Family Market på Skei

En mann bak disken i en dagligvare butikk.
Ahmad stortrives med å drive butikk. Her viser han fram et kryddersett som han har til salgs. En fin gaveide.

Trenger flere kunder

I juni fikk Ahmad Almalat endelig oppfylt drømmen sin om å starte egen butikk i Surnadal. Det har blitt en veldig fin og innholdsrik butikk, men omsetningen er så langt for liten. Ahmad håper at flere vil stikke innom butikken, og oppdage nye og spennende smaker. 

Publisert Sist oppdatert

Ahmad har kalt butikken sin "Family Market". Den ligger i bygget ved siden av Bunnpris-butikken på Skei. Plasseringen gjør at butikken dessverre er lite synlig for forbipasserende, og det er muligens en medvirkende årsak til at mange ikke har oppdaget butikken enda.

Ahmad forteller at han er opptatt av at de aller fleste varene i butikken skal være varer som ikke er å få kjøpt i vanlige norske butikker, for han vil ikke konkurrere med de andre dagligvare butikkene. Dette er en egen nisje.

En dagligvarebutikk i første etasje på et stort bygg.

Ahmad kom til Norge som flyktning fra Syria i 2015. Han bor i Rindal og jobber i Surnadal, og han snakker godt norsk. I Syria jobbet han som skredder. Å åpne egen butikk er noe han har drømt om lenge. Han har faktisk åpent alle ukedager, så dette er noe han virkelig brenner for. Og det er mye arbeid, når han alltid ekspederer selv, og i tillegg kjører og henter varer selv utenom åpningstidene.

Ikke bare dagligvarer

Trollheimsporten stikker innom for å få en omvisning i butikken. Det er overraskende hvor mange forskjellige varer som har fått plass her! Her bugner det av mat, og og mange gaveideer til "den som har alt". 

I denne butikken får man ikke kjøpt så mye varer med kort holdbarhet, ikke melkeprodukter, ferske brødvarer, ferskt kjøtt eller fisk. Men når det gjelder langtidsholdbare varer, frysevarer, samt frisk frukt og grønnsaker, så er utvalget stort og prisene lave. Ahmad kjører jevnlig til Trondheim for å kjøpe inn varer selv, og han er veldig opptatt av å få god kvalitet og god holdbarhet på varene.

De meste av varene i butikken kommer fra Asia og Afrika, og noe fra Sør-Europa. Det er flest varer fra Tyrkia, forteller han. Mange av matvarene er ukjente for nordmenn, men mange har engelsk eller nordisk tekst på pakkene, slik at man kan lese seg til hva det er, og hva det kan brukes til. Ellers er det bare å spørre Ahmad om hva han har i butikken, og om hva de forskjellige varene er. Han forklarer gjerne. 

Et kjølerom i en butikk.
Stort kjølerom med bare frukt og grønnsaker.

Eksotiske frukter, grønnsaker og krydderurter

På kjølerommet bugner det av friske og eksotiske grønnsaker, noen av dem får man ganske sikkert ikke kjøpt i andre butikker i distriktet. Det er flere typer squash, dragefrukt, jams, snittbønner, kaktusfrukt (kaktusfiken), frisk dill, myte, koriander og persille i bunter, ferske dadler, fersk fiken og ferske aprikoser, for å nevne noe. Ahmad forteller at han har mange faste kunder som kommer innom for å kjøpe frukt og grønt. Mange synes at bifftomatene de får kjøpt her er spesielt gode.

Ingefær, vårløk, minisquash, dragefrukt, jams og snittbønner.
Ei butikkhylle med krydderurter, løk mm.
Dill, mynte, koriander og persille i bunter, squash, auberginer mm.
Ei butikkhylle med frukt.
Ferske dadler, fiken og aprikoser, tørkede ved siden av.
Ei grønnsakshylle.
De store bifftomatene er ekstra gode, sier flere av kundene.

Bredt utvalg av dagligvarer

Selvsagt finner vi også tørkede dadler, fiken og aprikoser, og mange slags juice, leskedrikker og alkoholfritt øl. Ahmad forteller at mange av kundene har oppdaget mangojuice og guavajuice, som er sjelden å finne i butikker her i Norge.

Her får man også kjøpt juicepulver i forskjellige smaker. Pulveret kan blandes med vann, og så får man juice. Da slipper man å bekymre seg for holdbarheten. Det er store bokser, som varer veldig lenge, så det er et billig alternativ, forteller Ahmad.

Ei butikkhylle med juice.
Juice i mange varianter, blant annet mangojuice.
Ei butikkhylle med drikkevarer.
Juice og andre drikkevarer.
Ei butikkhylle med drikkevarer.
Drikkevarer, blant annet alkoholfritt øl.
Ei butikkhylle med såper, klesvaskemiddel mm.
Såper og renholdsartikler mm.

I et hjørne står ei hylle med såpe og andre kroppspleieprodukter. Olivensåpe fra Syria har blitt spesielt populært, forteller han. Olivensåpen kan brukes på hele kroppen, og kan også brukes til å vaske klær, sier Ahmad.

Ei butikkhylle med såper, vaskemiddel mm.
Såper. Særlig olivensåpa er populær, forteller Ahmad.

Ellers er det mengder av tørkede varer i hyllene. Ris, bønner, pasta og nudler i ulike smaksvarianter. Det er mange slags te og krydder, og nøtter i løsvekt. Det er også mye hermetikk, honning, syltetøy, og ikke minst søtsaker. Det finnes kaker med fyll i forskjellige smaker, som for eksempel pistasj, dadler og valnøtt, og mange forskjellige godsaker i fine gavepakninger.

Ei butikkhylle med tørrvarer.
Ris, bønner, pasta mm.
Ei butikkhylle med krydder og hermetikk.
Krydder og hermetikk.
Ei butikkhylle med tørrvarer.
Ekstra sterke nudler, blant annet.
Ei hylle med krydder i en butikk.
Krydder i MANGE varianter.
Ei butikkhylle med glass med diverse innhold.
Litt av hvert, syltet på glass.
Ei butikkhylle med blant annet oljerflasker og sausflasker.
Oljer, sauser mm.
En frysedisk med kjøtt og fisk.
Kjøtt og fisk i frysedisken.
En frysedisk i en butikk.
Frysvarer.
Ei butikkhylle med kjølevarer.
Diverse kjølevarer.
Et fryseskap i en butikk.
Frysevarer. Blant annet ferdige vårruller og deig til vårruller.
Ei butikkhylle med kaker og søtsaker.
Mye søtt og godt, og potetgull og snacks med helt andre smaker enn man får kjøpt andre plasser, sier Ahmad.
Kakerbokser i ei butikkhylle.
Slike små kaker med nøtter eller annet fyll passer godt til kaffe eller te, sier Ahmad. Fine gaver er det også.
Småkaker innpakket i folie, i en kakeboks.
Innholdet i en av kakeboksene, Her kan man velge mellom daddel-, pistasj- eller valnøtt-fyll.
En mann som holder fram en pakke med søtsaker.
Ahmad selger søtsaker i mange varianter, og helt andre ting enn man får kjøpt i vanlige dagligvarebutikker.
Ei butikhylle med blant annet te og honning.
Te, honning, syltetøy mm. Ahmad forteller at nordmenn kjøper mest ingefær-te.
Godterihylle i en butikk.
Godteri.
Ei butikkhylle med godteri.
Enda mer godteri.
Ei butikkhylle med nøtter i løsvekt.
Nøtter i løsvekt.
En mann som står og holder opp ei lita flaske.
Til og med osteløpe har Ahmad i hylla bak disken.
Ei butikkhylle med kopper, skåler og kjøkkenredskap.
Knivsett, glass, kopper og dessertskåler. Fine gavetips.

I hyllene finnes også kopper, glass og skåler, kjøkkenkniv-sett, kryddersett og termokanner med påskrift "kaffe" og "te" på arabisk. Så her er det mulig å finne litt spesielle gaver. Bak disken ser vi til og med små bokser med safran, pakker med filter til rulletobakk og arabiske vannpiper og tilbehør til slike piper.

To damer foran en butikkdisk. Em mann bak disken.
Lilly Gunn og Ellen er faste kunder i butikken. De kjøper særlig mye frukt og grønt her, for det er god kvalitet og rimelige priser, sier de.

Må øke omsetningen

Ahmad trives veldig godt med å drive butikk, men det er mye arbeid. Omsetningen er dessverre ikke så stor som han hadde håpet enda, så han er avhengig av å få flere kunder for å kunne fortsette butikkdriften. Han har inntrykk av at mange er litt redde for å prøve nye ting, men han håper at enda flere vil få øynene opp for butikken og vareutvalget han tilbyr. 

Trollheimsportens utsendte fyller handlekurven med noen spennende matvarer, blant annet fersk fiken, og kaktusfrukt fra Sicilia. Ahmad forteller at det er lurt å legge kaktusfrukten i kaldt vann med skallet på, før de skal spises. Man bør bruke hansker eller en klype for å holde fast frukten når man skreller den, for det kan være små kaktuspigger i skallet. - Som sagt, så gjort, og frukten smaker aldeles utmerket!

Åpningstider på døra til en dagligvarebutikk.
Family Market har åpnet hver dag hele uka.

ANNONSE:

Inngangen til en dagligvarebutikk.
Familiy market ligger i samme bygg som AS Elektro.
To bygninger med leiligheter, og butikker i første etasje.
Nærmeste nabo er Bunnpris.
Powered by Labrador CMS