Nytt kurstilbud i Surnadal:
Å håndtere "tankevirus"
Hva er det som gjør at negative tanker dukker opp, og hvordan kan vi håndtere dem? Det er det kurset Tankevirus handler om. Ingun Skjølsvoll er sertifisert kursleder.
Høsten 2019 tok Ingun Skjølsvoll sertifisering som leder i kursopplegget Tankevirus. Målet er å kunne reflektere og bli bevisst på negative tanker, hva er det som gjør at de dukker opp, og hva kan vi gjøre for å takle dem.
– Kurset passer for alle, sier Skjølsvoll, som til daglig jobber på Trollheim. Private kan melde seg på, og jeg ser at alle som jobber med mennesker kan ha nytte av kurset.
Skjølsvoll håper å få til samarbeid med kommunen, slik at ansatte innen helse- og omsorg, og oppvekstsektoren får mulighet til å ta kurset. Hun tenker at ansatte fra og med barnehage, til og med videregående skole vil ha nytte av opplegget.
Aldersgrensen er 16 år, og kurslederen tenker også at det kan være nyttig for elever videregående skole. Derfor håper hun også å kunne få til samarbeid med den videregående skolen i Surnadal.
– Kurset passer godt til de som sliter psykisk, men faktum er at rundt 95 prosent av oss har eller har hatt paranoide, suicidale, depressive eller angstfulle tanker i løpet av livet. Å ha tunge dager og vanskelige tanker innimellom er normalt, men måten vi håndterer dem på er ulik.
Ingun Skjølsvoll gir et eksempel: hva om vi møter naboen i trappen, og han ikke hilser. Hvordan reagerer vi da? Noen vil bare trekke på skuldrene og tenke at han har en dårlig dag eller er lite oppmerksom. Andre vil reagere med negative tanker som for eksempel "hva har jeg gjort galt? eller "han liker meg sikkert ikke." Derfra kan den negative spiralen utvikle seg fort.
Psykologisk immunforsvar
Psykolog Hanne Brorson, som er en av utviklerne av kurset, snakker om psykisk immunforsvar. Hun mener at vi i tillegg til det fysiske immunforsvaret, som beskytter oss mot bakterier, sykdommer og virus, har et psykisk immunforsvar som beskytter oss mot "tankevirus". I likhet med det fysiske immunforsvaret, fungerer det psykiske ulikt fra person til person. Tankevirus-kurset har som mål å gjøre deltakerne bevisst på hvordan vi kan styrke dette immunforsvaret. Dette skal gjøres uten å bruke vanskelige faglige uttrykk men på et språk som alle kan forstå.
Kurset, som vant Helseprisen i 2016, er delvis nettbasert og består blant annet av filmsnutter etterfulgt av gruppeoppgaver. Med kurset følger også boken "Tankevirus", en lettlest bok på rundt 60 sider helt fri for snirklete "psykologspråk".
– Nyttig
Tre av deltakerne er enige om at dette er et kurs for alle, og at det er lærerikt.
– Det er interessant og spennende, sier Anne Saltrø Polden etter å ha deltatt på en av de to kurskveldene. Det er et kort og konsist kurs, og det er lett å kjenne igjen egne eller andres reaksjoner i eksemplene. En blir bedre rustet til å forstå andres reaksjoner, selv om de ikke er de samme som dine. Alle har godt av å sette av tid til å reflektere over disse tingene.
Saltrø Polden ser også for seg at dette kan være et kurs for ansatte i bedrifter. En annen måte å møtes på og bli kjent på enn i den daglige settingen.
Ann Elisabet Holten Solem er opptatt av at dette er viktig kunnskap for ansatte i oppvekstsektoren, og at kunnskapen gir verktøy for forebygging i psykisk helse.
– En kan lære å være en god støtteperson i så vel profesjonell sammenheng som i det private, for eksempel i forhold til egne barn, sier Holten Solem. Hun mener dette også er viktig kunnskap for ledere.
– I dag er det fokus på sosiale og emosjonelle ferdigheter og viljen og evnen til å skape et godt arbeidsmiljø.
– Og så er det viktig å få formidlet at de aller fleste av oss er utsatt for disse "tankevirusene" innimellom, og å få vise folk at de ikke er så alene som de kanskje tror, avslutter Ann Elisabet Holten Solem.
– Kurset rommet mye mer enn jeg trodde før jeg kom dit, sier Mette Sæter Ormset. Det gir en fin innsikt i hvordan hjernen fungerer og hvordan vi tenker. Jeg likte hvordan vi fikk se hvor lite vi får med oss av omgivelsene rundt oss. Når vi fokuserer på de negative tankene, blir det liten plass til positive og nøytrale tanker.
Alle tre ser fram til neste kurskveld.