Næringslivsdagen 2024 - en opplevelse
Rundt 200 deltakere fra næringslivet på Nordmøre fikk oppleve en særdeles interessant og engasjerende næringslivsdag i regi av Sparebank 1 Nordmøre i Kulturhuset onsdag.
Sigve Holten, vinner av MAX-prisen for sine prestasjoner på friidrettsbanen innenfor kulestøt, sleggekast og diskos, viste at han bokstavelig talt kan spille på flere strenger da han åpnet årets Næringslivsdag med heftige gitarriff.
Allan Troelsen, administrerende direktør i Sparebank 1 Nordmøre, ønsket deretter velkommen til den 20. næringslivsdagen i rekken. Han sier de vil fortsette å arrangere denne dagen så lenge det er interesse for den.
- En relasjonsbank
Troelsen fortsatte engasjert videre med en kort orientering om Sparebank 1 Nordmøre. Banken er stolte av at de snart er 190 år gamle, og er i dag en bank med 15 kontorer i Midt-Norge med hovedbaser i Surnadal og Kristiansund N, med 225 dyktige ansatte og er svært aktive i lokalsamfunns- og næringsutvikling. Banken bruker 10-talls millioner årlig på å støtte aktivitet i regionen.
Troelsen fremhever at banken er en relasjonsbank hvor kundene blant annet skal oppleve fantastisk tilgjengelighet og service. Derfor er det en ordentlig fjær i hatten at kundesenteret som Sparebank 1 Nordmøre etablerte 1. oktober i 2023 allerede har rukket å bli en av Norges beste, med "ligaens" raskeste svartid.
Allan Troelsen fremhever videre blant annet bankens fokus på å jobbe mot økonomisk kriminalitet - svindel og hvitvasking, og deltakelse i gründersatsing og vekstprogrammet ZURF.
- Vi bør starte hver dag med en dose takknemlighet for at vi bor der vi bor, innledet deretter dagens konferansier Jan-Erik Larsen, med i sin refleksjon om den globale situasjonen vi står i.
- Ledelse i vår tid mer enn noe anna handler om om å håndtere det uforutsette, fortsatte Larsen.
Norsk eierskap er viktig
- Alt som skjer i verden, finans og børs har sitt utspring i stormaktskonflikten mellom USA og Russland, innleder Elisabeth Holvik, sjefsøkonom i i Sparebank 1. Holvik fortsette videre sitt innlegg med en beskrivelse av hvordan konflikter og sterke aktører påvirker norsk økonomi, og spesifikt hvordan Kina bygger seg opp globalt.
Årsaken til at den svake kronekursen vi nå har skyldes at vi har hatt en lavere rente enn andre land, kombinert med en høyre pris og kostnadsvekst, sier Holvik. Videre fremhever hun blant annet at at norske særskatter svekker private bedrifter og grundere, og slik motiverer norske eiere til å selge til utenlandske investorer. Norsk eierskap er viktig for norsk sikkhetspolitikk, sier hun videre. Andre land ser forsvar, eierskap og skatt i sammenheng.
Lene Trude Solheim, regiondirektør i NHO Møre og Romsdal, konsentrerte sitt innlegg om tre tema; kraft, kapital og kompetanse. Flere fylker går mot kraftunderskudd, sier hun. Det er et stort kraftbehov i alle næringer.
- Det er behov for ny kraftproduksjon, mer energieffektivisering og mer nett, sier hun.
Solheim tar også opp utfordringen med formueskatt på arbeidende kapital, og hvordan det i verste fall fører til at norske bedrifter må ta opp lån, selge til utenlandske investorer eller flytte til utlandet.
Neste post på programmet var en samtale mellom konferansier Jan Erik Larsen, Terje Talgø, Talgø konsernet, Ingvar Sæther, Nor Utbygg og Lene Trude Solheim, NOH på scenen rundt tematikken: Lokal verdiskapning – lokalt eierskap – er det viktig for lokal utvikling?
Det ble en god diskusjon med gode temaer, budskapene er klare; samarbeid mellom kommunegrenser for å se arbeidsmarked og bosteder i sammenheng for å få folk til fortsette å bo i regionen, og lokalt eierskap er viktig.
- Ildsjeler som jobber for samfunnet du bor i er særdeles viktig, sier Ingvar Sæther.
- De bidrar mye i samfunnsutviklinga, og har skapt mye flotte arbeidsplasser og et mangfold av industri.
Amund Skiri, trener for Kristiansund Ballklubb, fortsatte med å snakke om kultur, verdier og identitet i KBK. Også et veldig engasjerende foredrag, med hovedfokus på hva som kjennetegner de beste prestasjonskulturene og KBKs verdigrunnlag,
Teknologi - Sårbarheter og sikkerhet
De neste innleggene hadde fokus på teknologi og sikkerhet, og startet med et engasjerende innlegg fra Tormod Heier, professor og oberstløytnant ved Forsvarets Høgskole i Oslo. Han innledet med å redegjøre for krigen i Ukraina, for deretter å påpeke hvordan dette kan påvirke oss i Norge.
- Hybride trusler og påvirkningsoperasjoner er nok den største påvirkningen for Norge, sier han.
For å stå imot disse truslene viser han til Gjørvrapporten som påpeker at vi har masse ressurser som ikke finner hverandre. Det er viktig at vi er sosiale entreprenører, lager nettverk, og begynner å dele informasjon.
Mulighetsrommet med kunstig intelligens var temaet til Aleksander Dye fra 1881.
- KI er ikke magi, innleder han. Men algoritmer, statistikk og fakta.
Han viste deretter mange muligheter for bruk av kunstig intelligens, som er tilgjengelig og som kan brukes når deltagerne på konferansen kommer hjem, blant annet Chat GPT.
Han viser til at utviklingen skjer raskt. Mobiltelefonen brukte 16 år på å nå 100 millioner brukere, Chat GPT brukte 2 måneder.
John Arild Johansen, informasjonssikkerhetsleder i Vipps, ga oss deretter fem områder - eller prinsipper og kjepphester - som kan gjøre sikkerhetsarbeidet i din organisjon enklere i sitt foredrag med tittel "Sikkerhet veldig, veldig enkelt – er det mulig?"
- Du trenger bremser på for å kjøre veldig, veldig fort, sier han, for å illustrere sikkerhetsarbeidet sin rolle i utviklingen av nye produkter.
Så fikk vi dagens tankevekker fra Marius Jordet. Marius har drevet med hacking siden han var 6 år, og det første han gjorde var å ordne dobbel hastighet på ISDN linjen hjemme til prisen av en. Han klarte også å hacke seg inn på styringen av lyskryssene i gaten hjemme.
Han inviterte deretter deltagerne på konferansen til å bli med på et spill, skanne en QR kode, og viste hvor lett det var å ta kontrollen over kameraet på mobilen - hvis du ikke leste de varslene som kom opp. Han viste også enkle eksempler på phishing og email spoofing.
- Har du ikke vært i grøfta så vet du ikke hvordan det føles
Siste post på programmet var et utrolig interessant og underholdende foredrag fra tidligere skihopper Maren Lundby. Hun innledet sitt foredrag med å spørre om det var noen skihoppere der, og hvor langt de hadde hoppet. Og ble nok litt overrasket når svaret 214,5 meter etter hvert kom fra salen - ikke fra hopperen selv, vel å merke. Surnadals egen skihopper, Olav Magne Dønnem var i salen.
- Du var mitt store idol, uttalte Lundby. Og bemerket kort at hennes egen personlige rekord er på 216,5 meter.
Lundby tok oss med på en reise fra hun selv startet å hoppe på ski som treåring, frem til hun valgte å legge skiene på hylla i 2023, ved hjalp av historier, bilder og filmklipp. Etter å ha oppnådd å ta 2 VM-gull, 1 OL- gull, og blitt kåret både til "Årets forbilde" og "Årets navn", for å nevne noen av hedersbevisningene. Utvilsomt en reise med både oppturer og nedturer - derav tittelen på foredraget - "Best i motvind".
- Fantastisk dag, med en fantastisk avslutning, avrunder Allan Troelsen Næringslivsdagen 2024 med og retter en stor takk både til konferansier og alle bidragsytere.