Hytteeier fant blind elg i bekken:
- Det var et merkelig syn
Lørdag formiddag observerte Marianne og Lars Ove Bredesen en elg som hadde gått igjennom isen i bekken som renner ut i Krokvatnet, ved Rørøya på Austre Nordmarka. Den skulle vise seg å ha en meget snodig oppførsel, og viltnemnda ble tilkalt.
Se video nederst i artikkelen.
-Den lå der bare
Hytteeier Marianne Bredesen stod på terassen på hytta som ligger på en høyde ved Rørøya, helt i enden på Krokvatnet. Hun forteller:
- Jeg stod på terrassen lørdag morgen med en kaffekopp, og så noe brunt nede ved vannet. Da jeg hentet kikkerten, fikk jeg se at det var en elg som lå helt stille i vannkanten. Der ble den liggende lenge, selv om vi pratet sammen og naboen holdt på å måke snø og lagde mye lyd like nedenfor hytta vår.
Samtidig observerte hun noen merkelige spor som hadde dukket opp på vannet i løpet av natten. Hun trodde det var noen som hadde gått opp spor, eller at det var isen som hadde sprukket.
Marianne Bredesen ser ofte ville dyr ved hytta, men som regel forsvinner de så fort de får teften av mennesker. Hun fulgte derfor med på elgen. Etter ei lang stund reiste den seg, og begynte å gå i retning bekken som renner ut i Krokvatnet. Der gikk hun igjennom isen, og ble stående med bare hodet over snøen.
- Hun ble bare stående, det var så rart, forteller Bredesen.
Bredesen sa til mannen sin at det måtte være noe galt med elgen, og ba ham om å ringe Anders Magne Ormset fra viltnemnda.
- Ormset oppfordret oss til å starte opp scooteren og ta turen ned for å se om de fikk elgen til å reise seg. Lars Ove kjørte helt ned til kanten av bekken, og måtte rope og hoie ei stund før den fikk fart på seg. Hun kom seg opp på tørt land, men gikk seg fast i noe bjørkekratt. Da ringte vi på igjen, og fikk beskjed om å vente til de kom.
Lars Ove Bredesen kjørte da til parkeringa for å hente vakthavende for viltnemnda, Sara Aune Reiten. Hyttenabo Petter Brøske ble ved elgen for å følge med. Den ble værende på samme sted, helt til viltnemda ankom stedet. Da de stanset scootrene, la elgen seg ned.
Løp i sirkler
Sara Aune Reiten har noen års erfaring som jeger for viltnemnda. Først trodde hun at elgen var frisk og fin, for den travet kvikt av gårde da de stod og snakket sammen.
- Den løp over en liten haug i retning Limåsen, og jeg fulgte etter for å observere henne. Men så kom hun bare tilbake igjen, og da begynte jeg å stusse, forteller jegeren.
Samtidig stod Marianne Bredesen og observerte det hele fra hytta lenger oppe. Hun så elgen komme i retur litt lengre ut.
- Den løp rett utfor skrenten ovenfor vannet, det var akkurat som at hun trødde i løse luften. Det er ikke normal oppførsel! Og så begynte den å løpe rundt på vannet igjen. Det var et ubehagelig syn, forteller hytteeieren.
Sara Aune Reiten forteller:
- Hun trakk ut på isen på vannet, og begynte å løpe i store sirkler. Hele tiden til høyre, og i stadig mindre sirkler. Et par ganger stanset den opp, og da rygget den og tok flere støttesteg. Det var nesten så den holdt på å falle overende.
- Da skjønte jeg at det virkelig var noe galt med elgen.
Se video under artikkelen.
Reiten har tidligere vært borte i lignende oppførsel hos elg, og den viste seg å ha hjernehinnebetennelse. Derfor bestemte hun seg for å felle elgen.
- Problemet var bare å få elgkua av isen, jeg ville ikke skyte den der på grunn av kulebanen. Hun løp unna lyden av scooteren, men kom jo stadig tilbake i sirkel ute på det åpne området på isen. Det var en merkelig situasjon, forteller Reiten. Brøske og Bredesen kjørte dermed ut på vannet og fikk drevet elgen innover mot land.
- Til slutt fikk vi henne mot land, men da gikk hun igjennom isen i bekken på omtrent samme sted som tidligere. Deretter tok hun til å følge bekken innover, akkurat som at hun skulle navigere etter den. Jeg tok den igjen og fikk felt den like ved veien som går østover. Det måtte to snøscootere til for å dra henne opp av vannhullet hun stod i.
- Ingen oppdrag er like. Men dette var veldig spesielt, konkluderer den erfarne jegeren.
Blind på begge øyne
Da de kom på nært hold, var det ingen tvil om at det var riktig å felle elgen. Den hadde nemlig store, hvite sirkler i begge øyne, og var tydelig blind på begge sider.
- Hun var tydelig frisk i kroppen, så hun har nok ikke vært blind særlig lenge, tror Reiten.
Det ble tatt CWD-prøve av dyret for å avdekke om den kan ha skrantesjuke. Men Reiten har mer tro på at det kan være hjernehinnebetennelse, basert på tidligere erfaring. Hun mener å ha hørt at sau kan ha lignende oppførsel, særlig det med å gå mot høyre, rygge og ta støttesteg.
- Men uansett årsak, denne hadde nok ikke klart seg særlig lenge.
Dyr på lavgir
- Det er veldig vanlig at elg og rådyr er roligere på denne tida av året. Når har det jo akkurat vært et stort snøfall, kombinert med kulde. Da er det mange dyr som går på lavgir, og man kan gå seg på dem der de ligger under trær og inni buksas, forteller Reiten.
Hun er en av fem som er ansatt i viltnemnda i Surnadal kommune. Hun kan fortelle om travle tider:
- Mange dyr har en tendens til å trekke ned mot vei når det blir så mye snø, og da blir det alltid en del påkjørsler, sier Reiten.
- På torsdag var jeg og avlivet en hjortekolle som gikk etter veien ute i Åsskard. Samme kveld gikk jeg 2,5 km på ettersøk etter påkjørt elg på Mauset, men måtte fortsette dagen etter. Fredagen fulgte jeg sporene med hund, før den til slutt tok baksporene sine og kom på post hvor pappa satt.
Ser du noe merkelig?
Sara Aune Reiten vil minne om at folk har meldeplikt om de ser et skadet dyr eller et dyr som viser merkelig oppførsel. Dette gjelder også ved påkjørsel, selv om dyret løper videre. Det kan være skadet, selv om det ikke viser det i første omgang.
- Det er veldig viktig at unormal atferd varsles. Dyr skal ikke lide unødig, understreker hun.
- Noen ganger kan det være vanskelig å vite hva som er normalt, og da kan folk gjerne sende oss bilder og film, oppfordrer Reiten.
- Mange dyr er roligere nå på vinterstid, og kan bli liggende lengre enn vanlig. Da er det alltid første bud å forsøke å få dem på beina. Dersom dyret løper uanstrengt av gårde, er det mest sannsynlig friskt. Dersom det halter og sliter med å komme seg unna, må vi gjøre en vurdering.
Hovedregel er at politiet skal kontaktes på telefon 02800. Men dersom du ser et skadet dyr i Surnadal, kan du kontakte vakthavende for viltnemda direkte på telefon 91768871. Etter påkjørsel har man meldeplikt.
Videoer av elgen som løper på vannet: