Klare med årets Boligkonferanse: – Flere vil til sentrum
Som en del av sin boligpolitiske plan, tar Surnadal kommune torsdag 27. april arrangøransvar for Boligkonferansen 2023. Det blir en heldag på kulturhuset, der ledere i kommunen og representanter for lokalt næringsliv vil holde innlegg om status for bosituasjonen i Surnadal.
– Det er mange påmeldte allerede, så dette blir et veldig bra arrangement!
Sammen Olav Rønning og Knut Haugen, kan kommunalsjef Karin Halle presentere et innholdsrikt program for et arrangement som favner bredt.
– Dette er et arrangement for byggebransjen og for dem som
har byggeplaner – både nybygg og ombygg. Vi har gode innleggsholdere, begge
bankene vil ha stand og i tillegg kommer NAV og Husbanken, forteller Halle.
– Ingen boligkrise
Kommunens boligpolitiske plan, som stammer fra 2016, beskrives
av kommunedirektør Haugen som en revitalisering av det som tidligere ble kalt
boligsosial plan.
– Men dette er også boligsosialt arbeid. Gjennom dette får vi en fin arena for å snakke om et tema som engasjerer mange. Og så er det god timing med tanke på de økonomiske tidene vi er inne i, sier Haugen, og legger til:
– Folk har hatt god råd lenge, og vi ser at folk som tidligere ikke har trengt å leie ut eksempelvis sokkelleiligheter nå kanskje må leie ut igjen.
– Det er ikke nødvendigvis en typisk kommunal rolle å arrangere dette – det kunne like gjerne vært representanter fra næringslivet – men denne gangen tar vi ansvaret, sier Haugen.
– Det er vidt spenn innenfor boliger som omhandles av den boligpolitiske planen. Vi skal ha et attraktivt tilbud for alle. Samtidig ser vi at boligformene endrer seg over tid, så det er noe vi må ta stilling til. Hvilke boliger ønsker vi for eksempel i det nye feltet i Øygardslia, spør Haugen retorisk.
– Det er ingen boligkrise i kommunen, sier Haugen til dem som måtte tro noe annet.
– Vi ser at flere vil til sentrum, supplerer byggeleder Olav Rønning i kommunen.
– Vi skal holde liv i grendene
Ifølge Haugen vil småkommuner ha en rekke forskjellige inngangsporter til temaet. Og selv om kommunen er glade for alle som ønsker å bygge hus eller flytte hjem, vil det alltids melde seg utfordringer.
– Vi skal holde liv i grendene våre, ikke bare bygge «fuglehus» på Skei. Men samtidig må vi se på hvor det eksempelvis er skole og om det bygges i nærheten. Små kommuner kan ikke stille krav til hvor folk skal bo, eller hvilken type, farge og så videre boligene skal ha, og det gjør ikke vi heller.
Det er stor aktivitet på boligfronten i Surnadal, og i løpet av de neste to årene er det ventet at mellom 50 og 60 nye leiligheter står klare. Det kan føre til en dominoeffekt i markedet, og både Haugen og Rønning ber folk følge med.
– Vi har klart å huse mange folk i forskjellige livssituasjoner, men barnefamilier som skal flytte hjem har vi manglet eneboliger til, forteller Rønning.
– Folk som vurderer å selge kan nok gjøre lurt i å tenke i de baner nå, skyter Haugen inn.
– Ta føringen mens du kan
En annen gruppe som trenger boliger er de pleietrengende. En ambisjon fra kommunens side er at folk skal få kunne bo hjemme så lenge som mulig. Haugen og Rønning råder folk til å ta grep så fort som mulig.
– Leilighetsbyggingen drives av eldrebølgen som vi skyver foran oss. Ombygging eller endring av bolig for de eldre bør utføres mens man ennå er i stand til å ta føringen selv, oppfordrer Rønning.
– Det finnes mange muligheter hos Husbanken, som kan hjelpe med å finne løsninger. Dette blir et tema på Boligkonferansen, så om de eldste ikke deltar så kan kanskje ungene ta turen for å orientere seg, er oppfordringen fra Haugen og Halle.
Boligkonferansen arrangeres torsdag 27. april og gratis påmelding sendes til Karin Halle. Innleggene holdes i kinosalen på kulturhuset, med mindre antall påmeldte krever en større scene. Dette er programmet for dagen:
10:00 – Velkommen ved ordfører Margrethe Svinvik
10:30 – Husbanken ved Birger Jensen
11:15 – Nytt fra kommunen ved Håvard Stensønes, Ragna Kvendset, Berit Okstad og
Johan Åsenklint Mogstad
12:00 – Minglelunsj i foajeen
12:45 – Boligprosjekt i sentrum ved Ola Inge Sæther og Erling Talgø
13:15 – Boligetterspørsel i fremtiden og boligprisutvikling ved SpareBank 1
Nordmøre og SpareBank 1 SMN
14:00 – Hvordan bo hjemme lenger ved Annett Ranes og Ann-Elin Stenberg
14:30 – Kommunen sin rolle som tilrettelegger ved Knut Haugen