer om en sykkelsti som går opp over åsen og kanskje så langt som til nabobygda. Dette er et prosjekt som ennå er i tenkeboksen, men Lars Inge har tatt befaring oppe i åsen og ser at det ikke skal så mye til for å få til. Det er tørt og fint terreng med gode muligheter. Da blir det etter hvert mulig å sykle fra Surnadal sentrum etter veien, for å så å sykle i terreng fra gården. Opp og Ut er ikke fremmede for sykkelutleie, men har ikke lagt til rette for dette ennå.
Fjellet
Lars Inge har lang erfaring med ulike typer fjellturer, mer eller mindre ekstreme, og sommer som vinter. Han arrangerer klatrekurs, både av kortere og lengre varighet og vanskelighetsgrad. Han kjenner lokalmiljøet godt, så om du er usikker på severdigheter, så har han kanskje noe forslag. Har du gjort deg noen tanker om at du vil på grotting, juvvandring, rappellering, pendelhopp og klatring, så vet han hvor. Ønsker du litt mer rolige former for turgåing er det også muligheter for dette, både ut fra Torvika, men også resten av distriktet. En av Lars Inge sine favoritturer er Snoteggen, hvor han kan invitere med seg andre klatrere av ulik forfatning på tur. Både Nina og skribent ble invitert på en slik reise, men forslaget ble møtt med en svak grad av entusiasme på grunn av høydeskrekk. Lars Inge uttrykker en stor trygghet rundt seg og er en vant turguide, så en slik tur kan kanskje ikke utelukkes helt.
Målet er at de skal sette Torvik på kartet og komme inn på turistmarkedet i tillegg til tilbud til lokalbefolkningen. De har vært i kontakt med noen turoperatører og håper de kan tilby pakker sammen med større firma. De skreddersyr pakker ut fra behov og ønsker til sine gjester, og jobber med å få til mer treffsikre tilbud.