Næringslivsdagen 2025

- For en godtepose av et program!
Storstuå i Surnadal Kulturhus var igjen på det nærmeste fullsatt da Sparebank 1 Nordmøre inviterte til Næringslivsdagen 2025 med et særdeles spennende program. Her var det tett mellom høydepunktene , hvor de fleste innledere var innom at vi lever i en urolig verden, hvor sikkerhet og beredskap har blitt enda viktige enn før.
Allan Troelsen, administrerende direktør i SpareBank1 Nordmøre, ønsket de over 220 deltagerne velkommen til årets næringslivsdag, og fremhevet viktigheten av en slik møteplass for næringslivet for å få inspirasjon og motivasjon. Næringslivsdagen har vært arrangert i over 20 år, og Sparebank 1 Nordmøre vil fortsette å arrangere dagen så lenge folk er interesserte.
Det går bra i regionen vår
Sparebank 1 Nordmøre fyller 190 år 5.april, noe som vil bli markert med flere arrangementer gjennom året. Troelsen ga en kort orientering om konsernet Sparebank 1 Nordmøre, bankens samfunnsengasjement, og blant annet om bankens gode utvikling de siste ti årene.
Troelsen påpeker at det det går relativt bra i regionen, med god utvikling i næringslivet, men det er usikkerhet knyttet til geopolitiske spenninger, noe som er tematikk for dagens konferanse.
Troelsen introduserte deretter dagens konferansier, Jan-Erik Larsen, som i sin introduksjon betegnet programmet for konferansen som "en godtepose av et program"!

Det skal en sterk rygg til å bære gode dager
Martin Bech Holte har skrevet boken "Landet som ble for rikt" hvor han blant annet diskuterer hvordan inntekter fra petroleumseksport har ført til at produktiviteten til norsk økonomi har stoppet opp. I sitt foredrag startet Holte med å vise til den økonomiske suksessen i Sverige fra 70-tallet, men hvor dette ble forvaltet på en dårlig måte. Holte fortsatte med å beskrive den økonomiske utviklingen i Norge fra 2013 frem til i dag, som har likhetstrekk med utviklingen i Sverige fra -70 og -90 årene. Hvor nå 55% av topp 100 kapitalbedriftene styres fra utenfor Norge.
- Nå må vi prøve å trylle frem en forandring, avslutter Holte.

Norge er midt i smørøyet
Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen, snakket i sin innlegg om stormaktenes rolle i det geopolitiske verdensbildet . Norge er midt i smørøyet i stormaktsbildet, og det er viktig at Norge nå ruster opp sitt forsvar, og spesielt marinen, sier Holvik. Holvik fortsatt videre med å beskrive Norges økonomiske utfordringer.
- Vi må gjøre noe med incentivene for næringslivet i Norge, avslutter Holvik.

- If you want peace, prepare for war
Gjermund Eide, tidligere militær rådgiver for NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, holdt et klart og tydeliggjørende innlegg om den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa - med globale aktører som USA, Russland og Kina.
- If you want peace, prepare for war, er hele ideen bak vårt eget forsvar, og bak NATO, sier Eide
Europa har sovet for lenge, og gjort seg for avhengige av USA. For Norge betyr dette at vi må øke bevillinger til forsvar, øke det nordiske samarbeidet og det europeiske samarbeidet blir viktigere, påpeker Eide, og det er viktig å tenke sikkerhet og beredskap i hverdagen.

Hvordan håndtere en urolig verden
Wenche Eldegard, fabrikksjef for Hydro Aluminium Sunndal og Sigmund Aandstad, administrerende direktør Pipelife AS, holdt deretter innlegg med eksempler på hvordan lokale bedrifter tilpasser seg en urolig verden. For Hydro er det viktig å få tilgang til markedet i Europa, og har en klar strategi for bærekraftig og miljøvennlig produksjon, påpeker Eldegård.
I beredskapssammenheng utgjør Pipelife, som en aktør i vannbransjen, en viktig del av totalberedskapen. Rent vann og gode sanitærforholf er avgjørende for den enkelte av oss, og for samfunnet, påpeker Sigmund Aandstad. Aandstad fremhevet videre tre viktige faktorer. Robusthet i verdikjeden, digital sikkerhet og menneskene; ansatte som bryr seg om arbeidsplassen sin.
Gode systemer, rutiner og avtaler er viktig, men men menneskene er vktigst, avslutter Aandstad.


Utviklingsprisen til Møbel-Fiske Surnadal
Utviklingsprisen gikk i år til Møbel-Fiske Surnadal / Fagmøbler Surnadal. Adm.dir Allan Troelsen sto for utdelingen til Daniel og Jarle Fiske.
Se egen artikkel på Trollheimsporten om utdeling av utviklingsprisen.

Politikk i urolige tider
Kristin Clemet, leder av den liberale tankesmien Civita, påpekte blant annet i sitt innlegg utfordringene med lav produksjonsvekst og vekst av en allerede stor offentlig sektor i Norge. Norge må omprioritere på sine offentlige budsjetter og bruke mer på forsvar/sikkerhet, klima, migrasjon samt helse og omsorg.

Sikkerhet blir stadig viktigere
Carl-Axel Hagen, administrerende direktør i Teleplan Consulting AS, fremhevet et økt fokus på sikkerhet som et av utviklingstrekkene vil påvirke norske virksomheter. Både innenfor cyber- og informasjonssikkhet, fysisk og organisatorisk sikkerhet og beredskap. Han fremhevet også viktigheten av en god sikkerhetskultur i norske virksomheter.

- Vi må ta ansvar alle sammen
Siste post på programmet var en en engasjert og underholdende Henrik Syse. Syse snakket blant annet om faren for at moderne teknologi som hjelper oss i hverdagen, også kan være ødeleggende. Syse dro eksempler fra bruk av radio til å spre propaganda, til utfordringene med kunstig intelligens i dag.
Henrik Syse pekte også på utfordringen med raske endringer - og store uoversiktlige endringer som blant andre politisk og kulturell polarisering, trusler mot rettsstat og demokrati, væpnet konflikt og krig, klimaforandringer og sviktende mental helse hos mange. Nå er det viktig å hegne om de mest grunnleggende verdiene, vektlegge ansvarlighet, kommunisere godt og tydelig gjøre flest mulig til deltagere, avsluttet Syse.

En strålende dag
Det har vært en strålende dag, konkluderer Alan Troelsen med i sin oppsummering av dagen. Det har vært fokus på det store bildet, og hva det det betyr for hver enkelt av oss, og hva den enkelte av oss kan gjøre bedre.
- Det er oss mennesker det kommer an på, avslutter Jan-Erik Larsen.
